Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Ο πήχης


Ο «αχός» που σηκώθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, για το αν η κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνει ή όχι τον «πήχη» σχετικά με τη μείωση των λεγόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα επόμενα χρόνια, επιχειρεί να κρύψει ότι η συζήτηση γίνεται για έναν ξένο και εχθρικό για το λαό στόχο. Γιατί, βέβαια, καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες και την ικανοποίησή τους δεν έχει η συζήτηση για τον «δημοσιονομικό χώρο» που αναζητά το αστικό κράτος για να στηρίξει με νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και φτηνό δανεισμό τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, όπως δείχνουν και τα όσα λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, που δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι προϋπόθεση για την όποια επαναδιαπραγμάτευση των στόχων αυτών είναι ο ορυμαγδός των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» που βρίσκονται μπροστά. Το ζήτημα επομένως για το λαό είναι να σηκώσει ο ίδιος τον δικό του «πήχη», σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ.

Απάντηση
 
«Διαψεύδει» ο αρμόδιος υπουργός την πρόθεση της κυβέρνησης να απελευθερώσει πλήρως τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενισχύοντας το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν με τους νόμους τους όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι διαψεύσεις βέβαια αυτές έχουν ελάχιστη αξία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν καθησυχαστικά για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους, που ζουν από πρώτο χέρι το «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας. Από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται ότι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου είναι στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου, που θέλει να έχει λυμένα τα χέρια του στη διαμόρφωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας και τον ανταγωνισμό. Γι' αυτό οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και πιο πρόσφατα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμορφώσει έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό από νόμους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, την αργία της Κυριακής, που συνοψίζεται στο σύνθημα «δουλειά όπως και όποτε θέλει ο εργοδότης». Απέναντι σ' αυτήν τη μετωπική επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του, χρειάζεται οι εργαζόμενοι να δώσουν μαχητική και οργανωμένη απάντηση, βάζοντας στο στόχαστρο κάθε νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να επεκτείνει το αντεργατικό νομικό πλαίσιο, απαιτώντας την κατάργηση όλων των προηγούμενων νόμων και παλεύοντας μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, με νομική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, κόντρα στις απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων και στα σχέδια των κομμάτων τους.

Ηλεκτροσόκ
 
Σύμφωνα με τις διαρροές που γίνονταν χτες, οι αναμενόμενες για σήμερα ανακοινώσεις σχετικά με τη ΔΕΗ θα σημάνουν αυξήσεις ακόμα και πάνω από 15% (!) στους λογαριασμούς ρεύματος, «τσεκούρι» στην έκπτωση συνέπειας (από το 10% στο 5%), εισαγωγή της λεγόμενης ρήτρας ρύπων, που ανοίγει φαρδιά την πόρτα για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια. Και την ίδια ώρα το σχέδιο κυβέρνησης και επιχείρησης προβλέπει μαζικές διακοπές ρεύματος, εξώδικα και κάθε λογής εκβιασμούς προκειμένου τα λαϊκά στρώματα, που αδυνατούν ήδη από τώρα - πόσο μάλλον μετά τις νέες αυξήσεις - να ανταποκριθούν στα τσουχτερά τιμολόγια, να «προσέλθουν στο ταμείο», κόβοντας από άλλες βασικές ανάγκες τους. Μιλάμε δηλαδή για κανονικό «ηλεκτροσόκ» στα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που από την πολιτική της «απελευθέρωσης» στον κλάδο, την οποία εφάρμοσαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις, βυθίζονται όλο και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια. Ολα αυτά για να αναβαθμίσει η ΔΕΗ την εικόνα της στον ανταγωνισμό και να γίνει πιο θελκτική για τους επίδοξους «επενδυτές». Ενα ακόμα παράδειγμα που δείχνει το τι σημαίνουν για τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους οι στρατηγικοί στόχοι της αστικής τάξης και των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να μην επιτρέψουν να τους βυθίσουν στο σκοτάδι. Οργάνωση κι αγώνας τώρα ενάντια στις νέες αυξήσεις, στις διακοπές ρεύματος, στους εκβιασμούς στα λαϊκά σπίτια.

Κατήχηση... 
 
Το συγχαρητήριο μήνυμα της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, προς τους μαθητές που εισάγονται σε ΑΕΙ επέλεξε να αναμεταδώσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρεσβεία των ΗΠΑ. Κι αυτό λίγες μέρες μετά από την αναπαραγωγή συνέντευξης της υπουργού σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο που έκανε η πρεσβεία. Μάλιστα, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ χαιρέτισε τις προθέσεις της Ν. Κεραμέως να «εκσυγχρονίσει» το εκπαιδευτικό σύστημα ως ένα «καλό ξεκίνημα για τη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσα από τον επερχόμενο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας»... Φαίνεται πως οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω και ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να εντάξει στον «Στρατηγικό Διάλογο» καθετί που ενδιαφέρει τους ιμπεριαλιστές: Από την επέκταση των βάσεων του θανάτου μέχρι τα απαραίτητα μέτρα για την άμβλυνση των αντιαμερικανικών - αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του λαού, με ...χοντρό πέσιμο ειδικά στη νεολαία.






Ριζοσπάστης  Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου