«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αυτήν τη βδομάδα θα είναι μεταμορφωτική (transformative) (...) Η νέα μας Αντίληψη θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού. Αναμένω να γίνει σαφές ότι οι Σύμμαχοι θεωρούν τη Ρωσία την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλειά μας. Επίσης η Σύνοδος θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με την Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες μας».
Με αυτά τα λόγια στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ έδωσε χτες το περίγραμμα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, που ξεκινά σήμερα με επιμέρους παρεμβάσεις και κορυφώνεται αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη.
Ο Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε ότι θα παρθούν αποφάσεις για ενίσχυση της «προωθημένης παρουσίας» του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία: «Θα ενισχύσουμε τις ομάδες μάχης μας (battlegroups) στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε επίπεδο ταξιαρχίας», από ενισχυμένα τάγματα που είναι σήμερα. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα αφορά και τα 8 συγκροτήματα και πρόσθεσε ότι «θα "μεταμορφώσουν" τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (σ.σ. με ισχύ περίπου 40.000 προσωπικό σήμερα) και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας υψηλής ετοιμότητας σε πολύ πάνω από 300.000».
«Θα ενισχύσουμε επίσης την ικανότητά μας για ενισχύσεις σε κρίσεις και συγκρούσεις», συνέχισε, προετοιμάζοντας για παραπέρα κλιμάκωση των συγκρούσεων με μέτρα όπως: «Περισσότερος προ-τοποθετημένος εξοπλισμός και αποθέματα στρατιωτικών προμηθειών. Περισσότερες προωθημένες δυνατότητες, όπως αεράμυνας. Ενισχυμένη διοίκηση και έλεγχος. Και αναβαθμισμένα αμυντικά σχέδια, με δυνάμεις προκαθορισμένες για την υπεράσπιση συγκεκριμένων Συμμάχων. Αυτά τα στρατεύματα θα ασκούνται μαζί με τις εγχώριες αμυντικές δυνάμεις». Ολο αυτό, υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, αποτελεί «τη μεγαλύτερη, από τον Ψυχρό Πόλεμο και μετά, αναθεώρηση της συλλογικής μας αποτροπής και άμυνας».
Για να γίνουν αυτά χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες πολεμικές δαπάνες, τόνισε, παραπέμποντας και στα νέα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε χτες το ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα οποία το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων σε τέτοιες πληρωμές από τους Ευρωπαίους Συμμάχους και τον Καναδά. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022 τα 30 κράτη - μέλη αναμένεται να δαπανήσουν το αστρονομικό ποσό των 1,051 τρισ. δολαρίων για τέτοιες δαπάνες.
Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε ακόμα περισσότερο ΝΑΤΟικό λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι παρουσία του Ζελένσκι «στη Σύνοδο Κορυφής θα συμφωνήσουμε ένα ενισχυμένο Ολοκληρωμένο Πακέτο Βοήθειας (Comprehensive Assistance Package) για την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει ουσιαστικές παραδόσεις υποστήριξης σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα κατά των drones και τα καύσιμα. Μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής σε σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ».
Παραπέρα, μίλησε για αποφάσεις που θα παρθούν για «τη συνέχιση της προσαρμογής του ΝΑΤΟ» στις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Κομβικά σημεία αυτής της προσαρμογής είναι η σύσταση ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, ύψους 1 δισ. ευρώ, για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες διπλής χρήσης (πολιτικής και στρατιωτικής), αλλά και η «εμβάθυνση της συνεργασίας με τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ», εξ ου και χαιρέτισε το γεγονός ότι Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην πορεία του για δράση όπου Γης. Θα συμμετάσχουν επίσης Γεωργία και ΕΕ, ενώ θα υιοθετηθούν και νέα «πακέτα υποστήριξης» για Γεωργία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Μαυριτανία και Τυνησία.
Στο «μενού» θα είναι και οι «απειλές και προκλήσεις από τον νότο», με τον Στόλτενμπεργκ να εξηγεί ότι «θα εξετάσουμε την απάντησή μας στην αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στη νότια γειτονιά μας».
Με συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν συνεχίζεται το παζάρι
«Στοχεύουμε επίσης να σημειώσουμε πρόοδο στις ιστορικές αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, αναφέροντας ότι σήμερα θα γίνει στη Μαδρίτη τριμερής συνάντηση - παρουσία και του ίδιου - των Προέδρων Τουρκίας και Φινλανδίας και της πρωθυπουργού της Σουηδίας. Ηδη χτες έγινε συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων από τις τρεις χώρες στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ το Σάββατο ο Στόλτενμπεργκ είδε τον Ερντογάν. Ολες αυτές οι συναντήσεις έχουν στόχο «να επιτευχθεί πρόοδος» και «οπωσδήποτε να παρθούν υπόψη οι ανησυχίες που εκφράζει για την ασφάλειά της η Τουρκία», είπε, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι «η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη δεν είναι η προθεσμία» για την ένταξη των δύο χωρών.
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα απασχολήσει και συνάντηση που είναι «πολύ πιθανό» - όπως ανέφερε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου - να έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ερντογάν. Στόχος, τόνισε, είναι «να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά (σ.σ. τα ζητήματα που εγείρει η Τουρκία), ώστε η Σύνοδος στη Μαδρίτη να δώσει ώθηση στις υποψηφιότητές τους (σ.σ. της Σουηδίας και της Φινλανδίας), ακόμα κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες από την πλευρά της Τουρκίας».
(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου