Εξαπλάσιος μέσα σε δύο χρόνια ο προϋπολογισμός για εξοπλισμούς, την ώρα που γίνονται περικοπές σε Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια και η κυβέρνηση βαφτίζει «παροχολογία» τα αιτήματα για αύξηση μισθών, συντάξεων, μέτρα κατά της ακρίβειας
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, προχώρησαν από τα 3,35 δισ. συνολικά για το ΥΠΕΘΑ το 2020 στα 5,44 δισ. για το 2021, και πλέον - με τον κατατεθέντα προϋπολογισμό 2022 - στα 6,39 δισ. για το επόμενο έτος. Κι αυτό με την «επιφύλαξη» περαιτέρω ενίσχυσης αυτού κατά τη διάρκεια του έτους, όπως είχε γίνει και πέρυσι από το ειδικό αποθεματικό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μια ετήσια αύξηση που αγγίζει το 17,5%!
Ειδικά για τους εξοπλισμούς, ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι αυξημένος κατά 856 εκατομμύρια ευρώ περίπου ή κατά 34% έναντι των πιστώσεων του 2021, και 636%, εξαπλάσιος και πλέον, σε σχέση με τον προ διετίας προϋπολογισμό. Αλλωστε, οι δαπάνες για εξοπλισμούς διαμορφώνονται πλέον στο ύψος των 3,37 δισ. ευρώ, «προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες υποστήριξης και αναβάθμισης υπαρχόντων οπλικών και απόκτησης νέων συστημάτων», όπως αναφέρεται αρμοδίως, καθώς από τον Ιούλη του 2019 ενεργοποιήθηκαν και παραμένουν ενεργοποιημένα 165 υποπρογράμματα που αφορούν πρόσκτηση οπλικών συστημάτων. Από αυτά χρηματοδοτούνται ήδη τα 135, έχουν συμβασιοποιηθεί 46 - δηλαδή εκτελούνται πλέον στο απόλυτο - και έπεται συνέχεια.
Ενδεικτικά, και ενώ τα 6 πρώτα μαχητικά αεροσκάφη «Rafale» θα έρθουν στις 19/1 στην Τανάγρα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης, με τη δεύτερη εξάδα να αναμένεται αργότερα μέσα στο 2022 και την τρίτη το 2023, θυμίζουμε ότι η συνολική δαπάνη θα φτάσει το ποσό των 2,49 δισ. ευρώ και αναλύεται κατ' έτος ως εξής: 1,509 δισ. ευρώ για το 2021, 472 εκατ. ευρώ για το 2022, 408 εκατ. ευρώ για το 2023, 67 εκατ. ευρώ για το 2024 και τέλος 34 εκατ. ευρώ για το 2025. Εξάλλου προωθούν και νέα σύμβαση, απόκτησης 6 πρόσθετων αεροσκαφών, που θα διαμορφώσουν μια πλήρη Μοίρα 24 μαχητικών.
Μια πτυχή οι γαλλικής προέλευσης εξοπλισμοί, που κουμπώνει πάνω στην πολυδιαφημισμένη εγκαθίδρυση «στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια» μεταξύ των δύο χωρών και στη «χάραξη του οδικού χάρτη της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας», που πραγματοποιήθηκε προ ημερών σε συναντήσεις υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών, «με τις νέες δράσεις που συζητήθηκαν και θα συμφωνηθούν, να υλοποιούνται το συντομότερο δυνατό "επί του πεδίου"», όπως αναφέρεται από ελληνικής πλευράς, που βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με τους Γάλλους και για την αποστολή μάχιμου τμήματος προς υποστήριξη του γαλλικού σώματος που επιχειρεί στο Μάλι της Αφρικής.
Ταυτόχρονα, στην κολεγιά με τους Αμερικανούς και σε εφαρμογή της επικαιροποιημένης Συμφωνίας για τη Στρατιωτική Συνεργασία (MDCA), η «απογείωση» της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ, εκτός από τη διεύρυνση της παρουσίας των Αμερικανών στην χώρα, απαιτεί και ανάλογους εξοπλισμούς για τους ρόλους που αναλαμβάνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού. Ηδη στη βάση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα έχουν μπει τα πρώτα 8 από τα συνολικά 83 αεροσκάφη «F-16 Block 52» για την αναβάθμισή τους στην έκδοση «F-16 V» («Viper»).
Φέρνουν δε και πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 «F-16 Block 50» (σε έκδοση «Block 52++»), ενώ σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση και την κατασκευάστρια «Lockheed Martin» προωθούν την αγορά και μιας μοίρας «F-35», με το κόστος απόκτησης του καθενός να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 80 εκατ. δολάρια.
Στο μεταξύ, στο Πολεμικό Ναυτικό βαίνει προς συμβασιοποίηση (στο 1ο τρίμηνο του 2022) η απόκτηση των τριών φρεγατών «Belharra» από τη Γαλλία, ενώ ταυτόχρονα παζαρεύουν την πρόσκτηση τεσσάρων νέων κορβετών «Gowind» και για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών κλάσης MEKO, «που θα συμπληρώσουν τελικά το πρόγραμμα των 5 δισ. για το Πολεμικό μας Ναυτικό», ανέφερε σχετικά ο υπουργός Αμυνας στη Βουλή. Ολα αυτά σε ευθεία αντιστοίχηση με ό,τι ζητούν οι Αμερικανοί και άλλοι «σύμμαχοι» για την ανάπτυξη δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε Ρωσία, Κίνα και άλλους αντιπάλους.
Παραπέρα, σε ό,τι αφορά το προσωπικό, με βάση και το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2022 (ΕΣΚΠ, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη), τονίζεται ότι το 2022 «θα ολοκληρωθεί η πλήρωση επιπλέον 1.000 θέσεων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) και, συνολικά, προγραμματίζεται η πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών Επαγγελματιών Οπλιτών και ΟΒΑ σε ορίζοντα πενταετίας». Στον προϋπολογισμό οι πιστώσεις για τις αποδοχές των στρατιωτικών παρουσιάζουν αύξηση κατά 2,07% ή, κατά απόλυτα νούμερα, κατά 50,6 εκατ. σε σχέση με το 2021, διαμορφούμενες στο ύψος των 2,5 δισ. περίπου. Δεν αφορούν βέβαια αυξήσεις στους μισθούς τους, για την κάλυψη των αναγκών των ιδίων και των οικογενειών τους, όπως επανειλημμένα έχουν ζητήσει μέσα από τις Ενώσεις τους, αλλά αυτό το νέο προσωπικό, την ώρα που είναι τεράστια τα κενά σε υγειονομικους, εκπαιδευτικούς και άλλες ειδικότητες.
Με τέτοιες αποφάσεις και κινήσεις η χώρα αναμένεται να βρεθεί για το 2021 στην πρώτη θέση της κατάταξης του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ, με 3,82%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της λυκοσυμμαχίας, όπως παρουσιάστηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνη στις Βρυξέλλες.
Σημειωτέον, τα τελευταία 7 χρόνια, από το 2014 και μετά, η Ελλάδα καταλάμβανε τη 2η θέση σε αυτές τις δαπάνες, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, των οποίων πλέον αναμένεται να προηγηθεί, καθώς σύμφωνα με πίνακες στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι Αμερικανοί θα ...περιοριστούν στο 3,52% του ΑΕΠ τους. Αναμένεται να ακολουθήσουν Κροατία (2,29%) και χαμηλότερα (αλλά πάνω από τη ΝΑΤΟική νόρμα που μπήκε το 2014, κάθε χρόνο να δαπανάται από τα κράτη - μέλη τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους) Βρετανία, Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία και Γαλλία. Η Τουρκία θα βρίσκεται στο 1,57% του ΑΕΠ της.
Με βάση τους ΝΑΤΟικούς υπολογισμούς η χώρα αναμενόταν επίσης να εκπληρώσει το 2021, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και το 2ο κριτήριο που μπήκε το 2014:
Τουλάχιστον 20% των στρατιωτικών δαπανών να πηγαίνουν για «μείζονες εξοπλισμούς». Η Ελλάδα αναμενόταν να καταβάλει φέτος για τέτοιους σκοπούς το 38,5% των στρατιωτικών της δαπανών, στην τρίτη υψηλότερη θέση σε αυτήν την κατηγορία δαπανών μετά την Κροατία και το Λουξεμβούργο. Εν συγκρίσει, το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα ήταν μόλις 8%. Η αύξηση αντικατοπτρίζει τις αποφάσεις που πάρθηκαν ακριβώς για αγορά μαχητικών και φρεγατών, όπως και άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Τέτοιες «πρωτιές» καταγράφει η χώρα μας, ως «επίτευγμα» της πολιτικής εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, την οποία υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και τις προτεραιότητες αυτού του σάπιου συστήματος. Π.χ. μπορεί νοσοκομεία να μην έχουμε για να σωθούν ζωές από την πανδημία, πυραύλους «Patriot» όμως έχουμε και μας περισσεύουν, για να στέλνουμε στη Σαουδική Αραβία, ή φρεγάτες από την Βόρεια Αφρική ως τον Περσικό, για να αναβαθμίζεται ο ρόλος της ελληνικής αστικής τάξης στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που χοντραίνει επικίνδυνα στην περιοχή.
Μπορεί οι προσλήψεις υγειονομικών για να σωθούν ζωές να θεωρούνται «πολυτέλεια», το ίδιο και οι προσλήψεις εκπαιδευτικών για να μη στοιβάζονται τα παιδιά σε αίθουσες 27 και 28 μαθητών, μπορεί τα αιτήματα για αυξήσεις σε συντάξεις, μισθούς, για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, μισθού, όπως και μέτρα κατά της ακρίβειας να θεωρούνται «εκτός συζήτησης», αλλά 7,5 δισ. για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ βρίσκονται μέσα σε μια στιγμή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου