Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Κυνισμός


Μια ακόμα πλευρά της ...«κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης έδωσε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των απεργών στις δομές Ειδικής Αγωγής. Στη δίκαιη αγωνία τους να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, η Θεανώ Φωτίου απάντησε κυνικά ότι το κράτος και το υπουργείο δεν έχουν «καμία ευθύνη» για τις δομές αυτές, επαληθεύοντας ότι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες είναι αφημένες στην τύχη τους και καταφεύγουν αναγκαστικά σε δομές που στηρίζονται στην επιχειρηματική δράση και στη φιλανθρωπία. 
 
Στο αίτημα των εργαζομένων να περάσουν δομές και ιδρύματα στο κράτος, απάντησε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «αντισυνταγματικό» και ότι το «κόστος» για το κράτος θα ήταν μεγάλο, ενώ τώρα τη βγάζει καθαρή με μια ψευτο-επιχορήγηση μέσω της Περιφέρειας. Στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με την απληρωσιά, πρότεινε να θεσμοθετηθούν τροφεία για τους «πλούσιους γονείς», εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι πολλές δομές επιβαρύνουν ήδη τους γονείς για τη φιλοξενία των παιδιών τους. 
 
Δίνοντας, τέλος, μια πρόγευση για τους άξονες στους οποίους θα κινείται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, έκανε λόγο για «επιχορήγηση», όχι για τη συνολική λειτουργία τους, αλλά για τις θέσεις φιλοξενίας των παιδιών εκείνων που οι οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν. 
 
Φαίνεται, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να απεμπλέξει εντελώς το κράτος από τη στοιχειώδη πρόνοια που χρειάζονται τα παιδιά και οι οικογένειές τους, περιορίζοντας τα όποια κονδύλια στην κάλυψη μόνο εκείνων των περιπτώσεων που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης...

Διαπιστώσεις σκέτη απάτη
 
 
Μόνο που δεν πανηγύριζε χτες ο φιλοΣΥΡΙΖΑίικος Τύπος, επειδή, όπως έγραψε χαρακτηριστικά μια εφημερίδα, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, παραδέχτηκε ότι τα μνημόνια ήταν «ταξικά ετεροβαρή για εργαζομένους και συνταξιούχους». Ηταν η είδηση της χτεσινής μέρας μετά τις συναντήσεις των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ) με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, μετά τη συνάντησή του με την κα Βελκουλέσκου δήλωσε: «Θα σας πω κάτι που δεν εκπλήσσει όποιον ξέρει. Αναγκάστηκε και παραδέχτηκε η κα Βελκουλέσκου ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές, ότι έπνιξε, όπως εμείς λέγαμε από την πρώτη στιγμή, κυρίως τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, αλλά δεν είπε τι θα γίνει για τις άλλες δυνάμεις της αγοράς που απολαμβάνουν στην υγεία των κορόιδων αρκετά πλούτη και ευημερία». 

Από διαπιστώσεις πάνε καλά, αλλά είναι σκέτη απάτη για τους εργαζόμενους. Ολα τα μνημόνια αποτελούν μοχλό αφαίμαξης των εργαζομένων για την ενίσχυση του κεφαλαίου, υπηρετώντας το στόχο της ανάκαμψης. 

Δεν μπορεί να υπάρξει ταξικά ισοβαρές μνημόνιο. Και η κυβέρνηση και ο φιλικός της Τύπος και ο πρόεδρος της ανυπόληπτης ΓΣΕΕ στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη όταν μιλούν για «ταξικά ετεροβαρή πολιτική», συγκαλύπτοντας αυτή τους τη συμφωνία πίσω από βαρύγδουπες χωρίς αντίκρισμα διαπιστώσεις, εγκλωβίζοντας και χειραγωγώντας το λαό στην αστική πολιτική.

Περί ειρήνης... 
 
 
Μια ανακοίνωση γεμάτη «μαργαριτάρια» εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Ειρήνης. Οπως διαβάζουμε, «οι σύγχρονες απειλές για την παγκόσμια ειρήνη είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, όπως δείχνουν οι τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας (...) Στις συνθήκες αυτές, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε πόλο σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, μέσα από μια πολυδιάστατη και ενεργητικά φιλειρηνική πολιτική, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ακράδαντα ότι το μέλλον της χώρας μας και η προάσπιση των εθνικών της θεμάτων συνδέεται αδιάρρηκτα με την ουσιαστική αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας. Για μας, μια σύγχρονη εθνική στρατηγική δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική της ειρήνης και της ισότιμης συνεργασίας με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με τις γειτονικές, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ». Η «πολυδιάστατη και ενεργητικά φιλειρηνική» πολιτική της κυβέρνησης φάνηκε ανάγλυφα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου συνυπέγραψε το σύνολο των αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας, που κάθε άλλο παρά προάγουν την ειρήνη στην περιοχή. Αντίθετα, στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία, κλιμακώνουν την πολεμική ένταση και τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης. 

Οσο για την «αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας», αυτή αφορά τα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στη χώρα και όχι το λαό, ενώ περνάει μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, έκφανση των οποίων είναι και ο πόλεμος.

 Μέχρι εκεί φτάνουν, επομένως, τα όρια του ...φιλειρηνισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε 18 χρόνια
 
 
Ορισμένα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από κάποιες ΜΚΟ, όσο κι αν είναι αμφισβητήσιμα, έχουν ένα ενδιαφέρον. Οπως, για παράδειγμα, αυτό που δημοσιοποίησε η Διεθνής Αμνηστία, ότι δηλαδή, «αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός, για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων θα χρειαστούν 18 χρόνια για να εκπληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες τις υποχρεώσεις τους. Ετσι, για όλο αυτό το διάστημα οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας θα είναι εγκλωβισμένοι». Και το καταγράφουμε διότι μόλις πριν μερικές μέρες ο πρωθυπουργός παραμύθιαζε πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που υλοποιείται, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη μετεγκατάσταση προσφύγων...

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου