Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Λεηλατούν τους συνταξιούχους, σταυρώνουν τους μισθωτούς


Διαιωνίζονται οι μισθοί πείνας των 586 και 511 ευρώ μεικτά, κόβονται 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον κατ' έτος από τις συντάξεις

Στη νομοθέτηση αμέσως μετά την Πρωτομαγιά των νέων περικοπών στις συντάξεις, ύψους 1,8 δισ. ευρώ ετησίως από το 2019, στην παγίωση όλου του αντεργατικού πλαισίου, μαζί και της άθλιας ΕΓΣΣΕ, με τους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μεικτά, στην παραπέρα απελευθέρωση των απολύσεων, αλλά και τον παραπέρα περιορισμό της συνδικαλιστικής προστασίας, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ενημέρωση από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.


Για να σκεπάσει τις νέες μειώσεις και τις ανατροπές, η κυβέρνηση μιλάει ταυτόχρονα για «θετικά» μέτρα στο σκέλος των Εργασιακών, που θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, όπως προβάλλεται προπαγανδιστικά.
Αντίθετα, η εργασιακή ζούγκλα θα συνεχίσει να βαθαίνει και να εξαπλώνεται, με δεδομένο ότι η «ευελιξία» αναδεικνύεται σε κύρια μορφή απασχόλησης, το εργατικό εισόδημα θα περιορίζεται, αφού οι ατομικές συμβάσεις γίνονται καθεστώς, ενώ και οι απολύσεις πέραν των σημερινών προβλεπόμενων ορίων γίνονται ακόμα πιο εύκολες, κυρίως για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.
Νέες περικοπές 1,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο
 
Ειδικότερα, η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει την κατάργηση (ή τη μείωση σε ορισμένες περιπτώσεις) της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, που θα αφαιρεί από τους συνταξιούχους κάθε χρόνο συνολικό ποσό 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου και ενώ έχει ήδη επανυπολογιστεί το 40% των καταβαλλόμενων συντάξεων, οι νέες περικοπές θα επιβληθούν σε τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχους, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί, προκειμένου κάθε χρόνο από το 2019 να αφαιρείται από τους συνταξιούχους το προβλεπόμενο ποσό.

Εδώ χρειάζεται να θυμίσουμε ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που η κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, όχι μόνο ισχυρίζονταν ότι με το νόμο 4387/2016 η κυβέρνηση «έσωσε» τις κύριες συντάξεις και ότι γι' αυτό «θυσίασε» τις επικουρικές, όχι μόνο δεσμεύονταν ότι για την τριετία 2016-2018 οι «προσωπικές διαφορές» θα συνεχίζονταν να καταβάλλονται, αλλά υπόσχονταν από πάνω ότι από το 2019 θα υπήρχε και αύξηση στις συντάξεις (!) ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας. Τώρα η κυβέρνηση νομοθετεί νέο τσεκούρι, όπως από την πρώτη ώρα προειδοποιούσαν τα ταξικά συνδικάτα.

Η υπενθύμιση αυτή έχει τη σημασία της, καθώς είναι βέβαιο ότι ακόμα και αυτές οι «υποσχέσεις» που αφειδώς μοιράζει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά, πέρα από το γεγονός ότι αφήνουν ανέπαφο το σκληρό πυρήνα του αντεργατικού Αρμαγεδδώνα, θα ανασκευαστούν στην πορεία των πραγμάτων, όπως ακριβώς έγινε και με την περίπτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις.
Σε ισχύ όλο το αντεργατικό καθεστώς
 
Στο μέτωπο των Εργασιακών, από την ίδια ενημέρωση προκύπτει:
  • Η κυβέρνηση θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια, ακόμα και μετά την τυπική λήξη του προγράμματος (3ο μνημόνιο) να διατηρεί σε ισχύ ατόφιο το αντεργατικό καθεστώς που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως την απαράδεκτη ΠΥΣ 6/2012 και τους νόμους που την ακολούθησαν.
Θα παραμείνει, δηλαδή, σε ισχύ ο νόμος για την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που επέβαλε μείωση του κατώτερου μισθού κατά 32% και 22%, θα συνεχίσει να απαγορεύεται η διαπραγμάτευση με τους εργοδότες νέου κατώτερου μισθού, θα παραμείνει σε ισχύ το πάγωμα των ωριμάνσεων των μισθών, οι μειωμένες αμοιβές στις υπερωρίες, οι μειώσεις στις αποζημιώσεις απόλυσης, θα συνεχίσει να λειτουργεί το αίσχος που ονομάζεται «Ενώσεις Προσώπων» και οι οποίες απροκάλυπτα υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Δηλαδή, θα συνεχίσει να λειτουργεί όλο εκείνο το πλέγμα νόμων και διατάξεων το οποίο έχει δέσει χειροπόδαρα την εργατική τάξη.
  • Επιπλέον σε αυτά, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την παραπέρα απελευθέρωση των απολύσεων πάνω από τα σημερινά προβλεπόμενα όρια, καθώς εμμέσως πλην σαφώς, καταργεί τη λεγόμενη «διοικητική έγκριση» του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, την οποία αναθέτει σε άλλο όργανο, με τριμερή εκπροσώπηση (θα πλειοψηφούν κυβέρνηση και εργοδότες), ενώ θα αλλάξει και τα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για μαζικές απολύσεις άνω των προβλεπόμενων ορίων, συμμορφούμενη με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
  • Τέλος, θα σφίξει ακόμα περισσότερο ο κλοιός απέναντι στη συνδικαλιστική δράση, μέσα από τη διεύρυνση των λόγων που θα μπορεί μια επιχείρηση να επικαλείται για να απολύει εκλεγμένους συνδικαλιστές, ενώ θα περιοριστούν και οι συνδικαλιστικές άδειες.
«Να σε κάψω Γιάννη»...
 
Μετά τα παραπάνω, η υπόσχεση που αόριστα προβάλλει το υπουργείο, ότι θα νομοθετηθεί η «επεκτασιμότητα» των συμβάσεων και η αρχή της «ευνοϊκότερης σύμβασης», είναι κενή περιεχομένου, στο βαθμό που δεν διευκρινίζεται αν και ποιες εξαιρέσεις θα ισχύουν, όπως περιγράφονταν και στο πόρισμα της «Επιτροπής των ειδικών». Σε κάθε περίπτωση, καμία αλλαγή, ούτε η ελάχιστη, δεν προβλέπεται μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Κατά συνέπεια, γίνεται φανερό ότι τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» που προβάλλει η κυβέρνηση (κάλυψη μέρους της δαπάνης σε φάρμακα, αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αύξηση των σχολικών γευμάτων, πρόσθετη συμβολική ενίσχυση για το πρώτο και δεύτερο παιδί, νέα προγράμματα προσωρινής εργασίας), πέρα από αναγκαία μέτρα για τη διαχείριση της φτώχειας που θα μεγαλώσει εξαιτίας των νέων μέτρων και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, παίζουν και το ρόλο του αντιπερισπασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι»...

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου