Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Στο «ζύγι» του κεφαλαίου η υγεία του λαού


Eurokinissi

Κυνικές ομολογίες ότι η κυβέρνηση «βάζει στο ζύγι» τη ζωή του λαού με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και ότι συνειδητά αφήνει χωρίς ουσιαστική ενίσχυση και στο «κόκκινο» το δημόσιο σύστημα Υγείας, περιλάμβανε η συνέντευξη που έδωσε χτες το βράδυ στον «Alpha» ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προκλητικά ισχυρίστηκε ότι τα κρούσματα δεν έχουν πέσει λόγω «προσωπικής ανεμελιάς, αβλεψίας» και κόπωσης του πληθυσμού και επειδή η καραντίνα δεν είναι τόσο αυστηρή όπως την πρώτη φορά, αποσιωπώντας τα μέτρα που μπορούσε και όφειλε αλλά δεν πήρε η κυβέρνηση για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, όπως βέβαια και ότι τα «πρωτόκολλα» σταματάνε έξω από τα ΜΜΜ, τις δομές Υγείας, τους χώρους δουλειάς, για τους οποίους αρκέστηκε να παραδεχτεί ότι υπήρχε «ζήτημα σε χώρους εργασίας και γηροκομεία».

Αλλωστε, σε αυτό το φόντο και ενώ υποστήριξε ότι δεν τηρούνται «διπλά βιβλία» με κρούσματα και θύματα, δεν είπε κουβέντα για τα στοιχεία που δεν δίνει η κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, και εντόπισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα διασποράς του ιού αυτήν τη στιγμή κυρίως στα χωριά παρά στις πόλεις, αποδίδοντάς το στο ότι εκεί δεν υπάρχει τόσο μεγάλη δυνατότητα αστυνόμευσης (!), βάζοντάς το και εδώ ως ζήτημα καταστολής και αποσιωπώντας ξανά τη γύμνια του συστήματος Υγείας, ειδικά στην επαρχία.

Παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι έχουν προσληφθεί 7.000 γιατροί και νοσηλευτές, αποσιωπώντας ότι δεν αφορούν μόνιμες προσλήψεις και ότι είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες, όπως και οι ΜΕΘ, για τις οποίες επανέλαβε τα περί ενίσχυσης, την ώρα που παραδεχόταν ότι τα κρεβάτια ΜΕΘ «είναι σχεδόν όλα κατειλημμένα», ότι δηλαδή δεν επαρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Απέφυγε εξάλλου κάθε αναφορά σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού συστήματος Υγείας, μιλώντας για «συνεργασία» με τους κλινικάρχες και βρίσκοντάς τους μια σειρά από δικαιολογίες για να μη βάλουν πλάτη, όπως ότι δεν έχουν επαρκή αριθμό νοσηλευτών!

Μάλιστα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι έχει κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» και από εκεί και πέρα το μόνο που έχει να κάνει είναι να περιμένει το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως από μόνο του το εμβόλιο δεν αποτελεί λύση, ισχυριζόμενος βέβαια ότι υπάρχει κίνδυνος εφησυχασμού όταν θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μήνες, από το Γενάρη όπως εκτίμησε.

Αλλωστε, τα έβαλε όλα στο ζύγι «της προστασίας της δημόσιας υγείας από τη μία και της οικονομίας από την άλλη», παραδεχόμενος δηλαδή ότι έπαιξε και συνεχίζει να παίζει την υγεία του λαού στα «ζάρια» του κεφαλαίου. Εφτασε να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση έκανε όλα όσα μπορούσε για να επιβάλει ένα «δημοκρατικό καθεστώς», κόντρα σε όσα «δρακόντεια μέτρα επέβαλαν άλλα καθεστώτα».

Με τη «ζυγαριά» του κεφαλαίου υπεραμύνθηκε και του ανοίγματος του Τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι τάχα δεν χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα τουριστικές περιοχές και άρα δεν υπάρχει συσχέτιση, όταν οι μεγαλοξενοδόχοι επέβαλαν στην κυβέρνηση να μη δίνει τη συγκεκριμένη χωρική διασπορά του ιού, για να μη χαλάσει η πιάτσα... Αρνήθηκε επίσης ότι το γονάτισμα της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα οφείλεται έστω σε κάποιο βαθμό στη δίχως έλεγχο έλευση τουριστών από τα Βαλκάνια.

Στο ίδιο πνεύμα, επανέλαβε ότι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ανακοινωθούν στο τέλος της βδομάδας, εκφράζοντας την ελπίδα να ...σώσει κάτι από την «αγορά των Χριστουγέννων».

Την ίδια ώρα προετοίμασε για σκληρά αντιλαϊκά μέρα από την επόμενη χρονιά με στόχο να φορτωθεί η καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού, λέγοντας πως «η ύφεση θα είναι μεγάλη και θα πρέπει το '21 να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το μεγάλο κενό που προκλήθηκε από την πανδημία», που σίγουρα «θα αφήσει κάποιες πληγές». Παραδέχτηκε ότι έρχεται και νέο πογκρόμ απολύσεων, αφού έθεσε ως στόχο «να μην έχουμε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας», ενώ επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι το «μπουγιουρντί» για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι ήδη γραμμένο, για χρέη και οφειλές που αναβάλλονται τώρα αλλά θα τα βρουν μπροστά τους «όταν επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα», αρνούμενος να σχολιάσει και τα περί διαγραφής χρεών.

Παρέπεμψε ως πανάκεια στο «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, διευκρινίζοντας βέβαια ότι θα αφορά εκταμίευση έργων και δράσεων που «κουμπώνουν» στις ανάγκες του κεφαλαίου, παραπέμποντας π.χ. στα όσα δρομολογούνται σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Το συνδύασε και με όσα εφιαλτικά εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη, λέγοντας ότι είναι «ένα συνολικό εγχειρίδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα» εξ ου και θα χρηματοδοτηθούν από το «Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ δεσμεύτηκε απέναντι στο κεφάλαιο ότι όχι απλά δεν πατά φρένο αλλά αντίθετα γκάζι στις «μεταρρυθμίσεις» εν μέσω πανδημίας.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου