Οι συστάσεις, η εγκύκλιος και η επιστολή προς δήμους και Περιφέρειες από υπουργεία ενόψει του καύσωνα επιβεβαιώνουν ότι η προστασία της ζωής του λαού έρχεται σε δεύτερη μοίρα
Και ενώ όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και πάνω από μία βδομάδα, η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά την επικίνδυνη και απάνθρωπη συνταγή της «ατομικής ευθύνης», διατυπώνει ευχολόγια περί «ανάγκης για προστασία των ευπαθών ομάδων» και προχωρά σε παραινέσεις που αφορούν ένα κρίσιμο ζήτημα όπως αυτό της πανδημίας. Και αφήνει στο έλεος του καύσωνα όσους κινδυνεύουν περισσότερο. Οσους είναι αναγκασμένοι να εργαστούν αυτές τις μέρες και βέβαια όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε λειτουργία κλιματιστικά στα σπίτια τους, εξαιτίας του υψηλού κόστους αγοράς αλλά και πληρωμής του λογαριασμού ρεύματος.
Πιο συγκεκριμένα:
Την Τρίτη 27 Ιούλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης, έστειλαν, ο μεν πρώτος μία επιστολή προς τους δήμους και τις Περιφέρειες, ο δε δεύτερος μία εγκύκλιο προς τους δήμους της χώρας. Και οι δύο για το θέμα της προετοιμασίας για τον καύσωνα. Την Τετάρτη 28 Ιούλη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για τον καύσωνα.
- Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών καλεί δήμους και Περιφέρειες «να θέσετε σε εφαρμογή τα αυξημένα σχέδια ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και να προετοιμάσετε κατάλληλα τις κοινωνικές δομές των υπηρεσιών σας».
Για ποιες κοινωνικές δομές μιλάει;
Για εκείνες που τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη και της προηγούμενης κυβέρνησης, έκλειναν η μία πίσω από την άλλη;
Για εκείνες που έχουν αποψιλωθεί από μόνιμο προσωπικό, ενώ οι συμβασιούχοι μειώνονται όλο και περισσότερο;
Για εκείνες όπου εδώ και 1,5 χρόνο με την πανδημία δεν προσλήφθηκε ούτε ένας νέος εργαζόμενος παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη;
Αλλωστε, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, στις 30 Ιούνη, το Συνδικάτο ΟΤΑ έκανε κινητοποίηση για το θέμα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων.
Είναι γνωστό ότι οι δήμαρχοι υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και αποδέχονται τη γενίκευση των «ελαστικών» μορφών εργασίας σε αυτές τις κρίσιμες κοινωνικές δομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πανδημία, μια σειρά από κοινωνικές δομές ανέλαβαν καθοριστικό ρόλο και αυξημένα καθήκοντα όσον αφορά την προστασία των ευπαθών ομάδων και τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στα ΚΗΦΗ, οι εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Κοινότητας κλήθηκαν να δουλέψουν σε αντίξοες συνθήκες βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και αυτή των οικογενειών τους. Και την ίδια ακριβώς περίοδο όχι μόνο δεν ενίσχυσαν με μόνιμο προσωπικό τις δομές αυτές αλλά ούτε καν ξεκίνησαν μια διαδικασία μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Eurokinissi |
Καμία κουβέντα για τον τρόπο που θα φτάσουν εκεί οι ηλικιωμένοι, ειδικά όσοι μένουν μόνοι τους και έχουν προβλήματα υγείας και καμία αναφορά για το πώς θα επιστρέψουν σπίτι τους.
Καμία αναφορά σε διανυκτέρευση, αφού είναι λογικό για αρκετούς από τους ηλικιωμένους ή τους ασθενείς, ακόμα και το βράδυ που το σπίτι τους θα είναι πυρωμένο από τα 45άρια, δεν θα είναι κατάλληλο για να κοιμηθούν. Ενώ επιπλέον θα χρειάζονται μία επίβλεψη για λόγους ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Καμία αναφορά σε μεγάλους χώρους ώστε να μπορούν να διανυκτερεύσουν άνθρωποι και βέβαια καμία αναφορά σε ενίσχυση του προσωπικού που να μπορεί να εξυπηρετήσει το βράδυ αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας αυτούς τους ανθρώπους σε κλιματιζόμενους χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ο ένας δήμος μετά τον άλλον ανακοινώνει 1, 2, το πολύ 3 χώρους, περιορισμένης έκτασης, πολλές φορές μέσα στα δημαρχεία, την ώρα δηλαδή που θα δουλεύουν και εργαζόμενοι. Και με δεδομένο ότι πρέπει να τηρούνται και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε αυτούς τους χώρους θα μπορούν να φιλοξενηθούν ελάχιστοι άνθρωποι. Τι γίνεται με όσους, χωρίς να το γνωρίζουν, πάνε εκεί και περιμένουν μέσα στο λιοπύρι;
- Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται: «...συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο στους οριζόμενους χώρους».
Αντί, λοιπόν, να ενισχυθούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και να σταλούν σε κάθε γωνιά της χώρας ώστε να γίνονται τεστ στους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους, γίνεται μία απλή ...σύσταση ούτε καν για rapid test αλλά για να εξεταστεί η δυνατότητα για rapid test... Και είναι λογικό αφού είναι γνωστό ότι η υποστελέχωση του ΕΟΔΥ, που σε συνθήκες πανδημίας είναι κάτι απολύτως επικίνδυνο, υπάρχει εδώ και μήνες, με το προσωπικό του να είναι κυριολεκτικά εξουθενωμένο.
Αρα, κάθε δήμος ή Περιφέρεια θα κρίνει εάν μπορεί. Και επειδή δεν θα μπορεί, οι κλιματιζόμενοι χώροι θα μετατρέπονται κυριολεκτικά σε θαλάμους διασποράς του κορονοϊού και μάλιστα για ανθρώπους που εάν νοσήσουν θα παιχτεί η ζωή τους κορόνα - γράμματα. Και μάλιστα, κλιματιζόμενοι χώροι, τους οποίους οι επιστήμονες θεωρούν ως ιδιαίτερα επισφαλείς σχετικά με τον κορονοϊό.
- Στην ίδια εγκύκλιο βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και το κερασάκι. Λέει: «Επισημαίνουμε την ανάγκη για συνεργασία σας με άλλες Υπηρεσίες και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως για την ενεργοποίηση εθελοντών...».
Αντί να υπάρξει ένα έκτακτο σχέδιο προσλήψεων προσωπικού για να καλυφθούν οι τόσο σοβαρές ανάγκες που έχουν σχέση με την ανθρώπινη ζωή, η κυβέρνηση λέει καθαρά και ξάστερα: «Κόψτε το λαιμό σας και βρείτε εθελοντές»...
- Σε ό,τι αφορά τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τις περίφημες συστάσεις, εδώ το κοντέρ της αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης» κυριολεκτικά σπάει.
«Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο». Οσο για τους εργαζόμενους λέει απλά: «Να αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία». Χωρίς βέβαια να διασφαλίζεται ότι αυτό θα γίνει πράξη από την εργοδοσία σε χώρους δουλειάς.
Οσο για άτομα υψηλού κινδύνου; Η κυβέρνηση λέει στον λαό: «Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ.)». Προσθέτει μάλιστα να αποφευχθούν τα «πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».
Για τους ηλικιωμένους, πάλι, σαν να απευθύνεται η κυβέρνηση σε εισοδηματίες με κάμποσα ακίνητα ο καθένας, σημειώνεται: «Μετακινήστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών... Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου