Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ - ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ


Αναγκαίο για το κεφάλαιο συμπλήρωμα της αντεργατικής πολιτικής
 
 
Από καταστολή απεργιακής κινητοποίησης στο «Market In» στα Γιάννενα
Από καταστολή απεργιακής κινητοποίησης στο «Market In» στα Γιάννενα
Η ένταση της αντεργατικής επίθεσης, τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης έχουν ως αναγκαίο για το κεφάλαιο συμπλήρωμα την κλιμάκωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, την ένταση της κρατικής καταστολής απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, προκειμένου αυτή η αντιλαϊκή επίθεση να προχωρά απρόσκοπτα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, εξάλλου, ως «αιχμή του δόρατος», και το χτύπημα στο ίδιο το απεργιακό δικαίωμα, το οποίο ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου.
 Η εργοδοτική τρομοκρατία, που εκδηλώνεται με πολλές μορφές - απολύσεις και διώξεις συνδικαλιστών, δυσμενής μεταχείριση και χειροτέρευση των όρων εργασίας σε εργαζόμενους που αγωνίζονται, τραμπούκικες επιθέσεις - στηρίζεται και συμπληρώνεται από τις παρεμβάσεις του αστικού κράτους.

Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου διαμορφώνουν το αντεργατικό νομικό πλαίσιο για τη «νόμιμη» απογείωση της εργοδοτικής ασυδοσίας, ενώ ταυτόχρονα οι μηχανισμοί του κράτους αναλαμβάνουν δράση για την έμπρακτη επιβολή της αντεργατικής νομοθεσίας. Πάνω σε αυτήν τη βάση, με τις πλάτες της κυβέρνησης και του κράτους, η εργοδοτική τρομοκρατία ξεπερνά ακόμα και αυτήν την αντεργατική νομοθεσία, καθώς τελικά στον καπιταλισμό υπέρτατος νόμος είναι το συμφέρον των κεφαλαιοκρατών, αυτόν το νόμο υπηρετούν το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις, με αυτόν το νόμο βρίσκονται αντικειμενικά σε σύγκρουση τα δικαιώματα και οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.


Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κουνάει διάφορα «καρότα», μοιράζοντας κάλπικες προσδοκίες για τη «μεταμνημονιακή εποχή» και εφάπαξ «μερίσματα» από τα ματωμένα πλεονάσματα, χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά το «μαστίγιο» απέναντι στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, για να διασφαλίσει τις «επενδυτικές λεωφόρους» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Στέλνει δυνάμεις καταστολής για να χτυπήσουν εργάτες και να κάνουν συλλήψεις, νομοθετεί το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, την ένταση της καταστολής ενάντια στις κινητοποιήσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, ενεργοποιεί άτυπους μηχανισμούς συκοφάντησης και εκφοβισμού, όπως έκανε με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που αντιστάθηκαν στη λεγόμενη «αξιολόγηση». Τη σκυτάλη παίρνει η αστική Δικαιοσύνη, βγάζοντας 9 στις 10 απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, «νομιμοποιώντας» την εκφυλιστική δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, επιβάλλοντας ποινές σε αγωνιστές που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Παρακάτω αναφέρουμε μερικά μόνο τέτοια παραδείγματα του τελευταίου διαστήματος, ενδεικτικά για την ένταση της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, αλλά και για τη δύναμη που δίνουν η οργάνωση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων και του λαού.

Γιάννενα: Συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα απέναντι σε μπράβους, ΜΑΤ και συλλήψεις
Οι εργαζόμενοι της πρώην «Καρυπίδης» βρίσκονται σε έναν μακρόχρονο αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Απέναντί τους έχουν την εργοδοσία, παλιά και νέα, την κυβέρνηση, τους μηχανισμούς του αστικού κράτους.

Στα Γιάννενα, οι εργαζόμενοι της πρώην «Καρυπίδης» παλεύουν απαιτώντας από την εργοδοσία των «Market In», στην οποία μεταβιβάστηκε η επιχείρηση, την καταβολή δεδουλευμένων και την επιστροφή τους στη δουλειά.

Η εργοδοσία, προσπαθώντας να κάμψει τους αγώνες τους, προχώρησε σε απανωτές μηνύσεις εναντίον συνδικαλιστών και εργαζομένων, ενώ στην πανεργατική απεργία στις 14/12/2017 στρατολόγησε μπράβους προσπαθώντας να χτυπήσει την απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και των ταξικών σωματείων έξω από το κατάστημα.

Η κυβέρνηση «ανταποκρίθηκε» άμεσα, στέλνοντας την αστυνομία και τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν τις κινητοποιήσεις και να κάνουν συλλήψεις. Από τα τέλη Οκτώβρη έως τα τέλη Νοέμβρη είχαν γίνει 24 μηνύσεις και 17 συλλήψεις συνδικαλιστών και εργαζομένων! Σε ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού των εργαζομένων, η κυβέρνηση μεθόδευσε στις 30/11/2017 τη ματαίωση τριμερούς συνάντησης υπουργείου Εργασίας - εργαζομένων - εργοδοσίας, ικανοποιώντας το αίτημα της τελευταίας, ενώ οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ανέφεραν ότι δεν νομιμοποιούν τη διαδικασία της συνάντησης...

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση, το Μάη του 2017, έστειλε τα ΜΑΤ στο κατάστημα της «Καρυπίδης» στην Περαία Θεσσαλονίκης, για να διευκολύνουν την εργοδοσία της «Market In» να αδειάσει το κατάστημα από εξοπλισμό και εμπορεύματα και να εγκαταστήσει καινούρια, παρόλο που υπήρχε προσωρινή διαταγή δικαστηρίου που το απαγόρευε.

Παρά το όργιο κρατικής καταστολής, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους, έχοντας στο πλάι τους τα ταξικά συνδικάτα, την έμπρακτη αλληλεγγύη τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και άλλων συνδικάτων της περιοχής, μέλη των διοικήσεων των οποίων αντιμετωπίζουν διώξεις για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Ενδεικτικά για την «ευελιξία» της αστικής νομιμότητας και της πλάτης που βάζει η κυβέρνηση για την εργοδοτική ασυδοσία είναι και δύο ακόμα στοιχεία: Με πρόσφατη προσωρινή διαταγή δικαστηρίου ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα Γιάννενα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους, ωστόσο η εργοδοσία που μέχρι τότε επικαλούνταν τη «νομιμότητα» αρνείται να εφαρμόσει τη δικαστική διαταγή και ζητά την ακύρωσή της... επικαλούμενη μειωμένη κερδοφορία. Η δε υπουργός Εργασίας έχει απουσιάσει μέχρι τώρα δύο φορές από την προγραμματισμένη στη Βουλή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που έχει καταθέσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, επιβεβαιώνοντας την εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους.

Αντίστοιχο παράδειγμα συνδυασμένης εργοδοτικής τρομοκρατίας και κρατικής καταστολής αποτελεί και η επίθεση στους εργαζόμενους της «Selecta Hellas» στην Καβάλα και στο νεοσύστατο επιχειρησιακό τους σωματείο. Στη μάχη των εργαζομένων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, η εργοδοσία απάντησε με απομακρύνσεις εργαζομένων που κινητοποιούνταν και επιχείρηση τρομοκράτησης των συναδέλφων τους. Αντίστοιχα, στην πρόσφατη πανεργατική απεργία, η επίθεση της εργοδοσίας απέναντι στον απεργιακό κλοιό των εργαζομένων με μπράβους, εκβιασμούς και άσκηση βίας, είχε και τη συμβολή της αστυνομίας.

«Αγροτοδικεία» εν δράσει...
 
Αντίστοιχα εντείνεται η κρατική καταστολή ενάντια στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι τάχα θα καταργηθούν τα «αγροτοδικεία», αυτά λειτουργούν και «μοιράζουν» ποινές: Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα η αστική Δικαιοσύνη έβγαλε δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος αγροτών για κινητοποιήσεις που έγιναν το 2016 και το 2017.

Στα τέλη Νοέμβρη, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας καταδίκασε σε 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή τον Γιάννη Μαργαριτίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», και τον Σκαρλάτο Παπαδόπουλο, εκπρόσωπο του μπλόκου του Θουρίου, για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις το Φλεβάρη του 2017.

Λίγες μέρες μετά καταδικάστηκαν σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή οι Τάσος Χαλκίδης, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Βράνας από τα Δικαστήρια της Βέροιας, επειδή πραγματοποίησαν κινητοποίηση με τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία.

Παράλληλα, έχουν σταλεί 210 κλήσεις σε αγρότες του Νότιου Εβρου, στο πλαίσιο της προανάκρισης για τις κινητοποιήσεις του 2016, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται κι άλλα «αγροτοδικεία», όπως αυτό στην Κομοτηνή, που θα γίνει τον Ιούνη του 2018 για τις κινητοποιήσεις του 2017.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αγροτικοί σύλλογοι και Ομοσπονδίες υπογραμμίζουν ότι, όπως δεν τους πτόησαν τα «πράσινα» και τα «γαλάζια» «αγροτοδικεία», έτσι δεν πρόκειται να τους γονατίσουν και τα «αγροτοδικεία» που φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης για να μείνουμε στα χωράφια και τα χωριά μας και θα τον συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα», σημειώνουν χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας και την πείρα της σημαντικής εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης, που εκφράστηκε και στις περσινές κινητοποιήσεις τους, κόντρα στο σκηνικό «κοινωνικού αυτοματισμού» που προσπάθησαν να στήσουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά επιτελεία.
Καταστολή και αυτεπάγγελτες διώξεις για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς
 
Η ένταση της κρατικής καταστολής απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα αποτυπώνεται και στο χτύπημα των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Υλοποιώντας την αποφασιστικότητά της να «τρέξει» τους πλειστηριασμούς προς όφελος των τραπεζιτών και των μονοπωλιακών ομίλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έθεσε πρώτα σε εφαρμογή «ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας» εναντίον των κινητοποιήσεων, παρατάσσοντας τα ΜΑΤ απέναντι στα σωματεία και τους φορείς που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις στα Ειρηνοδικεία. Στις 29/11/2017, μάλιστα, τα ΜΑΤ που στάλθηκαν από την κυβέρνηση προχώρησαν σε χτύπημα της κινητοποίησης στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, με γκλομπς και χημικά.

Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, λίγες μέρες μετά, στις 21/12, η κυβέρνηση - με χείρα βοηθείας τα «παρών» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι - ψήφισε την αντιδραστική τροπολογία που προβλέπει την ποινικοποίηση με αυτεπάγγελτες διώξεις της δράσης και των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Η σαφής αναφορά στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας, όπου αναφέρεται ότι οι ρυθμίσεις της «υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας», κάνει καθαρό ότι ανοίγει δρόμους για ευρύτερη επίθεση συνολικά στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, στο όνομα της «στήριξης της εθνικής οικονομίας» των καπιταλιστών.
Διακομματική αντιδραστική τροπολογία για την «αξιολόγηση»
 
Στις 20/9 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ ψήφισαν στη Βουλή την αντιδραστική τροπολογία για την αντιμετώπιση των γενικευμένων αντιδράσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο, που με την αποφασιστική στάση τους είχαν αχρηστέψει στην πράξη τον νόμο για την αντιλαϊκή «αξιολόγηση», η οποία σε συνδυασμό με άλλους νόμους (μισθολόγιο, υπαλληλικός κώδικας, κινητικότητα κ.ά.), διαμορφώνουν έναν ενιαίο μηχανισμό για να δυναμώσει την τάση υποταγής των δημοσίων υπαλλήλων στη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η τροπολογία δρούσε τιμωρητικά για όσους αρνούνταν να «αξιολογηθούν» στερώντας τους το δικαίωμα υποβολής αίτησης υπηρεσιακής εξέλιξης, με κίνδυνο να χάσουν το επίδομα που συνδέεται με τη θέση ευθύνης. Την τιμωρητική τροπολογία συνόδευσε ένα ρεσιτάλ εκβιασμών και συκοφάντησης όσων αγωνίζονται, μεθοδεύσεις που εκπορεύονταν από διοικήσεις δημόσιων φορέων, κυβερνητικά στελέχη, δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, οι ταξικές δυνάμεις απάντησαν με αγωνιστικές παρεμβάσεις, καταγράφοντας μια σειρά από θετικά βήματα. Εργαζόμενοι «βγήκαν μπροστά», ενώ σωματεία που πρωτοστάτησαν στον αγώνα ενίσχυσαν το κύρος τους.

Χρήσιμα συμπεράσματα
 
Η ένταση του αυταρχισμού απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις εκφράζεται σε όλη την κλίμακα: Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα (30/11/2017) που τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Αθήνας ενάντια στους πλειστηριασμούς, η αστυνομία χτύπησε και την κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων στις εστίες στο υπουργείο Παιδείας. Αντίστοιχα, χαρακτηριστικές της συστράτευσης όλων των μηχανισμών του αστικού κράτους στην ένταση της καταστολής ήταν και οι απανωτές προσπάθειες τρομοκράτησης μαθητών που αποφάσιζαν κινητοποιήσεις μπροστά στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη, οπότε μαζί με τις απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε πολλές περιοχές και μαθητικές κινητοποιήσεις.

Η κλιμάκωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και της κρατικής καταστολής, όμως, όχι μόνο δεν πρέπει να πτοήσει τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά, ίσα ίσα, πρέπει να αποτελέσει πηγή συμπερασμάτων, κόντρα στις απάτες της «ταξικής ειρήνης και συνεργασίας», του «κοινωνικού διαλόγου», της «δίκαιης ανάπτυξης», του «εκσυγχρονισμού του κράτους», με τις οποίες επιχειρούν να τους αποκοιμίσουν. Απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου, τόσο στην αντεργατική πολιτική όσο και στην καταστολή που την συνοδεύει, μπορούν να δώσουν μόνο η άνοδος της οργάνωσης και των εργατικών - λαϊκών αγώνων, η ενίσχυση της αλληλεγγύης, το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, η πάλη με κατεύθυνση την ανατροπή της ίδιας της εξουσίας των μονοπωλίων ώστε να επιβάλουν οι εργαζόμενοι και ο λαός το νόμο των δικών τους αναγκών.

Χ. Μ.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου