Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

«Βέλτιστη πρακτική» της ΕΕ ο υπο-κατώτατος μισθός


Απαντώντας σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ επιβεβαιώνει ότι η διάκριση ακόμα και στον κατώτερο μισθό, για πιο φτηνούς εργαζόμενους, είναι στο μεδούλι της στρατηγικής του κεφαλαίου
Η θεσμοθέτηση του «υπο-κατώτατου» μισθού και η συνέχιση της μισθολογικής διάκρισης σε βάρος των νεότερων κυρίως εργαζομένων, που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποτελούν «βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική», όπως αφήνει να εννοηθεί η Κομισιόν, απαντώντας σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.
 Στην Ερώτηση, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γινόταν αναφορά στο απαράδεκτο καθεστώς των διακρίσεων που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα αναφορικά με τον κατώτερο μισθό και στις προθέσεις της κυβέρνησης να διατηρήσει παραλλαγμένο το ίδιο καθεστώς.

Με βάση αυτά, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ρωτούσε την Κομισιόν, «πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι προφανής και εξόφθαλμη επιδίωξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της για τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία των εργοδοτών είναι η διαιώνιση των απαράδεκτων διακρίσεων για τους νέους εργαζόμενους, με "υπο-κατώτατους" μισθούς πείνας, κάτω και από το ελάχιστο όριο;».


Απαντώντας γραπτά στην Ερώτηση, η αρμόδια επίτροπος Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, σημειώνει: «Η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ρυθμίζει θέματα αμοιβής. Η Επιτροπή σημειώνει ότι πολλά κράτη - μέλη είθισται να θέτουν διαφοροποιημένους συντελεστές σχετικά με τον νόμιμο κατώτατο μισθό ή μειωμένες εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους νεαρής ηλικίας ή για τους εργαζόμενους χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Αυτή η πολιτική στοχεύει στη διευκόλυνση της πρώτης εισόδου στην αγορά εργασίας και την έγκαιρη απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, την περίοδο που ανακοινωνόταν το πόρισμα των «ειδικών» για τα Εργασιακά
Eurokinissi
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, την περίοδο που ανακοινωνόταν το πόρισμα των «ειδικών» για τα Εργασιακά
Η απάντηση της επιτρόπου επιβεβαιώνει ότι είναι γενικευμένο φαινόμενο στα κράτη - μέλη και επομένως «βέλτιστη πρακτική» για την ΕΕ οι διακρίσεις στον κατώτερο μισθό και μάλιστα με το άθλιο επιχείρημα ότι έτσι διευκολύνεται η είσοδος των νέων κυρίως εργαζομένων στην αγορά εργασίας, όταν ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα έχει κατρακυλήσει σήμερα στα 586 ευρώ μεικτά και εκεί συγκλίνουν πλέον και οι κλαδικοί μισθοί! Προσπαθούν, δηλαδή, να ενοχοποιήσουν το ύψος των μισθών για την ανεργία.
 Το ίδιο ισχύει και με τις ασφαλιστικές εισφορές, για τις οποίες η Κομισιόν απαντάει ότι είναι σύνηθες να διαφοροποιούνται στους νεότερους εργαζόμενους, εννοώντας προφανώς τις «διευκολύνσεις» που κάνει το κράτος για τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» των επιχειρήσεων.

Το ...«ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο»
 
Με τη συγκεκριμένη απάντηση ξετινάζεται κυριολεκτικά η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» είναι αυτό που θα διασώσει και θα αποκαταστήσει τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα. Οπως στην περίπτωση των εργασιακών σχέσεων, έτσι και στον κατώτερο μισθό, η ΕΕ στηρίζει και προωθεί την «ευελιξία», για την καλύτερη προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων, ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και των κερδών τους.

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα, με την ΠΥΣ 6/2012, έχει ήδη επιβληθεί η διάκριση στον κατώτερο μισθό για τους άνω και κάτω των 25 ετών, ενώ στο πόρισμα της «Επιτροπής των Ειδικών» για τα Εργασιακά, το οποίο υιοθετεί... ως «όπλο» η κυβέρνηση, προτείνεται η διατήρηση αυτής της διάκρισης, με κριτήριο όμως την εργασιακή εμπειρία, που σημαίνει ότι πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, θα μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία του υπο-κατώτατου.

Συγκεκριμένα, οι «ειδικοί» προτείνουν να διατηρηθεί ένας μικρότερος κατώτερος μισθός («υπο-κατώτερος» μισθός) για μια ορισμένη κατηγορία εργαζομένων, την οποία ορίζουν ως εξής: «Ο υπο-κατώτερος μισθός για τους νέους θα αντικατασταθεί από έναν υπο-κατώτερο μισθό με βάση την εργασιακή εμπειρία. Θα ισούται με το 90% του κατώτερου μισθού κατά τον πρώτο χρόνο απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και με το 95% το δεύτερο χρόνο (...)».

Μάλιστα, στην αρχική του εκδοχή, το πόρισμα προέβλεπε ο υπο-κατώτερος μισθός να είναι το 85% του κατώτερου. Αυτό οδηγεί όσους εργαζόμενους δεν έχουν εργασιακή εμπειρία (με ποια κριτήρια άραγε;) να αμείβονται τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο της εργασίας τους με 498 ευρώ μεικτά, δηλαδή με μικρότερο μισθό ακόμα και από τα 511 ευρώ που παίρνει σήμερα ένας νέος κάτω των 25 ετών!

Στο μεδούλι της στρατηγικής κεφαλαίου - ΕΕ
 
Σημειώνεται επίσης πως αυτό το γενικό πλαίσιο της ΕΕ για τους κατώτερους μισθούς, το οποίο περιγράφει η απάντηση της Κομισιόν, είχε τεθεί πολύ πριν ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να «σερβιριστεί» ως «παρέκκλιση» τάχα από την «κανονικότητα» που διακηρύττει η κυβέρνηση, ή ως κάτι «έκτακτο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενσωμάτωσε πριν από δύο μήνες στο ελληνικό δίκαιο, με πολυνομοσχέδιο που ψήφισε, οκτώ Οδηγίες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η 2000/43/ΕΚ «περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων» και η 2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την «ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία».

Σχετικά με το τι σημαίνει «ίση μεταχείριση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 6 παράγραφος 1: «Κατά παρέκκλιση του άρθρου 2 (σ.σ. περί ίσης μεταχείρισης), δεν συνιστά διάκριση η ειδικώς αιτιολογημένη διαφορετική μεταχείριση λόγω ηλικίας, εφόσον αυτή προβλέπεται στο νόμο προς εξυπηρέτηση σκοπών της πολιτικής της απασχόλησης, της αγοράς εργασίας και της επαγγελματικής κατάρτισης».

Αυτό σημαίνει ότι η διαφοροποίηση ακόμα και του κατώτερου μισθού, ανάλογα με την ηλικία ή άλλα κριτήρια, είναι στο μεδούλι της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, προκειμένου η τιμή της εργατικής δύναμης να συμπιέζεται ολοένα και περισσότερο και ταυτόχρονα να ασκείται πίεση και σε όσους αμείβονται με σχετικά καλύτερους μισθούς, να ρίξουν ακόμα πιο κάτω τις απαιτήσεις τους και να συγκλίνουν στα άθλια κατώτατα όρια.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου