Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Δυο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει


Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο Παλαί Ντε Σπορ Θεσσαλονίκης, για τα 99 χρόνια του Κόμματος

Φίλες και φίλοι,Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
Κι αν ένα πράγμα επιβεβαιώθηκε ξανά και ξανά, είναι ότι όποια κυβέρνηση κινείται εντός των τειχών της εξουσίας του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι από χέρι αντιλαϊκή.
Είναι από χέρι αντιλαϊκή, όπως κι αν ονομάζεται, όποιες κι αν είναι οι προθέσεις της.
Επιβεβαιώθηκε, γκρεμίζοντας και τις τελευταίες αυταπάτες, ότι φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει.

Κι αν πριν από δύο χρόνια όσοι εναπόθεταν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύονταν να κατανοήσουν αυτό που τους έλεγε το ΚΚΕ, ότι αντικειμενικά κάθε τέτοια αστική κυβέρνηση θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη... Σήμερα μπορούν να κάνουν το λογαριασμό. Ακόμα και με τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν για το Κόμμα μας.

Μπορούν να σκεφτούν, ποιος βγαίνει κερδισμένος και ποιος χαμένος, σ' αυτά τα δύο χρόνια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κι αυτό μπορεί να το δει σήμερα ο κάθε εργάτης, άνεργος, φτωχός αγρότης και αυτοαπασχολούμενος.

Κάνοντας λογαριασμό τι έχασε από το εισόδημά του, τι έχασε από τα δικαιώματά του στη δουλειά, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση των παιδιών του.

Τι χάνει στην καθημερνή προσπάθεια να τα βγάλει πέρα.
Και το ταμείο είναι μείον.

«Απολογισμός» διαχείρισης της καπιταλιστικής ανάκαμψης
 
Απολογισμό για τα δυο χρόνια διακυβέρνησής του κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο που ο απολογισμός του είναι απολογισμός διαχείρισης της φτώχειας και της ανεργίας. Διαχείρισης της κρίσης του συστήματος, με στόχο να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία.


Και ο απολογισμός που έκανε και ο κ. Τσίπρας στη Βουλή επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη της κερδοφορίας των λίγων δεν συμβαδίζει με τη λαϊκή ευημερία.

MotionTeam
Και παρά τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αυτή την πολιτική δεν υπάρχουν περιθώρια να διασφαλιστούν οι αδύναμοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όλοι όσοι βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας.
 Το παραμύθι που ξέθαψε ο κ. Τσίπρας για το παράλληλο πρόγραμμα δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Οτι το ίδιο το βασικό πρόγραμμα, το μνημόνιο, η συμφωνία με τους «θεσμούς» οδηγεί στην παραπέρα φτωχοποίηση του λαού.

Και δεν μπορεί να δημιουργείς φτώχεια και παράλληλα να προστατεύεις και τη φτώχεια.

Τα δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστοι που ο πρωθυπουργός λέει ότι σήμερα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πληρώνουν από την τσέπη τους ό,τι και οι ασφαλισμένοι με επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή είναι τα χρήματα των εργαζομένων, χωρίς ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία που διαφημίζει η κυβέρνηση, δεν είναι μόνιμο προσωπικό που θα έρθει να προστεθεί, αλλά προσωπικό που θα αντικαταστήσει συμβάσεις που λήγουν και συνταξιοδοτήσεις.

Στη λογική της ανακύκλωσης των ανέργων, του «φύγε εσύ - έλα εσύ», γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, θα εξακολουθούν να λείπουν από τα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας.
Τα σχολεία, που η κυβέρνηση λέει ότι «για πρώτη φορά άνοιξαν με καθηγητές και βιβλία», άνοιξαν γιατί υποβαθμίστηκε η μόρφωση, ο ρόλος του σχολείου, διδακτικές ώρες μειώθηκαν και εκπαιδευτικοί διδάσκουν μαθήματα άσχετα με το αντικείμενό τους.

Τα σχολικά γεύματα σε ορισμένες περιοχές, τα συσσίτια για λίγους, ό,τι τέλος πάντων ονομάζει η κυβέρνηση «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», είναι η ομολογία - που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από πανηγυρισμούς - το πώς «η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη»!
 
Οι «θετικοί ρυθμοί» στραγγίζουν τη λαϊκή οικογένεια
 
Ποια χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη;
Σ' αυτή τη χώρα υπάρχει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν, υπάρχει και η πλουτοκρατία, που ζει μέσα στον πλούτο και στη χλιδή.
Κι αυτή η ανάπτυξη, ακριβώς επειδή είναι καπιταλιστική, δεν μπορεί να είναι «δίκαιη ανάπτυξη».

Θα πατήσει πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή, όπως λέει η κυβέρνηση, η δική της ανάπτυξη περιλαμβάνει τη στροφή στην καινοτομία και στην ποιότητα, στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και της εξειδικευμένης τεχνολογίας προς όφελος της αύξησης της παραγωγικότητας, τη χρησιμοποίηση του αστικού κράτους ως μοχλού ανάπτυξης και κυρίως της «ενίσχυσης της κοινωνίας και της αγοράς»!

Η κυβέρνηση κρύβει ότι η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και της καινοτομίας για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, δεν χρησιμοποιείται στον καπιταλισμό για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων, για να αυξηθεί το εισόδημά τους, να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, αλλά για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, κράτη που κατέχουν ηγετικές θέσεις στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας στην παραγωγή και δεν βρίσκονται σε φάση κρίσης, όμως η ανισότητα στα εισοδήματα αυξάνεται ραγδαία.
 Οπως επίσης κρύβει ότι το δήθεν αποτελεσματικό κράτος που διακηρύσσει, είναι το κράτος που λειτουργεί προς όφελος του κεφαλαίου και κατ' επέκταση οι όποιες προσαρμογές γίνουν, θα υπηρετούν αυτό.
Τον ίδιο στόχο υπηρετεί από τη μία η μεγάλη φοροαφαίμαξη του λαού και οι περικοπές κοινωνικών δαπανών και από την άλλη η κρατική ενίσχυση των ντόπιων ομίλων και γενικότερα της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Και είναι πρόκληση για το λαό που ματώνει καθημερινά, η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας να κοκορεύονται για τα έσοδα που «υπεραποδίδουν», για τους «θετικούς ρυθμούς», για τους στόχους του προγράμματος που «υπερκαλύφθηκαν»...

Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας περηφανεύονται γιατί με την αύξηση των έμμεσων φόρων, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στράγγιξαν κυριολεκτικά τη λαϊκή οικογένεια και κατάφεραν να μαζέψουν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από το στόχο.

Ενώ έχουν κάνει γαργάρα ότι αντίθετα οι μονοπωλιακοί όμιλοι απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, νέες κρατικές ενισχύσεις μέσα από τον «αναπτυξιακό νόμο» και συνεισφέρουν λιγότερο από 5% στα ετήσια φορολογικά έσοδα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και «κεντροαριστερά» καβγαδίζουν για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει το κεφάλαιο...
 
Φίλες και φίλοι,

Η ΝΔ αγωνίζεται να πείσει το κεφάλαιο πως εκείνη είναι η συνεπής εναλλακτική κυβερνητική λύση, πως εκείνη διαθέτει μεγαλύτερη ικανότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τους στόχους του.

Παλιά της τέχνη κόσκινο κι αυτής.

Η κριτική της στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε πει πολλές φορές, ότι ο καβγάς τους αφορά μόνο στο ποιος από τους δύο τους μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει το κεφάλαιο, τους λίγους αετονύχηδες, τα μονοπώλια, την ΕΕ.

Η ΝΔ πιέζει την κυβέρνηση να μην καθυστερεί, να κλείσει την «αξιολόγηση», γιατί όπως λέει και ο κ. Μητσοτάκης, «μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από μόνη της, καθιστά δυσκολότερη την εφαρμογή του Προγράμματος», δηλαδή την υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων.

Η ΝΔ εκφράζει την αγωνία του κεφαλαίου στη χώρα μας να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα, να εφαρμοστεί κατά γράμμα το μνημόνιο που όλα τα άλλα κόμματα ψήφισαν το 2015.

Ανησυχεί για τις καθυστερήσεις, όχι γιατί, όπως λέει, προσθέτουν νέα μέτρα.
Εμφανίζεται ως η δύναμη που, όπως λέει και ο κ. Μητσοτάκης, «μπορεί να εγγυηθεί ένα τολμηρό εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων». Κι αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, ποιος μπορεί καλύτερα να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Ανάμεσα στο δίπολο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί, προσπαθεί τώρα τελευταία να πλασαριστεί η λεγόμενη «κεντροαριστερά».

Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι υπόλοιποι δυσκολεύονται να ανασυγκροτηθούν, να τα βρουν, γιατί τους έχει φάει το ψωμί ο ΣΥΡΙΖΑ, η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.

Αλλά και γιατί δεν έχουν καταλήξει σε ποιον από τους δύο πόλους θα ακουμπήσουν.

Μάλιστα, πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ έβγαλε από τη ναφθαλίνη όλα τα φαντάσματα των αντιλαϊκών κυβερνήσεών του.

...ενώ συμπίπτουν στους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης
Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα μπορεί να βγαίνουν στα κεραμίδια για την καθυστέρηση στην «αξιολόγηση», για το ποιο μνημόνιο είναι το καλύτερο, για το ποιος θα φέρει την καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά στα ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, τα θερμά επεισόδια, δεν βγάζουν τσιμουδιά.

Και όταν βγάζουν, λένε περίπου τα ίδια, περί «ασφάλειας και σταθερότητας, αναβάθμισης της χώρας με την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής της θέσης»! Πιασ' τ' αυγό και κούρευ' το...

Στήθηκε, μήπως, κανένας καβγάς για την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με αφορμή το Προσφυγικό;

Οταν αναφέρονται στα κύματα των προσφύγων, τολμούν να μιλήσουν για τις αιτίες και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που ξεριζώνουν τους λαούς και τους φέρνουν εδώ;

Αντιτάχθηκε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση του Καμμένου να εγκαταστήσει νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο; Να αναβαθμιστεί η Σούδα;

Αμφισβήτησε κανείς την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, στην πιο πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας, που συνιστούν πολεμική προετοιμασία απέναντι στη Ρωσία;

Σε όλα τα ζητήματα, όπως και στο Κυπριακό, συμφωνούν. Και το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, όχι για το αν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά γιατί αυτές οι διαπραγματεύσεις γίνονται με βάση ένα διχοτομικό σχέδιο.
Και γι' αυτό δεν λένε κουβέντα, το αντίθετο. Οπως είπε και ο Τσίπρας, «υπάρχει συναντίληψη».

Κανένας καβγάς για αυτά τα ζητήματα δεν στήθηκε, ούτε πρόκειται, γιατί όλοι τους συμπίπτουν στους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης για αύξηση του ενεργού ρόλου της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας ως εμπορικού και ενεργειακού κόμβου, αποκατάσταση των θέσεων της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, που έχουν υποστεί πλήγμα τα προηγούμενα χρόνια.

Στηρίζουν την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει μερίδια, αλλά και νέες αγορές για τα ελληνικά μονοπώλια, γι' αυτό η Ελλάδα συμμετείχε και συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Γι' αυτό ελληνικά στρατεύματα βρέθηκαν έξω από τα σύνορα της χώρας στο Κόσσοβο, στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν, στο Λίβανο, στη Σομαλία, στο Μάλι.
Γι' αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με πολύ μεγάλη προθυμία και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων, στηρίζει τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία.

Προχωράμε μπροστά, με ολόπλευρη ενδυνάμωση του ΚΚΕ
 
Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θέλουμε να προϋπαντήσουμε το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ με μια ολόπλευρη ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική ενδυνάμωση του Κόμματος, ως Κόμμα της επαναστατικής ανατροπής, ικανό να ανταποκριθεί στο άμεσο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της οικοδόμησης της Κοινωνικής Συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολούμενων αγροτών και ΕΒΕ, καθώς και των οικογενειών τους, σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ικανού να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία.
Προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε πλευρές της δράσης και της ολόπλευρης προετοιμασίας μας.

Αναλύουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουμε συντεταγμένα και δυναμικά, με τόλμη, αλλά και υπευθυνότητα.

Οικοδομώντας Οργανώσεις του Κόμματός μας σε εργασιακούς χώρους και κλάδους στρατηγικής σημασίας.

Ισχυροποιώντας το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ώστε να παίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο τους.

Διευρύνοντας την επιρροή και την εμβέλεια του Κόμματος σε όλο και πιο νέες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, που εκφράζουν δυσαρέσκεια απέναντι σε όλους αυτούς τους άχρηστους και επικίνδυνους διαχειριστές της φτώχειας και της ανεργίας, του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, του σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και του κράτους τους.

Χωρίς ένα τέτοιο δυνατό Κόμμα δεν μπορούν να ελπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ότι θα αλλάξει η θέση τους.

Φίλες και φίλοι,

Προχωράμε μπροστά, δυναμικά, σταθερά.

Με τα νιάτα της ΚΝΕ ισχυροποιούμε το ΚΚΕ.

Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες που αγανακτούν, είναι δυσαρεστημένοι από τη σημερινή κατάσταση.

Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε άλλες δικαιολογίες. Σήμερα, η θέση όλων όσοι αισθάνονται αριστεροί, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, μπορούν να βρουν την πραγματική θέση τους, μόνο εδώ, μέσα στις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που θα έχει στόχο και κατεύθυνση την πάλη κατά των μονοπωλίων, του καπιταλισμού, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε συμπόρευση και συμπαράταξη με το ΚΚΕ.

Για να δυναμώσουμε όλοι μαζί τη λαϊκή αντίσταση και πάλη, τη λαϊκή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Σήμερα, 8 χρόνια μετά την κρίση, με κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός μπορεί:

Να δει κατάματα την αλήθεια. Να συγκρίνει τα λόγια με τις πράξεις. Την αλήθεια με το ψέμα. Το λάθος με την προσδοκία ψεύτικων ελπίδων. Το ρεαλισμό με την κοροϊδία. Ολοι τους είναι ένοχοι.

Και αυτά τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και αυτά που τους στήριξαν και τους στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα και παίζουν το παιχνίδι τους, από τη φασιστική ακροδεξιά μέχρι τους δήθεν ακρο-«αριστερούς» της συμφοράς.

Ελάτε όλοι και όλες στις γραμμές της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Συμπαραταχτείτε - ενισχύστε τη δική σας δύναμη, το ΚΚΕ.

 Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

  1. Η κατρακύλα της λεγόμενης ""αριστερής"" διαχείρισης, απάντηση στις αυταπάτες πολλών και διαφόρων εξορθολογιστών του σάπιου συστήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή