Ούτε τα 29 εκατομμύρια ευρώ που ο ΟΑΣΘ καταβάλλει σε ιδιώτες, ούτε τα μισθωμένα με leasing λεωφορεία, ούτε τα «σαπάκια» που έφερε η διοίκηση Ζέρβα από τη Λειψία έχουν σώσει την κατάσταση στο συγκοινωνιακό έργο για τον λαό της Θεσσαλονίκης. Γεγονός που αναδεικνύει το πώς η πολιτική της «μείωσης του κόστους» σε συντήρηση, ανταλλακτικά, νέο εξοπλισμό, της επιδότησης των ιδιωτικών εταιρειών ενοικίασης από το κράτος, όχι μόνο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αλλά είναι στην πραγματικότητα αιτία των αδιεξόδων στη συγκοινωνία της πόλης. Θυμίζουμε ότι και στο προηγούμενο κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα, η ΔΑΣ ΟΑΣΘ έκανε λόγο για μείωση του μεταφορικού έργου κατά 60% και αναμονές στις στάσεις που ξεπερνούσαν τα 30 λεπτά, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού δεν έκανε καμία προετοιμασία τους προηγούμενες μήνες για να είναι έτοιμα και αξιόπιστα τα λεωφορεία.
Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαρακτήριζε το Ταμείο Ανάκαμψης «ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης» από την ΕΕ, και ότι «αυτή η μετατόπιση συνιστά μια ιστορική ευκαιρία για την Ευρώπη», δεν προκαλεί βέβαια απορία. Το είπε καθαρά και ξάστερα χτες ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Αλλωστε, θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, την οποία περιέγραψε και πρόσφατα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Οτι δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το ότι αυτό συνεπάγεται ένα νέο υπερμνημόνιο διαρκείας, από το οποίο θα ματώσουν οι λαοί για την αποπληρωμή του στη συνέχεια, είναι το ίδιο φυσιολογική εξέλιξη και για τη ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί και οι δύο έχουν την ίδια θέση. Τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου δεν θα πάνε για τις πραγματικές ανάγκες του λαού, για αναβάθμιση και στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, προσλήψεις υγειονομικών, κάλυψη κενών στην Εκπαίδευση, προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση και βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά θα τα «ξεκοκαλίσουν» οι όμιλοι της Ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης» και «ψηφιακής μετάβασης».
Παρά τις αλματώδεις εξελίξεις και τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, σε ένα από τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη του κόσμου - που μεταξύ άλλων θεωρείται και «βιτρίνα» του καπιταλισμού στην υγειονομική περίθαλψη - στη Μεγάλη Βρετανία, ένας στους τρεις μεσήλικες (περίπου 46 - 48 ετών) ταλαιπωρείται από τουλάχιστον δύο χρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας (οσφυαλγίες, αρθρίτιδα, κακή ψυχική υγεία, υπέρταση, διαβήτη, κατάχρηση αλκοόλ, άσθμα, βρογχίτιδα). Μάλιστα, σύμφωνα με τη μεγάλη μελέτη του «University College London», «συγκριτικά με περασμένες γενιές σήμερα η κατάσταση υγείας των μεσηλίκων επιδεινώνεται». Η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και οι περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που όλο και περισσότερο λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, έχουν άμεσες συνέπειες στον βρετανικό λαό. Οσοι είχαν μεγαλώσει σε οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες είχαν κατά 43% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας. Μάλιστα, η οικονομική, κοινωνική και μορφωτική κατάσταση των γονιών τους επηρέασε ανεπιστρεπτί τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η μελέτη σκιαγραφεί τις μεγάλες ανισότητες και στον τομέα της Υγείας που έχουν τις ρίζες τους ακόμη και στην παιδική ηλικία. Σήμερα που οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ζουν και να εργάζονται σε καλύτερες συνθήκες, ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν πως το «ρολόι» της Ιστορίας αντί να πηγαίνει μπροστά, πάει πίσω και το χάσμα μεταξύ του πλούτου που παράγεται και των συνθηκών διαβίωσης μεγαλώνει, ακόμη και στις άλλοτε «βιτρίνες» του καπιταλισμού...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου