Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Βρες τις διαφορές

 

«Οι προτεραιότητες που θέτουμε είναι σαφείς: Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, όχι απλώς ως μηχανισμού αντιμετώπισης της φτώχειας αλλά ως πυλώνα κοινωνικής δικαιοσύνης. Διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που θέτει στον πυρήνα του τον κόσμο της εργασίας». «Στην πραγματικότητα, η πανδημία μάς έκανε να "ανακαλύψουμε" ξανά την κοινωνία. Χρειάζεται επανεκτίμηση του ρόλου του κράτους πρόνοιας σε σχέση με την αξιολόγηση και την αναδοχή των οικονομικών και κοινωνικών κινδύνων, αλλά και τη δυνατότητά του να απορροφά κάθε φορά τους κραδασμούς. Χρειάζονται μηχανισμοί αποτελεσματικής προστασίας των πολιτών από οικονομικά και κοινωνικά σοκ». Τα δύο αυτά αποσπάσματα είναι από τον Τύπο του Σαββατοκύριακου και με δυσκολία ξεχωρίζει κανείς ποιο ανήκει στην Εφη Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ και ποιο στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του ΠΑΣΟΚ και μετά της ΝΔ. Και οι δύο άλλωστε, ως πρωτοκλασάτοι υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν δείξει και με το παραπάνω τι σημαίνει «κοινωνική προστασία» στο σύστημα που υπηρετούν: Η πρώτη ενεργοποιώντας - μεταξύ άλλων - τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση για τον κατώτατο μισθό, και ο δεύτερος εφαρμόζοντας πολιτική άγριας καταστολής ενάντια σε όποιον διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, προστασία της Υγείας κ.ο.κ. Με αυτά και άλλα «εφόδια», άλλωστε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, παλιοί και νέοι «σωτήρες», στριμώχνονται σήμερα στα σαλόνια του κεφαλαίου, διαφημίζοντας το ποιος μπορεί καλύτερα να διασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή» και να θωρακίσει το σάπιο σύστημα από τριγμούς που θα μεγαλώνουν όσο προχωράει η κοινή στρατηγική τους, αυτή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που βαθαίνει την εκμετάλλευση και γιγαντώνει τη φτώχεια.

Χωρίς όρια

«Αν δώσουμε τζάμπα rapid tests για όλους θα χρεοκοπήσουμε και θα έχουμε μνημόνιο. Αυτό θέλετε;». Αλλο ένα αμίμητο «επιχείρημα» από τον υπουργό Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το χαράτσι που επιβάλλεται σε όποιον εξετάζεται για κορονοϊό, είτε είναι υποχρεωμένος είτε όχι. Μια ματιά βέβαια να ρίξει κανείς στους εκατοντάδες που ξεροσταλιάζουν κάθε μέρα στα σημεία των μαζικών δειγματοληψιών του ΕΟΔΥ, θα καταλάβει πόσο αναγκαία είναι τα μαζικά και δωρεάν rapid tests για όλους, ειδικά τώρα που η μετάλλαξη «Ομικρον» γίνεται κυρίαρχη. Ομως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί «περιττό κόστος» τον γενικευμένο και τακτικό έλεγχο του πληθυσμού, που θα βοηθούσε σε μια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση, μετρώντας κι εδώ το κόστος. Θυμίζουμε ότι με το ίδιο επιχείρημα, «για να μη χρεοκοπήσουμε» δηλαδή, έκλεισαν νοσοκομεία και ξεχαρβαλώθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλη τη χώρα, στέλνοντας πελατεία στους ιδιώτες κλινικάρχες και αφήνοντας τον λαό εκτεθειμένο στην πανδημία. Και βέβαια, ο κίνδυνος της «χρεοκοπίας» πάει περίπατο όταν είναι να επιδοτηθούν με δισεκατομμύρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως γίνεται κατά συρροή για εφοπλιστές, αερομεταφορείς, κατασκευαστικούς ομίλους κ.λπ. Οι γελοιότητες λοιπόν φαίνεται ότι δεν έχουν όρια, αφού με τον γνώριμο «μπαμπούλα» της χρεοκοπίας και των μνημονίων, ο λαός καλείται να συμβιβαστεί με τη βαρβαρότητα που απειλεί την υγεία, ακόμα και την ίδια του τη ζωή.


Το ίδιο βιολί

Ελάχιστες μέρες μετά τις θριαμβολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για την «ιστορική νίκη» του σοσιαλδημοκράτη Γκ. Μπόριτς στις προεδρικές εκλογές στη Χιλή, τους πανηγυρισμούς έσπευσε να «απογειώσει» το «Πριν» (ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Με ολοσέλιδο δημοσίευμα χαρακτηρίζει «μεγαλειώδη νίκη του λαού, με ανοιχτό το στοίχημα του αγώνα» την επάνοδο μιας «ανανεωμένης» σοσιαλδημοκρατίας στο πλαίσιο της κυβερνητικής εναλλαγής, που από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίζει ότι «το κράτος έχει συνέχεια» και ότι θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη». Μιας «κινηματικής» σοσιαλδημοκρατίας, με βασική αποστολή τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ταυτόχρονα με την ενσωμάτωση της μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας, που εκφράστηκε μέσα από σημαντικές κινητοποιήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Αδυνατώντας ακόμα και το ίδιο να κρύψει τις σχετικές τοποθετήσεις του νέου Προέδρου, όπως και το «αγκάλιασμά» του από τη διεθνή σοσιαλδημοκρατία, η «κριτική» του «Πριν» είναι ότι το «Ευρύ Μέτωπο» των δυνάμεων που στηρίζουν τον Μπόριτς... «μοιάζει κατώτερο των περιστάσεων», ενώ επιμένει να μιλά για «μεγάλη λαϊκή νίκη και αναχαίτιση της ακροδεξιάς»! Δηλαδή, συστηματική καλλιέργεια αυταπατών για «μεγαλειώδεις λαϊκές νίκες» από εναλλαγές αστικών κυβερνήσεων και κάλπικων προσδοκιών για «προοδευτικές κυβερνήσεις» στο έδαφος του καπιταλισμού, για κυβερνήσεις της «νέας Αριστεράς» απέναντι στον «νεοφιλελευθερισμό», που με την πίεση των λαϊκών αγώνων μπορούν να... αρθούν στο ύψος των περιστάσεων! Το έργο βέβαια το έχουμε ξαναδεί από τις ίδιες οπορτουνιστικές δυνάμεις και στη χώρα μας: Με τα «αντιμνημονιακά μέτωπα» που βοήθησαν στην κυβερνητική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, με την «αγωνιστική» στήριξη των παζαριών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα, όπως και του κάλπικου διλήμματος του δημοψηφίσματος το 2015, που οδήγησαν στο 3ο μνημόνιο. Με δυο λόγια, «το βιολί βιολάκι» τους εκεί στο «Πριν».


Καμιά ελπίδα

«Ανθρακες» αποδεικνύονται ακόμα και τα ψίχουλα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Θυμίζουμε ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, τον περασμένο Νοέμβρη, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει «έκτακτο επίδομα» 250 ευρώ, το οποίο θα έπαιρναν 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, με συνολική δαπάνη 205 εκατ. ευρώ. Τελικά, προχτές το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τη συγκεκριμένη «οικονομική ενίσχυση» θα πάρουν 634.027 συνταξιούχοι και ότι το συνολικό ποσό «προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ». Προφανώς δεν πρόκειται ούτε για «τσαπατσοδουλειά» του υπουργείου ούτε για «πρόχειρη ανάγνωση» των αριθμών από τον πρωθυπουργό. Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι «κόβονται» ακόμα και απ' αυτό το γλίσχρο επίδομα, είτε γιατί παίρνουν κάτι παραπάνω από 450 ευρώ (!) που είναι το εισοδηματικό κριτήριο είτε γιατί η ακίνητη περιουσία τους ξεφεύγει από τα όρια της «απόλυτης φτώχειας». Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι καμιά ελπίδα δεν μπορεί να κρεμαστεί σε επιδόματα που τάχα «περισσεύουν» από τη σφαγή του λαού, είτε βαφτίζονται «κοινωνικό μέρισμα» επί ΣΥΡΙΖΑ είτε «έκτακτη οικονομική ενίσχυση» επί ΝΔ. Και κάνει ακόμα πιο επίκαιρη τη διεκδίκηση των συνταξιούχων όχι μόνο για την επιστροφή όλων όσα τους έκλεψαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων αλλά και για αυξήσεις στις συντάξεις, δημόσια και δωρεάν Υγεία - Φάρμακο, στο ύψος των πραγματικών αναγκών.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου