Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Οπως η προηγούμενη


«Καλωσορίζοντας» την «επόμενη μέρα» των μνημονίων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται την Κυριακή 26 Αυγούστου να αποστείλει τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, τα οποία, πέρα από την επιβάρυνση που προκαλούν στο ήδη τσακισμένο λαϊκό εισόδημα, για πολλούς θα είναι και φουσκωμένα σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας των αναπροσαρμογών των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που σάρωσαν και λαϊκές συνοικίες, κυρίως της Αττικής. Δεκαπέντε περίπου μέρες αργότερα, στις 10 Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να γιορτάσει το «τέλος της εποπτείας» υποδεχόμενη τους εκπροσώπους της ΕΕ, που θα ξεσκονίσουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού και θα διαπραγματευτούν το επόμενο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, για την επίτευξη των στόχων των μνημονίων που ...μόλις τελείωσαν. Κάπου στο ενδιάμεσο, στις 8 και 9 Σεπτέμβρη, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει από τη ΔΕΘ να ξαναζεστάνει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και της «νέας εποχής», η οποία, όπως φαίνεται και από τα παραδείγματα που αναφέραμε, ξεκίνησε για το κεφάλαιο, αλλά όχι για το λαό, αφού η «επόμενη μέρα» έχει τους ίδιους φόρους, τα μέτρα και την εποπτεία της προηγούμενης, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να τον πείσει για το αντίθετο με καραμπινάτα ψέματα και απάτες.

Στα τσακίδια
 
Στις 3 Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένη η πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών. Εδώ και 10 μέρες, όμως, και όσο πλησιάζει η μέρα της απεργίας, πληθαίνουν οι παρεμβάσεις και τα δημοσιεύματα που περιγράφουν περίπου ως «καταστροφή» για τον τουρισμό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά η κινητοποίηση, με περιγραφές για «εγκλωβισμένους τουρίστες» στα νησιά και «δυσαρεστημένους επισκέπτες», σε μια περίοδο μάλιστα «που διαμορφώνονται τα τουριστικά πακέτα της επόμενης χρονιάς» και «η φτηνή λίρα αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της Τουρκίας». Από άλλες πλευρές, ακούγεται και γράφεται ψευδώς ότι κανέναν λόγο δεν έχουν οι ναυτεργάτες να απεργήσουν, επειδή ο κλάδος τους ήταν απ' αυτούς που δεν υπέστησαν μειώσεις στους μισθούς κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι φανερό το πού αποσκοπεί αυτή η πίεση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες: Να δημιουργήσει κλίμα ενάντια στην απεργία, να επιβάλει ακόμα και την ανάκλησή της, όπως άλλωστε επιδιώκουν παρασκηνιακά κυβέρνηση και εφοπλιστές, και τελικά να κάμψει τις διαθέσεις και πάνω απ' όλα τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, κάποιοι πιο «μπασμένοι» σημειώνουν με νόημα πως «το επικίνδυνο είναι η προοπτική κλιμάκωσης», θέλοντας να ξεκόψουν από τώρα κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Ξέρουν καλά ότι η εκμετάλλευση στα καράβια χτυπάει «κόκκινο» και ότι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αποτυπώνονται σε όλο τους το «μεγαλείο» οι συνέπειες από τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θωρακίζουν την κερδοφορία των εφοπλιστών. Τα αιτήματα των ναυτεργατών είναι δίκαια κι αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο για να στηριχτεί ο αγώνας τους από όλους, στέλνοντας στα τσακίδια τους προπαγανδιστές της κυβέρνησης και των εφοπλιστών.

Σύνθεση... 
 
Πριν από μερικές μέρες, ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή μάς είπε ότι η «μεταμνημονιακή εποχή» απαιτεί λελογισμένες κινήσεις και σε καμία περίπτωση υποχώρηση της κυβέρνησης κάτω από την πίεση για «κοινωνικές παροχές», που μπορεί να στείλουν «λάθος μήνυμα» και να επηρεάσουν τους «υποψήφιους επενδυτές». Επανερχόμενος σ' αυτό το θέμα, ο ίδιος δήλωσε την Παρασκευή 17/8 ότι «χρειάζεται προσοχή, σοβαρότητα και συνέπεια στην οικονομική πολιτική, ώστε να είναι σαφές στα διεθνή ακροατήρια και τους πολίτες ότι πλέον η χώρα δεν θα κινδυνεύσει να βρεθεί στην κατάσταση του 2010». Που σημαίνει, ούτε σκέψη από την πλευρά της κυβέρνησης για ανάκτηση των απωλειών που είχε ο λαός και βέβαια ούτε φράγκο παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό ακόμα και για τις στοιχειώδεις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Είπε και κάτι ακόμα: Οτι «ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να συζητήσει πλέον επί της ουσίας για την επόμενη μέρα και να μην αναλώνεται απλά και μόνο σε μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση (...) Θα πρέπει να υπάρχει σύνθεση», υπενθυμίζοντας τους δεδομένους δημοσιονομικούς στόχους για πλεονάσματα 3,5% την επόμενη πενταετία και 2,2% κατά μέσο όρο έως το 2060.

... και «πόλωση»
 
Ούτε λίγο ούτε πολύ, επιβεβαιώνεται ότι η βάση της συναίνεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα, και κυρίως ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, είναι δεδομένη, τόσο που να καταντάει αστεία η «στείρα αντιπαράθεση» για τα επιμέρους και η προσπάθειά τους να στήσουν σκηνικό «πόλωσης», για να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική που συνυπηρετούν. Αν σ' αυτά προσθέσει κανείς τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ (επικεφαλής του ESM) ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει», επειδή τόσο ο σημερινός πρωθυπουργός όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης «είναι μεταρρυθμιστές και με διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν τους στόχους του προγράμματος», τότε έχει μια πιο πλήρη εικόνα. Πόσο μάλλον αν ισχύει αυτό που είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι Βρυξέλλες είναι η «δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας». Βεβαίως, καμιά έκπληξη δεν πρέπει να αισθάνεται ο λαός, αφού τέτοιες εξελίξεις τις έχει ξαναζήσει, με ...προαιώνιους εχθρούς (όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ) να συγκυβερνούν πριν από μερικά χρόνια. Αλλωστε και οι ΑΝΕΛ, με τους οποίους συγκυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν κομμάτι της ΝΔ μέχρι το 2012, δηλαδή του «αμαρτωλού παρελθόντος» που κατά τ' άλλα ξορκίζει η σημερινή κυβέρνηση. Οπότε καλό είναι οι εργαζόμενοι να μην παίρνουν και πολύ τοις μετρητοίς τους λεονταρισμούς των αστικών κομμάτων, αφού οι διαχωριστικές γραμμές εύκολα τσαλακώνονται, όταν κριθεί ότι αυτό υπηρετεί καλύτερα τον σχεδιασμό της αστικής τάξης.





Ριζοσπάστης   Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

1 σχόλιο:

  1. "Όπως η προηγούμενη;-!" ΟΧΙ!!! ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ!!!

    ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΑΙΤΕ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή