Eurokinissi
|
Οπως
ήταν αναμενόμενο, αυτό που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν το άρθρο 32, το
οποίο αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση
της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και όλα τα αστικά κόμματα να μοιράζονται
την ίδια αγωνία για την επίτευξη της πολιτικής σταθερότητας που θέλει το
κεφάλαιο, προκειμένου να εφαρμόζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική
που θωρακίζει την κερδοφορία του.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, κατέθεσαν παρεμφερείς προτάσεις με αποκλειστικό ζητούμενο την απεμπλοκή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών.
Θυμίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του ως κυβέρνηση στην προηγούμενη (προτείνουσα) Βουλή προέβλεπε την εκλογή του ΠτΔ από τη Βουλή με τρεις ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία ανά ένα μήνα, ενώ και χτες επανέφερε την αντιδραστική πρότασή του, σε περίπτωση που αποτύχουν οι ψηφοφορίες η εκλογή του ΠτΔ να γίνεται από το λαό, πρόταση η οποία ας σημειωθεί έχει απορριφθεί από την προηγούμενη Βουλή, αφού δεν την ψήφισαν ούτε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τότε που ήταν και το κυβερνών κόμμα. Αντίστοιχα, η πρόταση της ΝΔ προβλέπει 3 ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτών), μία με απόλυτη πλειοψηφία (151) βουλευτών, ενώ αν αποτύχουν όλες αυτές προβλέπεται πια και 5η ψηφοφορία όπου ο Πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία, ακόμα δηλαδή και με μειοψηφία. Παρόμοιες είναι οι προτάσεις των υπολοίπων.
Οι κοινές στοχεύσεις πίσω από τις προτάσεις αυτές δεν μπόρεσαν να επισκιαστούν ούτε από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πυροδοτήσει άσφαιρη αντιπαράθεση, καταθέτοντας αίτημα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ από σχετική πλειοψηφία. Αλλωστε, ήταν χαρακτηριστική η φράση του προέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Κ. Τασούλα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αντί να πανηγυρίζετε που έστω με άλλη μέθοδο η ουσία της πρότασης, δηλαδή η μη πρόκληση εκλογών εξαιτίας της μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, επιτυγχάνεται, καταφεύγετε σε συνταγματικές επινοήσεις», με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλο να απαντάει ότι η πρόταση της ΝΔ «είναι ιδιαίτερα προβληματική για την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου», αφού υποτιμάει το ρόλο και τη θέση του ΠτΔ του οποίου η εκλογή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ευρύτερων συναινέσεων και «αυξημένων πλειοψηφιών».
Το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία του αιτήματος αντισυνταγματικότητας, καθώς όπως ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του Κόμματος, Γ. Γκιόκας, πρόκειται κυρίως για πολιτικά παιχνίδια και πολιτικό καιροσκοπισμό, αφού πρόκειται για άρθρο που όλοι μαζί ψήφισαν στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή.
Στη χτεσινή συζήτηση, εξετάστηκαν ακόμα οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας», που έρχεται να συμπληρώσει αυτή για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από προκήρυξη εκλογών, και η οποία προβλέπει ότι ακόμα και αν μια κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν πέφτει και δεν αλλάζει παρά μόνο αν η Βουλή συμφωνήσει σε έναν άλλον πρωθυπουργό, δηλαδή σε μια άλλη κυβέρνηση, ενώ αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει και η ΝΔ για σταθερούς 4ετείς κυβερνητικούς κύκλους βρέξει - χιονίσει.
Συζητήθηκαν ακόμη οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκά δημοψηφίσματα» και την υποτιθέμενη «απλή αναλογική», η οποία βέβαια προβλέπει σειρά περιορισμών τις οποίες προβάλλει ως «αντίβαρα», όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος.
Οσον αφορά το άρθρο 28 η αναθεώρηση αφορά μόνο στην παράγραφο 2 του άρθρου που αναφέρεται κυρίως σε θεσμικά ζητήματα. Ομως κανείς από τα αστικά κόμματα δεν είπε και χτες κουβέντα για την παράγραφο 1 που προβλέπει ότι υπερισχύει το ευρωενωσιακό Δίκαιο και του ελληνικού, την πλήρη κατάργηση του οποίου απαίτησε και πάλι μόνο το ΚΚΕ.
Στόχος
των αστικών κομμάτων είναι η εμπέδωση των όρων της κυβερνητικής
πολιτικής σταθερότητας, για την εξασφάλιση της συνέχισης της κυρίαρχης
αντιλαϊκής πολιτικής, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας,
σχολιάζοντας τις προτάσεις για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου
της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, τονίζοντας πως ο λαός δεν
πρέπει να φοβηθεί την «αστάθεια» αυτή αλλά με την πάλη του να διευρύνει
τις ρωγμές του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.
Σε αυτήν τη βάση σημείωσε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν «κοινή πρόταση με διαφορετικές εκδοχές», με τη ΝΔ να προτείνει την εκλογή ΠτΔ ακόμα και με μειοψηφία και σε περίπτωση ισοψηφίας να εκλέγεται ο πρεσβύτερος, και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει εκλογή από τον λαό αν δεν εκλεγεί από τη Βουλή, πρόταση βαθιά αντιδραστική, όπως ανέφερε, που καταψήφισαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ισχυροποιεί έναν μονοπρόσωπο θεσμό.
Σημείωσε ακόμη πως η «ιερή» κυβερνητική σταθερότητα είναι το ζητούμενο των προτάσεων για την αναθεώρηση του άρθρου 84, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει την «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας» που προϋποθέτει συμφωνία για πρωθυπουργό, προκειμένου να γίνει δεκτή, υπογραμμίζοντας πως επί της ουσίας «συνταγματοποιεί τις κυβερνήσεις μειοψηφίας». Υπενθύμισε πως στην προτείνουσα Βουλή και η ΝΔ είχε κάνει ανάλογη πρόταση για την εξασφάλιση σταθερών κυβερνητικών κύκλων τετραετίας.
«Το
Σύνταγμα συμπυκνώνει τα συμφέροντα της αστικής τάξης, για την
ισχυροποίηση και την διαιώνιση του καθεστώτος της εκμετάλλευσης ανθρώπου
από άνθρωπο», επισήμανε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, προσθέτοντας πως «οι αστικές
κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού τις
βάσεις» του Συντάγματος, «που αφορούν την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα
μέσα παραγωγής, τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και τις σχέσεις με τις
διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις, μέσα στις οποίες η αστική τάξη
επιδιώκει να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα και δεν διστάζει να
εμπλέκει τη χώρα σε πολέμους και επεμβάσεις και τον λαό μας σε μεγάλους
κινδύνους».
Εφερε ως αποδεικτικά στοιχεία, το άρθρο 107 περί προστασίας ξένου κεφαλαίου που δίνει τεράστια προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και το άρθρο 28 που προβλέπει ότι υπερισχύουν του ελληνικού Δίκαιου οι συμβάσεις διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, θέτοντας περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας.
«Δηλαδή, εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα ξένα κέντρα, στο όνομα του ''εθνικού συμφέροντος'' όπως αναγράφεται στο σχετικό άρθρο», σημείωσε, τονίζοντας πως το λεγόμενο «εθνικό συμφέρον», για το οποίο κάνει λόγο το Σύνταγμα είναι «το συμφέρον της αστικής τάξης που διαπλέκεται με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και συνειδητά εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα για να υπερασπιστεί την εξουσία της», είναι το συμφέρον «των εκμεταλλευτών του λαού μας, που στο όνομά του καταργούνται και καταστρατηγούνται εργασιακά, μισθολογικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλονται "τρομονόμοι" και κάθε είδους κατασταλτικά μέτρα».
Ειδικά για το άρθρο 28, τόνισε πως το ΚΚΕ ζήτησε την κατάργησή του και σύσσωμα τα αστικά κόμματα το διατηρούν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «λέει πονηρά να παραμείνει αυτό το πλαίσιο, να παραμείνει η ουσία του άρθρου 28, δηλαδή να ισχύει η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, να διατηρηθεί όλο το πλέγμα της συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και η κύρωση να γίνεται με δημοψήφισμα!».
Και τόνισε πως το ΚΚΕ επιμένει στη συνολική κατάργηση του άρθρου 28 το οποίο «είναι "νύχι - κρέας" με το εξίσου επικίνδυνο άρθρο 27» που «προβλέπει τη δυνατότητα μεταβολής των ορίων της ελληνικής επικράτειας», και ο λαός επιβάλλεται «να συνεχίσει τον αγώνα του κατά αυτών των αντιδραστικών διατάξεων».
Στο ζήτημα της κατάργησης των αντιδραστικών αυτών διατάξεων εστίασαν στις τοποθετήσεις τους και οι βουλευτές του Κόμματος, Λιάνα Κανέλλη και Ν. Παπαναστάσης.
Η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε μεταξύ άλλων πως η αξία από τις κορόνες περί πατριωτισμού που ακούστηκαν και στη χτεσινή συζήτηση, φαίνεται στο γεγονός ότι με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ το άρθρο 27 δεν περιλαμβάνεται στα υπό αναθεώρηση άρθρα. Ενώ σχολιάζοντας καυστικά την εκχώρηση αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα στα όργανα διεθνών οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ με βάση το άρθρο 28, σημείωσε πως τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης «τις υιοθετούμε βιομηχανικά» στο Ελληνικό Δίκαιο, «και εδώ συζητάμε για την ισχύ του Συντάγματος και το κύρος του Προέδρου»!
Ο Ν. Παπαναστάσης ανέφερε πως αυτά ακριβώς τα άρθρα «διευκολύνουν την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή» και «δίνουν αέρα στη συμμετοχή της Ελλάδας» σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Πρόσθεσε πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας «εμπλέκεται σε πολύ επικίνδυνους ανταγωνισμούς, σε εν εξελίξει ή και προαλειφόμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επιθέσεις που την στοχοποιούν επικίνδυνα».
Ενώ αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής έκφρασης των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για τη σύσταση επιτροπών στρατευμένων για την αντιμετώπιση προβλημάτων κατά τη διάρκεια της θητείας.
Ολες οι συνταγματικές αναθεωρήσεις που έχουν γίνει από το 1975 έως σήμερα, «έχουν στόχο να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της αστικής εξουσίας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας πως οι προτάσεις των αστικών κομμάτων «βγάζει μάτι» πως αποσκοπούν στη διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, στην οποία «συμπίπτουν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ», για «να εφαρμοστεί χωρίς διακοπές η αντιλαϊκή πολιτική».
Ανέδειξε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις «συγκρούσεις» τους για τη συνταγματική αναθεώρηση, συμφωνούν σε αυτόν τον σκοπό, των σταθερών κυβερνήσεων, και επί της ουσίας λένε «ακριβώς τα ίδια πράγματα», δηλαδή «αποσύνδεση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών». Μάλιστα, σημείωσε πως ανοίγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το θέμα, «έκανε μια πάσα πάνω στη γραμμή του τέρματος» προς τη ΝΔ, η οποία τώρα «προχωρά σε ανήκουστα πράγματα», όπως η πρότασή της να εκλέγεται μειοψηφικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ως προς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας», υπογράμμισε πως συνιστά «όρκο πάνω στη σταθερότητα». Απαντώντας στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί «αντίβαρο» στην «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας», υπογράμμισε πως δεν είναι απλή αναλογική, ενώ επεσήμανε πως και η απλή αναλογική δεν εμποδίζει το σχηματισμό αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Αναφορικά με τα δημοψηφίσματα που τάχα είναι το άλλο «αντίβαρο» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως για τα δημοψηφίσματα τον τελικό λόγο θα τον έχει η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ θα εξαιρούνται τα δημοσιονομικά.
«Επομένως, ένας είναι ο σκοπός: Οποια ρωγμή μπορεί να υπάρξει στο σύστημα, που θα την αξιοποιήσει ο λαός για να δυναμώσει τον αγώνα του και να προχωρήσει και σε γενικότερες αλλαγές και ανατροπές, προσπαθείτε να την κλείσετε από παντού», σημείωσε.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, κατέθεσαν παρεμφερείς προτάσεις με αποκλειστικό ζητούμενο την απεμπλοκή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών.
Θυμίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του ως κυβέρνηση στην προηγούμενη (προτείνουσα) Βουλή προέβλεπε την εκλογή του ΠτΔ από τη Βουλή με τρεις ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία ανά ένα μήνα, ενώ και χτες επανέφερε την αντιδραστική πρότασή του, σε περίπτωση που αποτύχουν οι ψηφοφορίες η εκλογή του ΠτΔ να γίνεται από το λαό, πρόταση η οποία ας σημειωθεί έχει απορριφθεί από την προηγούμενη Βουλή, αφού δεν την ψήφισαν ούτε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τότε που ήταν και το κυβερνών κόμμα. Αντίστοιχα, η πρόταση της ΝΔ προβλέπει 3 ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτών), μία με απόλυτη πλειοψηφία (151) βουλευτών, ενώ αν αποτύχουν όλες αυτές προβλέπεται πια και 5η ψηφοφορία όπου ο Πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία, ακόμα δηλαδή και με μειοψηφία. Παρόμοιες είναι οι προτάσεις των υπολοίπων.
Οι κοινές στοχεύσεις πίσω από τις προτάσεις αυτές δεν μπόρεσαν να επισκιαστούν ούτε από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πυροδοτήσει άσφαιρη αντιπαράθεση, καταθέτοντας αίτημα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ από σχετική πλειοψηφία. Αλλωστε, ήταν χαρακτηριστική η φράση του προέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Κ. Τασούλα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αντί να πανηγυρίζετε που έστω με άλλη μέθοδο η ουσία της πρότασης, δηλαδή η μη πρόκληση εκλογών εξαιτίας της μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, επιτυγχάνεται, καταφεύγετε σε συνταγματικές επινοήσεις», με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλο να απαντάει ότι η πρόταση της ΝΔ «είναι ιδιαίτερα προβληματική για την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου», αφού υποτιμάει το ρόλο και τη θέση του ΠτΔ του οποίου η εκλογή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ευρύτερων συναινέσεων και «αυξημένων πλειοψηφιών».
Το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία του αιτήματος αντισυνταγματικότητας, καθώς όπως ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του Κόμματος, Γ. Γκιόκας, πρόκειται κυρίως για πολιτικά παιχνίδια και πολιτικό καιροσκοπισμό, αφού πρόκειται για άρθρο που όλοι μαζί ψήφισαν στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή.
Στη χτεσινή συζήτηση, εξετάστηκαν ακόμα οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας», που έρχεται να συμπληρώσει αυτή για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από προκήρυξη εκλογών, και η οποία προβλέπει ότι ακόμα και αν μια κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν πέφτει και δεν αλλάζει παρά μόνο αν η Βουλή συμφωνήσει σε έναν άλλον πρωθυπουργό, δηλαδή σε μια άλλη κυβέρνηση, ενώ αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει και η ΝΔ για σταθερούς 4ετείς κυβερνητικούς κύκλους βρέξει - χιονίσει.
Συζητήθηκαν ακόμη οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκά δημοψηφίσματα» και την υποτιθέμενη «απλή αναλογική», η οποία βέβαια προβλέπει σειρά περιορισμών τις οποίες προβάλλει ως «αντίβαρα», όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος.
Οσον αφορά το άρθρο 28 η αναθεώρηση αφορά μόνο στην παράγραφο 2 του άρθρου που αναφέρεται κυρίως σε θεσμικά ζητήματα. Ομως κανείς από τα αστικά κόμματα δεν είπε και χτες κουβέντα για την παράγραφο 1 που προβλέπει ότι υπερισχύει το ευρωενωσιακό Δίκαιο και του ελληνικού, την πλήρη κατάργηση του οποίου απαίτησε και πάλι μόνο το ΚΚΕ.
Κοινή πρόταση με διαφορετικές εκδοχές για τη «σταθερότητα» της αντιλαϊκής πολιτικής
Σε αυτήν τη βάση σημείωσε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν «κοινή πρόταση με διαφορετικές εκδοχές», με τη ΝΔ να προτείνει την εκλογή ΠτΔ ακόμα και με μειοψηφία και σε περίπτωση ισοψηφίας να εκλέγεται ο πρεσβύτερος, και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει εκλογή από τον λαό αν δεν εκλεγεί από τη Βουλή, πρόταση βαθιά αντιδραστική, όπως ανέφερε, που καταψήφισαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ισχυροποιεί έναν μονοπρόσωπο θεσμό.
Σημείωσε ακόμη πως η «ιερή» κυβερνητική σταθερότητα είναι το ζητούμενο των προτάσεων για την αναθεώρηση του άρθρου 84, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει την «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας» που προϋποθέτει συμφωνία για πρωθυπουργό, προκειμένου να γίνει δεκτή, υπογραμμίζοντας πως επί της ουσίας «συνταγματοποιεί τις κυβερνήσεις μειοψηφίας». Υπενθύμισε πως στην προτείνουσα Βουλή και η ΝΔ είχε κάνει ανάλογη πρόταση για την εξασφάλιση σταθερών κυβερνητικών κύκλων τετραετίας.
Να καταργηθούν οι αντιδραστικές διατάξεις που εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα σε ξένα κέντρα
Εφερε ως αποδεικτικά στοιχεία, το άρθρο 107 περί προστασίας ξένου κεφαλαίου που δίνει τεράστια προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και το άρθρο 28 που προβλέπει ότι υπερισχύουν του ελληνικού Δίκαιου οι συμβάσεις διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, θέτοντας περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας.
«Δηλαδή, εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα ξένα κέντρα, στο όνομα του ''εθνικού συμφέροντος'' όπως αναγράφεται στο σχετικό άρθρο», σημείωσε, τονίζοντας πως το λεγόμενο «εθνικό συμφέρον», για το οποίο κάνει λόγο το Σύνταγμα είναι «το συμφέρον της αστικής τάξης που διαπλέκεται με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και συνειδητά εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα για να υπερασπιστεί την εξουσία της», είναι το συμφέρον «των εκμεταλλευτών του λαού μας, που στο όνομά του καταργούνται και καταστρατηγούνται εργασιακά, μισθολογικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλονται "τρομονόμοι" και κάθε είδους κατασταλτικά μέτρα».
Ειδικά για το άρθρο 28, τόνισε πως το ΚΚΕ ζήτησε την κατάργησή του και σύσσωμα τα αστικά κόμματα το διατηρούν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «λέει πονηρά να παραμείνει αυτό το πλαίσιο, να παραμείνει η ουσία του άρθρου 28, δηλαδή να ισχύει η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, να διατηρηθεί όλο το πλέγμα της συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και η κύρωση να γίνεται με δημοψήφισμα!».
Και τόνισε πως το ΚΚΕ επιμένει στη συνολική κατάργηση του άρθρου 28 το οποίο «είναι "νύχι - κρέας" με το εξίσου επικίνδυνο άρθρο 27» που «προβλέπει τη δυνατότητα μεταβολής των ορίων της ελληνικής επικράτειας», και ο λαός επιβάλλεται «να συνεχίσει τον αγώνα του κατά αυτών των αντιδραστικών διατάξεων».
Στο ζήτημα της κατάργησης των αντιδραστικών αυτών διατάξεων εστίασαν στις τοποθετήσεις τους και οι βουλευτές του Κόμματος, Λιάνα Κανέλλη και Ν. Παπαναστάσης.
Η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε μεταξύ άλλων πως η αξία από τις κορόνες περί πατριωτισμού που ακούστηκαν και στη χτεσινή συζήτηση, φαίνεται στο γεγονός ότι με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ το άρθρο 27 δεν περιλαμβάνεται στα υπό αναθεώρηση άρθρα. Ενώ σχολιάζοντας καυστικά την εκχώρηση αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα στα όργανα διεθνών οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ με βάση το άρθρο 28, σημείωσε πως τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης «τις υιοθετούμε βιομηχανικά» στο Ελληνικό Δίκαιο, «και εδώ συζητάμε για την ισχύ του Συντάγματος και το κύρος του Προέδρου»!
Ο Ν. Παπαναστάσης ανέφερε πως αυτά ακριβώς τα άρθρα «διευκολύνουν την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή» και «δίνουν αέρα στη συμμετοχή της Ελλάδας» σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Πρόσθεσε πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας «εμπλέκεται σε πολύ επικίνδυνους ανταγωνισμούς, σε εν εξελίξει ή και προαλειφόμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επιθέσεις που την στοχοποιούν επικίνδυνα».
Ενώ αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής έκφρασης των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για τη σύσταση επιτροπών στρατευμένων για την αντιμετώπιση προβλημάτων κατά τη διάρκεια της θητείας.
Στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης να κλείσει κάθε ρωγμή στο σύστημα
Ανέδειξε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις «συγκρούσεις» τους για τη συνταγματική αναθεώρηση, συμφωνούν σε αυτόν τον σκοπό, των σταθερών κυβερνήσεων, και επί της ουσίας λένε «ακριβώς τα ίδια πράγματα», δηλαδή «αποσύνδεση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών». Μάλιστα, σημείωσε πως ανοίγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το θέμα, «έκανε μια πάσα πάνω στη γραμμή του τέρματος» προς τη ΝΔ, η οποία τώρα «προχωρά σε ανήκουστα πράγματα», όπως η πρότασή της να εκλέγεται μειοψηφικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ως προς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας», υπογράμμισε πως συνιστά «όρκο πάνω στη σταθερότητα». Απαντώντας στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί «αντίβαρο» στην «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας», υπογράμμισε πως δεν είναι απλή αναλογική, ενώ επεσήμανε πως και η απλή αναλογική δεν εμποδίζει το σχηματισμό αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Αναφορικά με τα δημοψηφίσματα που τάχα είναι το άλλο «αντίβαρο» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως για τα δημοψηφίσματα τον τελικό λόγο θα τον έχει η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ θα εξαιρούνται τα δημοσιονομικά.
«Επομένως, ένας είναι ο σκοπός: Οποια ρωγμή μπορεί να υπάρξει στο σύστημα, που θα την αξιοποιήσει ο λαός για να δυναμώσει τον αγώνα του και να προχωρήσει και σε γενικότερες αλλαγές και ανατροπές, προσπαθείτε να την κλείσετε από παντού», σημείωσε.
Ριζοσπάστης Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου