Ειδικότερα, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η μη υπογραφή νέων στον ιδιωτικό τομέα, η τρομακτική επέκταση της «ευελιξίας» και η επιβολή ατομικών συμβάσεων, η καθήλωση διά νόμου του κατώτατου μισθού, που συνεχίζει να υπολείπεται κατά 101 ευρώ σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό του 2012 (!), η διατήρηση των μισθών στο Δημόσιο, που έγιναν 12 αντί για 14, και οι περικοπές στις συντάξεις, που συνοδεύτηκαν κι αυτές από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, έχουν διαμορφώσει μόνιμους μηχανισμούς συμπίεσης τους εισοδήματος σε πάνω από 5 εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Ετσι, σήμερα η εργατική - λαϊκή οικογένεια είναι ακόμα πιο ευάλωτη στο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, κάνοντας ακόμα πιο επίκαιρη την πάλη για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για αυξήσεις στις συντάξεις και επιστροφή των «κλεμμένων».
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση διαφημίζει προκλητικά την αύξηση - ψίχουλα 2% που θα δώσει στον κατώτατο μισθό από 1/1/2022 και την οποία ήδη «χρωστούν» οι μισθωτοί, αφού ο μήνας δεν «βγαίνει» με τίποτα. Αφήνει μάλιστα υποσχέσεις και για νέα «αύξηση», ανάλογα πάντα με την πορεία της οικονομίας, όταν τη διετία 2020 - 2021 δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ αύξηση και ενώ η ακρίβεια τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους έχει εξαερώσει εκ των προτέρων τις όποιες αυξήσεις του 2022.
Το βύθισμα των μισθών επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΦΚΑ.
Με βάση αυτά και τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων (ΑΠΔ) για τον Σεπτέμβρη του 2020 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονταν με μερική απασχόληση και ο μέσος μισθός τους ήταν μόλις 406,05 ευρώ μεικτά!
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 2.307.681 μισθωτών ιδιωτικού δικαίου οι 708.080 (30,68%) εργάζονταν με μερική απασχόληση. Η μέση απασχόληση ήταν 16,6 μέρες και ο μισθός 406,05 ευρώ μεικτά. Αν απ' αυτά αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου, ο μέσος καθαρός μισθός για τρεις στους δέκα μισθωτούς ανέρχεται σε 345 ευρώ καθαρά!
Η τόσο εκτεταμένη μερική απασχόληση (είναι χαρακτηριστικό ότι στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2021 σχεδόν οι μισές νέες προσλήψεις ήταν μερικής απασχόλησης), σε συνδυασμό με άλλες μορφές «ευελιξίας» (εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.), η ανυπαρξία ΣΣΕ και μέσω αυτής η γενική συμπίεση των μισθών, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού σε εξευτελιστικά επίπεδα, διαμορφώνουν τον μέσο εργατικό μισθό για το σύνολο των μισθωτών στα 923,19 ευρώ μεικτά. Που σημαίνει ότι ο μέσος καθαρός μισθός είναι μόλις 785 ευρώ.
Η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς στα εισοδήματα αυτά δεν υπολογίζεται ο φόρος που αναλογεί, ούτε το ότι ένα μέρος των αποδοχών των μισθωτών προέρχεται από υπερεργασία και υπερωρίες, τις οποίες οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αφειδώς όταν τις συμφέρει.
Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση με τον νόμο Χατζηδάκη έσπευσε να δώσει πρόσθετα όπλα στην εργοδοσία για να αυξήσει την κερδοφορία της, με τη θεσμοθέτηση του απλήρωτου 10ωρου και την αύξηση των ωρών υπερωρίας, που ταυτόχρονα έγιναν και πιο φθηνές.
Αν και τα στοιχεία αφορούν την περίοδο της πανδημίας, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους προηγούμενους μήνες, αλλά και αυτούς που ακολούθησαν, κάτι που δείχνει ότι η άθλια αυτή κατάσταση είναι παγιωμένη στην αγορά εργασίας, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβρη του 2019, πριν την πανδημία, οι μισθωτοί που εργάζονταν με μερική απασχόληση ανέρχονταν σε 714.556 άτομα (ποσοστό 27,85%), ο μέσος μισθός τους ήταν 403,8 ευρώ μεικτά και ο μέσος μισθός του συνόλου των μισθωτών 938,39 ευρώ μεικτά.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που προβάλλει και από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για ολόκληρο το 2020. Σύμφωνα με αυτά, 410.265 μισθωτοί (20%) έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από 500 ευρώ μεικτά. Επιπλέον, το 56,33% των μισθωτών, 1.150.979 άτομα, λαμβάνουν τον μήνα κάτω από 900 ευρώ μεικτά.
Αριθμοί που αποδεικνύουν ότι η «ευελιξία» και οι μισθοί πείνας είναι πλέον μια μόνιμη κατάσταση, και ότι μεγάλο μέρος των μισθωτών δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, αν και εργάζονται. Στην πραγματικότητα βρίσκονται κάτω και από τα στατιστικά όρια της φτώχειας!
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα εισοδήματα των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος» (Νοέμβρης 2021), η διάμεσος στην κύρια σύνταξη γήρατος ήταν 713,86 ευρώ μεικτά, στη σύνταξη θανάτου 438,15 ευρώ και στην αναπηρική σύνταξη 493,14 ευρώ μεικτά. Ακόμα κι αν υπολογιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων από όλες τις πιθανές συντάξεις τους (κύριες και επικουρικές), προκύπτει ότι 852.985 συνταξιούχοι (το 35% του συνόλου), είχαν τον περασμένο μήνα εισόδημα κάτω από 600 ευρώ. Και, βέβαια, στις σημερινές συνθήκες, με τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ να ξεπερνούν σταθερά το 1 εκατομμύριο άτομα, γίνεται φανερό ότι αυτό το γλίσχρο εισόδημα έρχεται να «καλύψει» τις ανάγκες όχι μόνο των δικαιούχων, αλλά της ευρύτερης οικογένειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου