Ξεκίνησαν χτες το απόγευμα οι εργασίες του 34ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για Συνέδριο που να αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς, ο Θ. Κουτσουράς, εκπρόσωπος της «Εργατικής Ενότητας» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), ανέδειξε προσπάθειες αλλοίωσης του Σώματος, φέρνοντας ως παράδειγμα το σωματείο παροχής υπηρεσιών και καινοτομίας και του πανελλήνιου συλλόγου στον τομέα της νεότητας και των ΜΚΟ που ήρθαν προς έγκριση στο Οργανωτικό του ΕΚΘ μία μέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Είναι δύο σωματεία που, όπως είπε, «δεν γνωρίζουμε κάτι για τη δράση τους, δεν είναι γνωστά στους χώρους τους». Με αυτήν την έννοια εξέφρασε τον προβληματισμό για την ύπαρξη και δράση τους, λέγοντας: «Θα θέλαμε ειλικρινά να ακούσουμε σήμερα τους αντιπροσώπους αυτών των σωματείων, να τους γνωρίσουμε, να μας μεταφέρουν την πείρα για το πώς κατόρθωσαν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να ψηφίσουν στα σωματεία τους 575 και 441 εργαζόμενοι αντίστοιχα». Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς στην αίθουσα δεν εμφανίστηκε να τα εκπροσωπεί και φυσικά δεν πήρε τον λόγο να μιλήσει.
Ο εκπρόσωπος της «Εργατικής Ενότητας» εξέφρασε προβληματισμό και για τους αντιπροσώπους από το Σωματείο Εργαζομένων αεροδρομίου, που φαίνεται από τα πρακτικά ότι μέσα σε 6 ώρες ψήφισαν 274 εργαζόμενοι, δηλαδή περίπου ένας εργαζόμενος το λεπτό.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με χαιρετισμούς εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κομμάτων και των δήμων, ενώ παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν τις εργασίες εκπρόσωποι άλλων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών. Παραβρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, και ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, το Συνέδριο του ΕΚΘ χαιρέτισε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Θεσσαλονίκης, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους κινδύνους και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, διατυπώνοντας την απαίτηση για καμιά συμμετοχή.
Σημείωσε ότι το ΚΚΕ «στέκεται πάντα δίπλα στην προσπάθεια των εργαζομένων κάθε κλάδου να σηκώσουν ανάστημα, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, πρωτοστατώντας στον αγώνα για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών».
Αφού αναφέρθηκε στον πρόσφατο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την επίθεση στους εργαζόμενους, σημείωσε ότι «το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να απαντούν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι στις προκλήσεις των κυβερνήσεων και των μεγαλοεργοδοτών, σε όλους τους αντεργατικούς νόμους που συνεχίζουν να ψηφίζονται και μετά τα μνημόνια από όλες τις κυβερνήσεις.
Το ΚΚΕ διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να βάλει ο λαός τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, να γίνει πρωταγωνιστής. Να μην αναζητά σωτήρες στα κόμματα και στις πολιτικές που δοκιμάστηκαν και που ευθύνονται γι' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική».
«Η δράση των μελών του ΚΚΕ μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αποσκοπεί στο ζωντάνεμα και στη μαζικοποίηση των συνδικάτων, να γίνουν βήματα στην ανασύνταξή του ώστε να περάσει στην αντεπίθεση για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων», σημείωσε, καταλήγοντας: «Αυτό θέλουμε και για το ΕΚΘ, ένα Εργατικό Κέντρο με μεγάλη ιστορία στους ταξικούς αγώνες της πόλης και της πατρίδας μας».
Δες ακόμα
Εργατική Ενότητα: Οργάνωση της πάλη απέναντι στην επίθεση μεγαλοεπιχειρηματιών και κυβερνήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου