Με βάση τα παραπάνω, δεν θέλει και πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι το «μάθημα» από τις πρόσφατες πυρκαγιές λέει ότι η επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της γης, των «πράσινων» και λοιπών επενδύσεων στα αποκαΐδια θα προστατέψει δήθεν τα δάση από μελλοντικές καταστροφές. Ετσι κι αλλιώς, το «μάθημα» που πρέπει κατ' αυτούς να παίρνει ο λαός - με όποιον «δάσκαλο» - μετά από κάθε «κρίση» που επιβεβαιώνει τα αδιέξοδά τους, είναι ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης είναι μονόδρομος και η στρατηγική προς όφελος του κεφαλαίου θα δώσει δήθεν διέξοδο στις λαϊκές ανάγκες, που θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας. Τα πικρά όμως μαθήματα του λαού άλλο λένε: Οτι κερδοφορία και λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται. Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, όπου οι κρίσεις και οι «έκτακτες» καταστάσεις για τον ίδιο γίνονται όλο και περισσότερο «κανονικότητα», είναι που πρέπει να μπει στο στόχαστρο της οργανωμένης πάλης του.
Το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που είχε παρουσιάσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μνημόνευσε χτες σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Δ. Τζανακόπουλος, λέγοντας πως αν είχε εφαρμοστεί, θα μπορούσε να αποτρέψει την καταστροφή που ζούμε τις τελευταίες βδομάδες. Τι προέβλεπε εκείνο το σχέδιο; Την «Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών», που θα χρηματοδοτούνταν με 500 εκατ. ευρώ, από ΕΣΠΑ, ΕΤΕΠ και δημόσιες επενδύσεις. Η Πολιτική Προστασία, όμως, «ανασυγκροτήθηκε» πρόσφατα, κατά τα ευρωπαϊκά και ΝΑΤΟικά πρότυπα, στα οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν απόλυτα. Είναι κι αυτή μια πρόσθετη απόδειξη της «επιλεκτικής ανικανότητας» του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τα δάση, τη ζωή και την περιουσία του λαού κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Κι όχι μόνο αυτό: Την τελευταία δεκαετία έχουν περικοπεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από νευραλγικές υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η κατάσταση δηλαδή έχει χειροτερέψει συνολικά στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, αλλά και στον τομέα της καταστολής, ενώ είναι γνωστό ότι με την ευρωενωσιακή χρηματοδότηση απαγορεύεται «διά ροπάλου» η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, διαιωνίζοντας τις τεράστιες και εγκληματικές, όπως αποδείχτηκε, ελλείψεις. Δεν χρειάζεται λοιπόν μεγάλη φαντασία για να μαντέψει κανείς τι θα γινόταν αν αντί για το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας της σημερινής κυβέρνησης, είχαμε εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μάλιστα τόσο ...χαοτικές οι διαφορές τους, που με αφορμή τις φωτιές στη Β. Εύβοια σχεδόν συμφώνησαν να διαμορφώσουν από κοινού το επόμενο.
Με όρους και προϋποθέσεις θα δίνεται η οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ σε όσους υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, βασική προϋπόθεση είναι η νοσηλεία άνω των 48 ωρών. Δηλαδή, άνθρωποι που μπορεί να έσπασαν χέρια, πόδια ή να είχαν εξωτερικά εγκαύματα, πυρόπληκτοι που έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες, τραυματίστηκαν αλλά δεν συμπλήρωσαν 48ωρο σε κάποιο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, δεν δικαιούνται την ενίσχυση, που θα τους έδινε μια κάποια ανακούφιση, ειδικά σε όσους δεν θα μπορέσουν το επόμενο διάστημα να εργαστούν. Το σκεπτικό της απόφασης «βγάζει μάτι» ότι θέλει να πετάξει έξω από κάθε βοήθεια εκατοντάδες κατοίκους που πάλεψαν με τη φωτιά και τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, έσωσαν δάση, περιουσίες και ζωές, αλλά δεν είχαν την ...τύχη να καταλήξουν για 48 ώρες στο κρεβάτι κάποιου νοσοκομείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου