Συμβαίνουν και στη Σουηδία λοιπόν… Αρθρο από το tvxs.gr, περισσότερα στον χθεσινό Guardian: Battle over mining in ancient forest goes to Sweden’s highest court. Δικές μας επισημάνσεις στο τέλος του κειμένου.
Μια πολύ σημαντική περιβαλλοντική υπόθεση κατέληξε τελικά στο ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας. Πρόκειται για την υπόθεση μεγάλης κλίμακας εξόρυξης ασβεστόλιθου στο δάσος Ojnare.
Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν πως αν επιτραπεί η εξόρυξη ασβεστόλιθου από την εταιρεία Nordkalk η καταστροφή στο περιβάλλον θα είναι άνευ προηγουμένου, ενώ παράλληλα η απόφαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως δεδικασμένο για άλλες περιπτώσεις.
Το δάσος Ojnare, ένας πολύ σημαντικός βιότοπος που βρίσκεται στο νησί Gotland, αναγνωρίζεται από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σουηδίας, ως μια πολύ σημαντική περιοχή, την οποία σκοπεύει να μετατρέψει σε εθνικό πάρκο. Η δημιουργία λατομείου θα καταστρέψει σημαντικό μέρος του δάσους και των υδροβιότοπων, που βρίσκονται στην περιοχή.
«Υπάρχουν είδη και οικότοποι που δεν μπορείς να συναντήσεις πουθενά αλλού στη Σουηδία, ακόμα και σε ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε ο Nils Hallberg ένας εκ των δικηγόρων που χειρίζονται την υπόθεση. Μεταξύ άλλων στην περιοχή μπορεί κανείς να συναντήσει την μεγάλη μπλε πεταλούδα και το Montagu’s harrier, ένα αρπακτικό πτηνό.
Σε πρώτη φάση, τον Ιούλιο, το δικαστήριο είχε δώσει στην εταιρεία το πράσινο φως για την κατασκευή λατομείου, όμως περιβαλλοντικές ομάδες άσκησαν έφεση στο ανώτατο δικαστήριο σε μια τελευταία προσπάθεια να σταματήσουν την περιβαλλοντική καταστροφή.
Το τελευταίο διάστημα ακτιβιστές έχουν πραγματοποιήσει σειρά δράσεων ενάντια στην κατασκευή του λατομείου. Πριν από λίγο καιρό διαδηλωτές σε εννέα πόλεις πραγματοποίησαν σιωπηρή διαμαρτυρία με αναμμένα κεριά. Οι οικολογικές οργανώσεις, αλλά και η ομάδα Save Ojnare Forest επισημαίνει πως το λατομείο θα φτιαχτεί κοντά σε δύο προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000».
«Η Nordkalk δεν έχει παρουσιάσει τις απαραίτητες επιστημονικές αποδείξεις για το ότι οι προστατευόμενες περιοχές δεν θα πληγούν από το έργο», δήλωσε ο Nils Hallberg.
«Σίγουρα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στη φύση γιατί η ανάπτυξη μιας τέτοιας μονάδας δεν μπορεί να φτιαχτεί με άλλο τρόπο. Αλλά έχουμε άδεια για αυτό. Δεν πρόκειται να εξαλείψουμε την απειλούμενη χλωρίδα στην περιοχή, ούτε να καταστρέψουμε τα υπόγεια ύδατα και τις περιοχές Natura 2000», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Nordkalk.
Σημειώνουμε δύο πράγματα:
1. Η “μάχη” είναι για ένα απλό λατομείο ασβεστολίθου και όχι για μεταλλείο και μεταλλουργία χρυσού-χαλκού…
2. Η περιοχή όπου θα γίνει το λατομείο δεν είναι προστατευόμενη, αλλά είναι απλώς “κοντά σε δύο προστατευόμενες περιοχές Natura 2000″. Όπως ακριβώς και η περιοχή των Σκουριών, για την οποία η ίδια η ΜΠΕ της Ελλ. Χρυσός αναφέρει ότι είναι ίδιας οικολογικής αξίας με τις περιοχές Natura 2000. Σύμφωνα πάλι με τη ΜΠΕ “οι προκαλούμενες επιπτώσεις θα είναι τοπικά σημαντικές, μόνιμες και μη αναστρέψιμες για τα είδη χλωρίδας και τους τύπους οικοτόπων, καθώς η αποκατάσταση δεν θα επαναφέρει την προϋπάρχουσα κατάστασή τους” (Σελ. 7.5-12).
Δείτε τον παρακάτω χάρτη, από το επίσημο “Natura 2000 Viewer”.
Λόγω του μεταλλευτικού του ενδιαφέροντος, ο Κάκαβος έμεινε εκτός καθεστώτος προστασίας. Το Στρατονικό Όρος, βόρεια του Κακάβου (περιοχή με γαλάζια διαγράμμιση), είναι επίσης μέρος της Μεταλλευτικής Περιοχής των Μεταλλείων Κασσάνδρας, αλλά ανήκει και στο δίκτυο Νatura (Κωδικός GR1270005). Όμως ούτε αυτό είναι επαρκής προστασία από την αχόρταγη μεταλλευτική βιομηχανία που τα θέλει, απλά, όλα!
Το ισχυρό λόμπι της βιομηχανίας στην Ε.Ε. κατάφερε να μαγειρέψει την “Οδηγία των Οικοτόπων” με τέτοιο τρόπο, ώστε να οι μεταλλευτικές δραστηριότητες, ακόμα και οι επιφανειακές, να θεωρηθούν “επιτρεπτές δραστηριότητες” για τις περιοχές Natura 2000 (δείτε τον “Οδηγό” για εξορυκτικές δραστηριότητες σε περιοχές NATURA2000 του 2010)
Είναι περιττό να υπενθυμίσουμε ότι στην Ελλάδα το 70% της έκτασης των περιοχών Natura είναι έξω από φορείς διαχείρισης, είναι δηλαδή κυριολεκτικά στον αέρα. Οι υφιστάμενοι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών εδώ και χρόνια υπολειτουργούν με σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν έχουν ούτε τα μέσα ούτε την εκτελεστική εξουσία για να πετύχουν τους στόχους τους. Μόλις προχθές δε ανακοινώθηκε (δείτε εδώ) ότι από τους 29 υφιστάμενους φορείς διαχείρισης, 4 καταργούνται, 5 διατηρούνται και οι υπόλοιποι 20 συγχωνεύονται σε 9… Όλα τα’χε το NATURA, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες του λείπανε! Δικαίως πανηγύρισαν οι εγχώριες μεταλλευτικές εταιρείες για την έκδοση αυτού του Οδηγού.
Πριν ακόμα και από αυτόν τον Οδηγό από την ΕΕ, ο δικός μας πρωτοπόρος κ. Σουφλιάς είχε φτιάξει το “Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (πάντα!) για τη Βιομηχανία”, το οποίο επιτρέπει όχι μόνο εξόρυξη αλλά και τη βαριά βιομηχανία της μεταλλουργίας μεσα στις “προστατευόμενες” περιοχές!
Αυτά για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις σχετικά με την προστασία που παρέχει το Natura 2000…
Διαβάστε σχετικά και το Ο Verheugen και η “Πρωτοβουλία” του, τα βιομηχανικά λόμπι και η απύθμενη υποκρισία της Ε.Ε.
πηγή: antigoldgreece.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου