Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

«Κράχτης» προσέλκυσης «επενδυτών» στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής


Από το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο
INTIME NEWS
Από το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο
Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε χτες το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, το οποίο τις επόμενες μέρες θα δοθεί σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου βέβαια να ληφθούν υπόψη τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις από τις οργανώσεις των επιχειρηματιών και ενδιαφερόμενους «επενδυτές». Στη συνέχεια η νέα φουρνιά με τις κάθε είδους νομοθετικές ρυθμίσεις θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή με στόχο να έχουν ψηφιστεί μέσα στο Σεπτέμβρη.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, με το διυπουργικό πολυνομοσχέδιο προωθείται μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων:

-- Αρση επιχειρηματικών «εμποδίων» αναφορικά με τον χωροταξικό σχεδιασμό. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατάργηση, όπως λένε, της «απαρχαιωμένης κατηγορίας» «μεσαίας όχλησης», ιδίως για βιοτεχνικές και εμπορικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.


-- Επιτυγχάνεται η απλούστευση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο γενικός κανόνας είναι πρώτα να ξεκινούν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και να διενεργείται εκ των υστέρων ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Στόχος, όπως λένε, είναι η αποφυγή χρονοτριβής και άσκοπων καθυστερήσεων και η μείωση των διοικητικών βαρών ώστε να ενισχυθεί η «αναπτυξιακή προοπτική».

-- Ανάθεση σε τρίτους (τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις) της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του «αναπτυξιακού» νόμου, όπως και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων.

-- Δημιουργία «ψηφιακής τράπεζας γης», μέσω της οποίας θα επεκτείνεται η δυνατότητα αγοραπωλησιών και μεταφοράς συντελεστών δόμησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν υπάρχει διατηρητέο κτίσμα ή άλλο «βάρος» στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας, θα προβλέπεται το ενδεχόμενο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε «περιοχές υποδοχής». Επιπλέον (πέρα από τα διατηρητέα κτίρια) ως παραδείγματα μεταφοράς του συντελεστή δόμησης παρουσιάζονται εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες και ξενοδοχεία, καθώς και ακίνητα κοινωφελών χρήσεων τα οποία έχουν δεσμευθεί.

-- Επιχειρηματικά πάρκα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στόχος θα είναι η ευκολότερη εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός του πάρκου, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα διαμεσολάβησης μεταξύ του φορέα διαχείρισης πάρκου και εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την άμεση επίλυση διαφορών. Μεταξύ άλλων, παρέχονται νέα κίνητρα για επενδύσεις σε επιχειρηματικές ζώνες - πάρκα, για επενδύσεις ύψους πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

-- Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Προβλέπονται η αποτύπωση και η συγκέντρωση όλων των γεωχωρικών δεδομένων (π.χ. όροι και περιορισμοί δόμησης, δάση και δασικές εκτάσεις, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές NATURA, κ.λπ.) σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα, για τη διευκόλυνση των «επενδυτών».

-- «Ενιαία ρύθμιση» για τις κεραίες τηλεπικοινωνιών, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς. Θα προβλέπονται ακόμη η δημιουργία πάρκων κεραιών και η θέσπιση Εθνικού Παρατηρητηρίου.

-- Επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν μεγάλα επενδυτικά σχέδια κ.ά.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, με το ίδιο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο προωθούνται και οι αντιδραστικές αλλαγές για τη δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας και για τις αρχαιρεσίες στα συνδικάτα, σε συνδυασμό και με άλλες αντεργατικές διατάξεις με άξονα την προσέλκυση «επενδυτών».

Επεται συνέχεια...
 
Θυμίζουμε ότι οι νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις θα «κλειδώσουν» σε επόμενο νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, προωθείται η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% σε δύο χρόνια, κάτι που σε ένα τμήμα του ήδη έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρώτη δόση θα προχωρήσει η μείωση του συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 24%.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω δεδομένη είναι και η μείωση του φόρου επί των μερισμάτων που διανέμονται στους μετόχους (από 10% σε 5%), σε συνέχεια και εδώ της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχεδιάζονται και ειδικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων στο 200%.

Ριζοσπάστης  Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου