Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Μια βαλίτσα ... εύσημα και δεσμεύσεις για παραπέρα εμπλοκή


ΤΑΞΙΔΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Την ώρα που οι ΗΠΑ προωθούν «πρωτοβουλία» για τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά

INTIME NEWS
Με μια βαλίτσα ...εύσημα γύρισε από τις ΗΠΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης, για την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης και συνολικά των αστικών πολιτικών κομμάτων να παίξει η χώρα ρόλο ορμητηρίου για τα ευρωατλαντικά σχέδια, που βάζουν μπουρλότο στην ευρύτερη περιοχή, όπως δείχνει και η παραπέρα κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή και απέναντι στο Ιράν.
 Ταυτόχρονα, μόνο ανησυχία - στο φόντο των εξελίξεων στην περιοχή και της «κοινής προσπάθειας» ΗΠΑ - Ελλάδας για παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο με τα ανάλογα ανταλλάγματα, όσο και της «εκκωφαντικής σιωπής» ενός ακόμα Αμερικανού Προέδρου για την τουρκική προκλητικότητα - γεννάνε οι χτεσινές «διαρροές», με το τέλος της επίσκεψης, πως επίκειται αμερικανική «πρωτοβουλία» για τη «μείωση της έντασης» στα Ελληνοτουρκικά.

Χαρακτηριστικά όσα ειπώθηκαν αργά προχτές βράδυ (ώρα Ελλάδας) στη δεξίωση που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο η αμερικανική κυβέρνηση στην ελληνική αντιπροσωπεία, όπου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, συνεχάρησαν τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις στενές στρατιωτικές και οικονομικές διμερείς σχέσεις.


«Μόνο κατά την περσινή χρονιά τα δύο κράτη μας είχαν εμπορικές σχέσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων. Αλλά δεν είναι μόνο οι οικονομικές σχέσεις αυτές που καθορίζουν τη μεταξύ μας σχέση. Μας συνδέει μια κοινή φιλοσοφία για τη διακυβέρνηση. Διαπίστωσα την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και στον Πρόεδρο Τραμπ, είδα τη φιλία μεταξύ σας, είδα επίσης τον κοινό σκοπό», ανέφερε ο Πενς.

Ο δε Πομπέο ανέφερε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ και τόνισε ότι είναι σημαντικό να επεκταθεί περαιτέρω η ενεργειακή συνεργασία. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, δηλαδή ως χώρα που προωθεί τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.
«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ο πιο ειλικρινής σύμμαχος των ΗΠΑ», απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «έχετε δίκιο κ. αντιπρόεδρε, η σχέση των χωρών μας δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή». Ταυτόχρονα, δήλωσε περήφανος που η Ελλάδα έχει αναλάβει ρόλο - «μεντεσέ» των επικίνδυνων αμερικανικών σχεδιασμών στην περιοχή. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είμαι πολύ περήφανος που ηγούμαι της Ελλάδας σε αυτήν την ιστορική στιγμή για τις σχέσεις μας. Οι σχέσεις μας θα γίνονται όλο και πιο δυνατές και είχαμε την ευκαιρία αυτές τις δύο μέρες να συζητήσουμε για όλα τα θέματα».

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στα θέματα βρέθηκαν και οι αμερικανικές επενδύσεις, αλλά και τα δίκτυα 5G με το βλέμμα στην Κίνα, με χτεσινά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο ότι στο επίσημο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου θα καταγράφεται η «κοινή προσέγγιση των δύο χωρών στην ασφάλεια του 5G».

Για όλα αυτά, και το αποτέλεσμα των επαφών του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός ενημερώνει, σήμερα στη Βουλή, τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, κι ενώ με παρεμβάσεις τους χτες ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα συνέχισαν την «κριτική» στην κυβέρνηση για το εάν η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην οποία στοιχίζονται έφερε και τα ανάλογα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη.

Θυμίζουμε πως η συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα γίνει τη Δευτέρα, λόγω του προγραμματισμένου ταξιδιού του Δ. Κουτσούμπα στο Λονδίνο.

Επικίνδυνες «πρωτοβουλίες» για τα Ελληνοτουρκικά
 
Σε κάθε περίπτωση, με αναπάντητο ακόμα τι ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι επίκεινται αμερικανικές «πρωτοβουλίες μείωσης της έντασης που τροφοδοτούν οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης».

Οτι «ο πρωθυπουργός στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο εξήγησε αναλυτικά τι θα σήμαινε η περαιτέρω έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων - και δη στα ελληνικά νησιά - από την Τουρκία και φέρεται να υπογράμμισε στον κ. Τραμπ ότι εκείνος είναι που έχει προσωπική σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν, εννοώντας σαφώς ότι αν οι ΗΠΑ επιδιώκουν πράγματι σταθερότητα στην περιοχή, είναι αυτές που θα πρέπει να το διαμηνύσουν στην τουρκική πλευρά».

Κάνοντάς το πιο συγκεκριμένο, ο «Σκάι» ανέφερε χτες βράδυ ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τις ευρασιατικές υποθέσεις και ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, Μ. Πάλμερ, σε Αγκυρα και Αθήνα, με ανοικτό το ενδεχόμενο να «επιληφθεί του ζητήματος προσωπικά» και ο ίδιος ο Πομπέο σε επόμενη φάση.

Τα παραπάνω μόνο καμπανάκι κινδύνου μπορούν να σημάνουν για το λαό και τους «επώδυνους συμβιβασμούς» που δρομολογούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, δεδομένων και των θέσεων που έχουν ήδη λάβει οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από μερικές βδομάδες, μέσα Δεκέμβρη, σε συνάντησή του με Ελληνες δημοσιογράφους ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, έλεγε ότι «η νομική ανάλυση της τουρκικής κυβέρνησης και οι ναυτικές διεκδικήσεις της, και ειδικά για τις υφαλοκρηπίδες, διαφέρουν από τη δική μας νομική ανάλυση για τα νησιά», προσθέτοντας πως «η θέση μας είναι ότι τα κατοικημένα νησιά έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις ηπειρωτικές περιοχές», παραγράφοντας κυριαρχικά δικαιώματα για τα υπόλοιπα.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κι ενώ δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο περιγράφουν ότι οι «συμβιβασμοί» και οι «διευθετήσεις» θα «πατήσουν» πάνω σε αυτήν τη διατύπωση για τα ακατοίκητα νησιά που «φωτογραφίζονται» στην τουρκολυβική συμφωνία, χτες ήρθε στη δημοσιότητα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Λιβύης στα Ηνωμένα Εθνη, Ελμ. Ελαμχερμπί, προς τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες (με ημερομηνία 26/12/2019), που μεταξύ άλλων σημειώνει πως «από το 2004, η Λιβύη διεξήγαγε τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και από τις δύο χώρες. Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα, διότι η Ελλάδα επέμενε να καθορίσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία της έναντι της Λιβύης με βάση τα εξαιρετικά μικρά ακατοίκητα νησιά χωρίς νομική σημασία. Η Ελλάδα επέμενε να σχεδιάσει μια διάμεση γραμμή βασιζόμενη σε αυτές τις υπερβολές των νησιών και αρνήθηκε να εφαρμόσει την αρχή της αναλογικότητας που χρησιμοποιείται διεθνώς σε τέτοιες καταστάσεις. Η αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκε μέχρι το 2014. Δυστυχώς, η Ελλάδα αγνόησε εντελώς τα δικαιώματα της Λιβύης και έσπευσε με τους συμμάχους της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου να συνάψει συμφωνίες και να εκμεταλλευτεί τις περιφερειακές εντάσεις για να επιβάλει de facto μονοπώλιο στην παραγωγή, υγροποίηση και μεταφορά αερίου».

Σε ένα τέτοιο κλίμα συναντώνται σήμερα στην Αγκυρα, «στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων» μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως επισήμως λέγεται, αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής τον γγ του ελληνικού ΥΠΕΞ πρέσβη, Θεμ. Δεμίρη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη, Sedat Οnal. «Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος», αναφέρεται επισήμως.

Θυμίζουμε ότι αυτή η διαδικασία, των πολιτικών διαβουλεύσεων, αναφέρεται ως προαπαιτούμενο από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, να προχωρήσει μαζί με τα περιλάλητα ΜΟΕ (που «τρέχουν» με παρότρυνση των ΗΠΑ και στην πράξη λειτουργούν ως πλατφόρμα, όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της), προς την κατεύθυνση των ευρωατλαντικών «διευθετήσεων».

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός από το βήμα του Atlantic Council την Τρίτη, με αναφορά στη σημερινή συνάντηση, σημείωνε πως «εάν δεν μπορούμε να επιλύσουμε (τις διαφορές), είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε προσφυγή στη Χάγη και να αφήσουμε το δικαστήριο να αποφασίσει (...) Αλλά προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει να απόσχουμε από οποιαδήποτε δραστηριότητα που ξεκάθαρα κλιμακώνει την περιφερειακή ένταση».

Βαθαίνει η εμπλοκή
 
Σε αυτό το πλαίσιο και με φόντο την κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή, στο ΥΠΕΞ, χτες, ο υπουργός Ν. Δένδιας συναντήθηκε διαδοχικά με τους πρέσβεις της Ρωσίας A. Maslov («στο επίκεντρο μπήκαν διμερή και περιφερειακά θέματα» αναφέρουν από το ΥΠΕΞ) και της Ιταλίας Efisio Luigi Marras («συζητήθηκαν τα θέματα των θαλασσίων ζωνών, της Διαδικασίας του Βερολίνου και της κατάστασης στη Λιβύη»). Σήμερα, ο υπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου, όπως διαχέεται από τις Βρυξέλλες, οι μετέχοντες «θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ, ιδίως δε τον τρόπο αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή». Αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις και στη Λιβύη, παρουσία του ειδικού εκπροσώπου του γγ των ΗΕ για τη χώρα, Γκ. Σαλαμέ.

Τα παραπάνω προαναγγέλλουν επί της ουσίας και την μεγαλύτερη εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες στον «Σκάι», ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, στην επισήμανση ότι ο Τραμπ ζήτησε «ενεργότερη συμμετοχή του ΝΑΤΟ» στην κόντρα με το Ιράν, και ερωτηθείς αν ζητηθούν «διευκολύνσεις» από την Ελλάδα μέσω των αμερικανικών βάσεων, δεν το απέκλεισε, κάθε άλλο μάλιστα: «Ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε ότι είμαστε από αυτούς που είναι συνεπή μέλη, όσον αυτό αφορά στις υποχρεώσεις μας στη Συμμαχία. Η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες πάντα ήταν συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της να παράσχει διευκολύνσεις, να διαθέτει μέρος του ΑΕΠ της - αυτό που προβλέπεται τουλάχιστον - για τις αμυντικές δαπάνες. Λόγω βέβαια της γεωπολιτικής μας μοίρας ήμασταν πάντα αναγκασμένοι, ακόμα και αν δεν το θέλαμε, να είμαστε συνεπείς και αυτό κάναμε και αυτό αναγνωρίζεται από τον Πρόεδρο Τραμπ», είπε, προσθέτοντας και ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα όσον αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της ως μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό αναγνωρίζεται από όλους».

  Ριζοσπάστης   Παρασκευή 10 Γενάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου