Η αλήθεια είναι πως δεν χρειαζόταν κανένα τηλεφώνημα του Αμερικανού πρεσβευτή η κυβέρνηση ή πιο καλά ο υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης, με τον τόσο αντεργατικό κατήφορο που έχουν πάρει, ώστε να υπάρξει όλος αυτός ο εξοργιστικός αυταρχισμός εις βάρος των εργαζομένων στο παράρτημα του ενεργειακού ομίλου «Energean» στον Πρίνο, που ακούει στο επιχειρηματικό όνομα «Kavala Oil» ή, ελληνιστί, «Καβάλα Όιλ».
Είναι απλώς κι αυτή μια «διαβολική καλή» εταιρεία -που θα έλεγε ο κ. Τσίπρας, ειρήσθω εν παρόδω- από αυτές τις επιχειρήσεις που πρόκοψαν επί της περιόδου του κ. Τραμπ και, σε κάθε περίπτωση, ως μεγάλος επενδυτής κι αυτός, θα πάει τη χώρα μπροστά.
Δρα μάλιστα και με γαλανόλευκη σημαία! Σαν αυτή που υψώνουν διάφοροι ξένοι επενδυτές που καλωσορίζει κάθε τόσο ο κ. Μητσοτάκης ως ζωντανές αποδείξεις μιας νέας -μα στην πραγματικότητα σκουριασμένης- εποχής προόδου. Πρόοδος που αφορά τους κάθε λογής επενδυτές και όχι τον λαό της Ελλάδας και των ανθρώπων της. Αντιγράφοντας σχεδόν δηλαδή τον παρόμοιο τρόπο που ο κ. Τσίπρας καλωσόριζε την αμερικανική «Philip Morris» στη βιομηχανία τσιγάρων «Παπαστράτος», την περίοδο που εκείνη καθιέρωνε στο εργοστάσιό της εργασία και τις Κυριακές σε συνδυασμό με πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» για μέρος του προσωπικού.
Με βούλες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι της ΝΔ, ευλογημένες από τον πρέσβη των ΗΠΑ (μεγάλη η χάρη του!) η εταιρεία-μαμά της «Καβάλα Όιλ», εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ «Energean», θα βάλει την Ελλάδα, κατά πώς λέγεται, στη νέα εποχή των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου!
Είναι κι αυτή ένας πυλώνας για τον ευεργετικότατο «για τη χώρα» ενεργειακό και πολιτικό άξονα με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που τόσα και τόσα έχουν κάνει γι' αυτόν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ!
Πώς να μην αντιδράσει με ΜΑΤ η κυβέρνηση στην άρνηση των εργαζομένων στον Πρίνο να αποδεχθούν την επερχόμενη -πάνω στα πτώματα των δικαιωμάτων τους- «ανάπτυξη»;
Η «Energean», η «μαμά» της «Kavala Oil», εκμεταλλεύεται στην Ελλάδα τα κοιτάσματα του Πρίνου. Δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στη Βρετανία, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο, στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Κροατία και στο Μαυροβούνιο. Υποστηρίζεται δανειακά από τις κολοσσιαίες διεθνείς τράπεζες Morgan Stanley, Societe General, Hapoalim και Netixis. Με περίπλοκο επιχειρηματικό σχήμα έχει καταστεί διεθνής εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Οι Έλληνες ιδρυτές και μέτοχοί της και κορυφαία διοικητικά στελέχη της, σύμφωνα τουλάχιστον με τα πιο φρέσκα γνωστά στοιχεία γι' αυτήν, κατέχουν 24,4%. Συγχρόνως, η ισραηλινή επενδυτική εταιρεία «Clal» ελέγχει 10,3% και ακολουθούν ως άλλοι κυριότεροι μέτοχοι οι αμερικανικών κυρίως κεφαλαίων επενδυτικές εταιρείες «Capital Group International» με 7,1%, «Pelham Capital» με 4,7% και «Kerogen Capital» με 3,6%. Μικρότερες θέσεις στην εταιρεία φέρονται να έχουν λάβει επίσης αμερικανικές και άλλες διεθνείς επενδυτικές εταιρείες και τράπεζες, όπως η Legal and General, η Monashee Investment, η Aviva, η UBS, η Moore Capital και η GSE Capital, νέτα-σκέτα χωρίς εισαγωγικά πια στις κάθε λογής επιχειρηματικές επωνυμίες.
Από την εποχή του κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπάρχει ένας ακόμη κυριότερος μέτοχος. Πρόκειται για επενδυτική εταιρεία διαχείρισης τεράστιων ιδιωτικών κεφαλαίων στη Νέα Υόρκη, με αρχική φορολογική έδρα τις Βερμούδες και επικεφαλής της τον Καλιφορνέζο δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Λεμπ. Έναν… καθωσπρέπει επιχειρηματία που καμάρωνε ότι «έβγαλε» 500 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, κερδοσκοπώντας με τα ελληνικά ομόλογα την περίοδο υπαγωγής της Ελλάδας στα -τελικώς και μπλε και πράσινα και ροζ- μνημόνια.
Είναι εκείνος που ο γνωστός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ αποκάλεσε χλευαστικά «carpet bagger» (ο όρος αποδιδόταν σε Γιάνκηδες του Βορρά επειδή με χρήματα «κρυμμένα σε χαλιά» αγόραζαν περιουσίες κοψοχρονιά και μετά επέβαλαν τη θέλησή τους ως πολιτικοί παράγοντες).
«Third Point» το ιερό όνομά της. Ως hedge fund αγοράζει μερίδια σε επιχειρήσεις και προσπαθεί επιθετικά να υπαγορεύσει τη θέλησή της. «Προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα φόβου», είχε κατηγορήσει τον αξιοσέβαστο κ. Λεμπ ο Κλούνεϊ, χαρακτηρίζοντάς τον «τυχοδιώκτη» και «επικίνδυνο» όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κερδοσκοπική δράση του στην κινηματογραφική βιομηχανία… Αλλά ποιος δίνει σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες, μπροστά στην «επενδυτική» ορμή του και τις διασυνδέσεις του με γενικότερα γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα! «Με τρελαίνει που ένας τύπος των hedge funds μιλά για υπευθυνότητα», τον κατακεραύνωσε ο Κλούνεϊ για την υποτιθέμενη κοινωνική του υπευθυνότητα, προσθέτοντας: «Αν δεις αυτούς τους τύπους δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό στη δουλειά» τους για τον πλούτο. Στην Ελλάδα η «Third Point» έχει ιδρύσει το γνωστό Hellenic Recovery Fund για την απόκτηση συμμετοχών σε άλλες επιχειρήσεις. Με το καλό, κύριε Μητσοτάκη, να τον καλωσορίσετε μαζί με τον κύριο Τσίπρα και στην Αθήνα μας για το καλό μας βέβαια!
Πετρελαϊκό αστέρα ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, την «Energean», έχουμε ήδη στο Ιόνιο και στον Δυτικό Πατραϊκό.
Με γαλανόλευκα χρώματα, με έδρα και στον ελληνικό βορρά, στην Καβάλα, με φροντίδα και για τα ελληνικά κοιτάσματα του Πρίνου, όπως θα δούμε παρακάτω, πληρωμένη από την τσέπη μας μέσω Βρυξελλών!
Κορυφαία στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα έχουν επισκεφτεί, φυσικά, τις εγκαταστάσεις της «Energean» στον Πρίνο.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ δεν κρύβει άλλωστε ότι μεγάλο μέρος του κεφαλαίου της, πίσω από τη γαλανόλευκη σημαία της, «προέρχεται από την Αμερική» και πιστεύει ότι η εταιρεία θα έχει «υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες». Η «Energean» υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει «μια ευκαιρία να συνδράμουμε μέσα από αυτές τις επενδύσεις και για την ανάπτυξη της οικονομίας συνολικότερα».
Η ίδια η εταιρεία κυνικά έχει κάνει σαφές ότι εντάσσεται σε ευρύτερους σχεδιασμούς.
«Η "Energean" αποτελεί μια μεγάλη άμεση αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα, μέσω της στρατηγικής συμμετοχής της "Third Point" στο μετοχικό κεφάλαιο και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας», έχει εξηγήσει στέλεχός της σχολιάζοντας: «Η ισχυρή μετοχική σύνθεση της "Energean", οι συνεργασίες της με μερικούς από τους μεγαλύτερους ομίλους της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και η συνεπής εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, ακόμη και μέσα στις πλέον αρνητικές για τον κλάδο συνθήκες διεθνώς, εγγυώνται την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των προγραμμάτων της εταιρείας στον Πρίνο, στη Δυτική Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής». Αλλά υποτίθεται ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, αφού η «Energean» έχει …«ελληνικό DNA».
Έτσι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προ μηνών δεν κάλεσε τον κ. Ντάνιελ Λεμπ και τους άλλους «εγγυητές» πάμπλουτους μετόχους της «Energean» να συνεχίσουν χωρίς απολύσεις Ελλήνων εργαζομένων τις δραστηριότητές στον Πρίνο, αλλά τους εξασφαλίστηκε, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δάνειο 90,5 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και άλλα 9,5 εκατ. με απευθείας κρατικό δάνειο, «με στόχο τον εξορθολογισμό στα κόστη», βάσει των συμπιεσμένων τιμών του αργού πετρελαίου. Για να ακολουθήσει ανακοίνωση της εταιρείας με πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» μέρους του προσωπικού, δηλαδή …εθελοντικών απολύσεων, ως αρχή συνολικότερων «αναδιαρθρώσεων» που αφορούν και τους μισθούς και τα δικαιώματα όσων απομείνουν στη δουλειά τους. Ο όμιλος «Energean» είχε κάνει γνωστό στο Λονδίνο ότι τα pro forma κέρδη του προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων το 2020, με εξαγορές που πραγματοποίησε, ανέρχονταν σε 107,7 εκατ. ευρώ.
Εν κρυπτώ και παραβύστω από όλους εμάς αλλά με τη σιωπηρή συμφωνία των ελληνικών αρχών, βλέπετε, η «διαβολικά καλή» εταιρεία είχε ήδη αποκτήσει με εξαγορές, μεταξύ άλλων, δικαιώματα για πετρελαϊκές μπίζνες στην Ελλάδα που είχαν η γαλλική «Total» και η ιταλική «Edison».
Σκοπεύει, λέει, να καταστεί o μεγαλύτερος «ανεξάρτητος» παραγωγός υδρογονανθράκων και κυρίως φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, με «εθνικό» μανδύα βέβαια, αφού τη διευθύνουν και κατέχουν μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου εκπρόσωποι της ελληνικής αστικής εφοπλιστικής τάξης. Επίσης, καθώς οι Αμερικανοί θέλουν να φέρνουν στον ελληνικό βορρά για διανομή στην Ευρώπη δικούς τους ενεργειακούς πόρους και μετατρέπουν την Αλεξανδρούπολη σε επίκεντρο ογκωδέστατων στρατιωτικών εξορμήσεών τους προς τη Ρωσία, ενδιαφέρεται όσο ποτέ να αποκτήσει δικαίωμα χρήσης υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενεργειακών πόρων στα νερά της Καβάλας, στο γνωστό θαλάσσιο «οικόπεδο» του Πρίνου.
Ενώ το 2007 διαχειριζόταν απλώς με ζημιογόνα αποτελέσματα, το «φτωχό» πετρελαϊκό κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα διαχειρίζεται πια πηγές και δραστηριότητες υδρογονανθράκων σε εννέα χώρες, απασχολώντας, όπως εκτιμάται, συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 4,1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Πόσα δήθεν παράξενα και τυχαία και χαώδη πράγματα συμβαίνουν!
Δεν υπάρχει ίσως, παγκοσμίως, προηγούμενο άλλης εταιρείας, η οποία μέσα σε ελάχιστα χρόνια να εξελίχθηκε από το πουθενά σε τόσο ισχυρή ενεργειακή δύναμη στη Μεσόγειο κι ακόμη πιο πέρα, λες και αποτελεί όχι απλώς μέρος, αλλά και εταιρεία-σύμβολο του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ προωθούμενου ενεργειακού-πολιτικού άξονα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιταλίας.
Η εξοργιστική κρατική βία εις βάρος των εργαζομένων στα πετρέλαια βεβαιώνει πως έχουμε μπει πραγματικά στη «νέα εποχή επενδύσεων, απασχόλησης, εξέλιξης και ανάπτυξης προς όφελος της εταιρείας και των εργαζομένων και της Ελλάδας μας», όπως διακηρύσσει η «Energean» ως αληθινός «carpet bagger» όπως θα έλεγε κι ο Τζορτζ Κλούνεϊ.
Ορέστης Μουσούρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου