Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη χειραφέτηση και τη γυναικεία ισοτιμία

 

Το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της δράσης που θα ξεδιπλώσει το επόμενο διάστημα συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας

 

Οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η ΟΓΕ το αμέσως επόμενο διάστημα δίνουν συνέχεια στη δραστηριότητα που ήδη αναπτύσσουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της σε όλη τη χώρα, αξιοποιούν τη θετική πείρα που προκύπτει από αυτή, θέτουν στόχο να μετρήσουν παραπέρα βήματα στη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική δράση, στη διεκδίκηση και στον συλλογικό αγώνα γύρω από μια σειρά μέτωπα.

Ξεχωριστό σταθμό στον αγωνιστικό βηματισμό που βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης αποτελεί η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, μαζί με τις κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που προγραμματίζονται με αφορμή αυτή.

Η σημαντική ανανέωση του Διοικητικού Συμβουλίου από το πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, τον περασμένο Οκτώβρη, έγινε φανερή και στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Γενάρη.

Στις παρεμβάσεις αποτυπώθηκε η διάθεση για συμβολή στην προσπάθεια να φτάσουν η φωνή και η δράση της ΟΓΕ σε περισσότερες γυναίκες, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολές και σχολεία. Ξεχώρισαν πρωτοβουλίες που τράβηξαν το ενδιαφέρον και προκάλεσαν τη συμμετοχή νέων γυναικών, παρεμβάσεις στις οποίες η ΟΓΕ συναντήθηκε με σωματεία και άλλους φορείς. Διατυπώθηκαν προτάσεις, σκέψεις και ιδέες που ανεβάζουν τον πήχη της συλλογικής λειτουργίας των Συλλόγων και των Ομάδων, του σχεδιασμού και της οργάνωσης της δράσης.

«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να κινηθεί με βάση τους στόχους που μπήκαν στο Συνέδριο, δίνοντας βάρος στην προσπάθεια οι Σύλλογοι και οι Ομάδες να γίνουν το πραγματικά ζωντανό κύτταρο συσπείρωσης γυναικών. Παραμένει ο στόχος να προσανατολιστούμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα βάζουν σε κίνηση, σε σκέψη, σε δράση τις γυναίκες», τόνισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, παρουσιάζοντας την εισήγηση του προεδρείου.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες που βάζουν σε κίνηση, σε σκέψη, σε δράση περισσότερες γυναίκες

Η αντίληψη της ΟΓΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας και η ανάδειξη της αξίας της αγωνιστικής στάσης ζωής θα βρεθούν στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα, με αιχμή τις αγωνιστικές διεκδικήσεις για εργασία, μητρότητα - Υγεία, ακρίβεια. Εξορμήσεις, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις θα αποτελέσουν συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης που σταθερά αναπτύσσουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες.

Στο επίκεντρο της πολύμορφης αγωνιστικής δραστηριότητας θα βρεθεί το αίτημα για γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και σταθερό κατοχυρωμένο ωράριο εργασίας, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κυριακάτικη αργία, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς, που θα καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η εισήγηση του προεδρείου ανέδειξε την ανάγκη να ενισχυθεί το μέτωπο στις απολύσεις εγκύων, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η τηλεργασία, που κάνουν δυσδιάκριτα τα όρια εργάσιμου - μη εργάσιμου χρόνου, προβάλλοντας την ανάγκη σύγκρουσης με τους αντεργατικούς νόμους και τις επιπτώσεις τους στις γυναίκες.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις εμπλουτίζονται με τα αιτήματα για την κοινωνική προστασία της μητρότητας, ανοίγοντας μέτωπο με την πολιτική που παρουσιάζει κυβερνητικά μέτρα όπως οι «νταντάδες της γειτονιάς» και το πρόγραμμα επιδότησης 120 επιχειρήσεων για τη δημιουργία «χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων» μέσα στις επιχειρήσεις ως μια σημαντική διευκόλυνση και στήριξη στις νέες μητέρες.

Συνδεδεμένες με τη μητρότητα είναι και οι διεκδικήσεις για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλες τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, με έμφαση στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας του λαού.

«Η βαρβαρότητα που βιώνουμε δύο χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού, η επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και των οικογενειών μας, αποκαλύπτει ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα είναι εγκληματική για τη ζωή μας», σημείωσε η Χρ. Σκαλούμπακα όσον αφορά την κατάσταση αυτή.

Ξεχωριστά απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ η δραστηριότητα της Ομοσπονδίας σε σχολεία και πανεπιστήμια. Στο επίκεντρο αυτής της παρέμβασης είναι τα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και μαθητριών, φοιτητών και φοιτητριών. Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζεται και ξεχωριστό φυλλάδιο της ΟΓΕ για τις φοιτήτριες γύρω από τους άξονες πτυχίο - εργασία, κοινωνική προστασία της νέας γυναίκας και της μητρότητας, ελεύθερος χρόνος.

Στην ατζέντα των Συλλόγων και των Ομάδων περιλαμβάνονται και οι πρωτοβουλίες με επίκεντρο το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. Ηδη σε μια σειρά περιοχές της χώρας έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις στις οποίες η ΟΓΕ συζήτησε με πλήθος γυναικών γύρω από το ζήτημα αυτό. Η πείρα που μεταφέρθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό που εκφράζεται από τις γυναίκες για το φαινόμενο της βίας, αλλά και την αξία να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν όλες τις μορφές του, τις αιτίες του, τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ουσιαστική αντιμετώπισή του.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες που ανέλαβαν σχετικές πρωτοβουλίες μέτρησαν νέες γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, ανάμεσά τους πολλές νέες σε ηλικία κοπέλες που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια. Οι θέσεις της ΟΓΕ για τη ρίζα του φαινομένου της βίας στη σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία, για τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσουν οι γυναίκες να αντιπαλέψουν τέτοιες συμπεριφορές, προκάλεσαν το ενδιαφέρον και τη συζήτηση σε δεκάδες εκδηλώσεις.

Κρατώντας το «νήμα» αυτό οι Σύλλογοι και οι Ομάδες ενισχύουν τις παρεμβάσεις τους, καλούν τις γυναίκες να προσεγγίσουν κριτικά τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η ΕΕ βασιζόμενη σε αναλύσεις για το «κόστος» της βίας και το «όφελος» από τον περιορισμό του φαινομένου, αλλά και τις αποπροσανατολιστικές προσεγγίσεις του αστικού φεμινισμού, που ερμηνεύουν το πρόβλημα ως αποτέλεσμα της «πατριαρχίας», δηλαδή της κυριαρχίας των ανδρών στα όργανα εξουσίας, στην οικονομική και οικογενειακή ζωή, αποσπασμένα από κάθε ταξική αναφορά.

Κοινός αγωνιστικός βηματισμός σε μια σειρά μέτωπα

Η 8η Μάρτη θα γίνει μία ακόμα αφορμή για να ενώσει η ΟΓΕ τη φωνή της με εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, αγροτικούς συλλόγους, φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς σε όλη τη χώρα, μέσα από την οργάνωση κοινών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία θα πρωτοστατήσει προκειμένου να οργανωθούν κοινές συσκέψεις προετοιμασίας, που να στηρίζονται στην ουσιαστική - όχι τυπική - συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο των διεκδικήσεων και τις κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Η ΟΓΕ βάζει στόχο να δοθεί συνέχεια στην οργάνωση κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών που δεν θα έχουν «ημερομηνία λήξης» στις 8 Μάρτη. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να απευθυνθεί σε συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με πολυάριθμο γυναικείο εργατικό δυναμικό, και να τις καλέσει να προχωρήσουν σε κοινές συσκέψεις με βάση οξυμένα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών (π.χ. τηλεργασία, Υγεία, κυριακάτικη αργία).

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη υπάρχει θετική πείρα: Οι Σύλλογοι και Ομάδες έχουν διεκδικήσει το τελευταίο διάστημα, μαζί με τα σωματεία, μέτρα προστασίας του λαού και των παιδιών από την πανδημία. Εχουν παλέψει μαζί με τους υγειονομικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων, με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναστολή των εφημεριών στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ενάντια στο κλείσιμο και την υποβάθμιση Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Οι δράσεις των Συλλόγων και των Ομάδων, είτε αυτοτελώς είτε από κοινού με άλλους φορείς, έχουν δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με σωματεία υγειονομικών και εργαζόμενες σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, και παράλληλα έχουν αναδείξει την τραγική κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας από τις πολύμηνες αναμονές στα χειρουργεία, την έλλειψη ειδικοτήτων και εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών έχουν δώσει το δικό τους «παρών» στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που δέχονται την επίθεση της εργοδοσίας, όπως στις περιπτώσεις των απολύσεων στο ξενοδοχείο «Hilton», έχουν πάρει μέρος σε παρεμβάσεις ενάντια στην ακρίβεια.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι οι εργαζόμενες γίνονται έρμαια της μεγαλοεργοδοσίας και των «πρωτοκόλλων» της, που απειλούν την υγεία αλλά και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Υπενθύμισε την πρόσφατη τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση και η εργοδοσία «μας υποχρεώνουν με τον νόμο πια να εργαζόμαστε ενώ νοσούμε», ενώ «μας κόβουν και το μισό μεροκάματο αν αναγκαστούμε να μείνουμε σπίτι με το άρρωστο παιδί μας».

Η επίθεση των επιχειρήσεων συνοδεύεται από την προσπάθειά τους να παρέμβουν στη συνείδηση των γυναικών και να εμφανιστούν ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους. Οπως κατήγγειλαν εργαζόμενες - μέλη του ΔΣ, μεγάλες επιχειρήσεις διαφημίζουν ότι έχουν τη γυναίκα «στο επίκεντρο της προσοχής και της φροντίδας» τους και ότι για αυτές «κάθε μέρα είναι 8η Μάρτη».

«Το επόμενο διάστημα μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τη δράση μας ώστε να γίνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες μας η κυψέλη που θα εμπνέει τις νέες γυναίκες να κινητοποιηθούν, να δράσουν, να σκεφτούν, να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη του συλλογικού αγώνα ενάντια σε αυτούς που τσακίζουν τη ζωή μας: Την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις κυβερνήσεις τους», κατέληξε η πρόεδρος της ΟΓΕ. Σε αυτό το μήκος κύματος, κάλεσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου «να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες, να μπούμε μπροστά και να εμπιστευτούμε τις γυναίκες της βιοπάλης».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου