Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Προεκλογικός «χορός» Βελόπουλου – Ν.Δ με αφορμή τις αμβλώσει

 

 

Υπέρ της απαγόρευσης τωμ αμβλώσεων τάχθηκε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για «παραστράτημα» από τις παραδοσιακές θέσεις της Ν.Δ - Τα «ορθάνοιχτα παράθυρα»μεταξύ των δύο κομμάτων 

 

 

 

Οι πρόωρες εκλογές είναι μία πιθανή εξέλιξη των επόμενων μηνών. Αυτό είναι γνωστό. Συνολικότερα άλλωστε βρισκόμαστε ήδη σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο ακόμη και αν εξαντληθεί η συνταγματική προθεσμία. Ενόψει του θολού μετεκλογικού τοπίου που δημιουργεί το πλαίσιο των εκλογικών νόμων (εκλογές με αναλογική αρχικά και μετά με κλιμακωτό μπόνους) φαίνεται ότι ξεκίνησαν να … χορεύουν τα «μετεκλογικά ντουέτα». Ένα από αυτά είναι το «ζεύγος» Νέας Δημοκρατίας – Ελληνικής Λύσης. Με μία παραληρηματική τοποθέτηση στην Βουλή υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων φαίνεται πως «ξεκίνησε τον χορό» ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Το «κόλπο»

To «κόλπο» είναι πάνω-κάτω γνωστό και δοκιμασμένο από όσα κόμματα στο παρελθόν έχουν ως τακτικό στόχο στο να αποτελέσουν κυβερνητικό συμπλήρωμα σε ένα από τους δύο πολούς του δικομματισμού (παλιότερα) ή του διπολισμού (σήμερα). Συνίσταται στον εξής απλό σχεδιασμό: Έως την κάλπη το κόμμα – τσόντα προσπαθεί να αποσπάσει όσο δυνατόν περισσότερους ψήφους μπορεί, προκειμένου να έχει μετεκλογικά την καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Για να το πετύχει αυτό τονίζει, ενίοτε υπερ-τονίζει, τις διαφορές που έχει με τον πιθανό μετεκλογικό εταίρο. Παρ’όλα αυτά ασκεί μια τέτοιου είδους κριτική ώστε να υπάρξουν κάποιες προγραμματικές μετατοπίσεις και να μπορεί να «δικαιολογήσει» την μετεκλογική του σύμπλευση

Το παραλήρημα Βελόπουλου

Αυτό ακριβώς έκανε στην Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος χρησιμοποιώντας το θέμα των αμβλώσεων, με προφανέστατο «κόμμα – στόχο» τη Νέα Δημοκρατία. Αρχικά κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σύμπλευση με τον Αλέξη Τσίπρα στο ζήτημα που προέκυψε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που αίρει την συνταγματική προστασία στο δικαίωμα χειραφέτησης του γυναικείου σώματος. Όπως είπε «διάβασα για την ιστορία των αμβλώσεων τον κ. Τσίπρα στα αγγλικά και τον κ. Μητσοτάκη στα αγγλικά να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το θέμα των εκτρώσεων και των αμβλώσεων. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Ναι. Αλλά βγαίνει τώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Έλληνας Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως στην ίδια ακριβώς γραμμή εναντίον της απόφασης του αμερικανικού συνταγματικού δικαστηρίου. Σοβαρά μιλάτε τώρα; Και τον έχουμε Πρωθυπουργό; Τον έχουν αρχηγό αυτοί; Να κρίνουμε εμείς συνταγματικό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών; Αντί να πείτε “τι έγκλημα κάναμε τόσα χρόνια και δεν κάναμε ένα συνταγματικό δικαστήριο εμείς για να αποφασίζει πραγματικά για τα μείζονα ζητήματα” τα βάλατε με τους Αμερικανούς στο δικαστήριο τους; Πόσο ίδιοι είστε; Πόσο ίδιοι είστε; Υπέρ των αμβλώσεων όλοι. Καλλιεργείτε τον φόβο».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης το ‘ριξε στο «πατριωτικό»: Όπως είπε «πεθαίνουμε δημογραφικά, δεν δίνετε κίνητρα να γεννηθούν Έλληνες, μπολιάζετε τη χώρα, θέλετε και αμβλώσεις. Η επίφαση και η δικαιολογία είναι ότι είναι πολλά προϊόντα από βιασμούς. Προϊόν ο βιασμός και έγινε ό,τι έγινε. Εδώ είναι άλλο θέμα. Αστερίσκος. Πάντα υπάρχουν αστερίσκοι στους νόμους».

Επίσης επανέφερε στο προσκήνιο την ιστορία της Νέας Δημορκατίας παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον γνήσιο συνεχιστή της. Όπως είπε «η Νέα Δημοκρατία έλεγε το 1986 επί ΠΑΣΟΚ, έλεγε: “Το ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα και ψηφίζει τον νόμο για τις αμβλώσεις για να ολοκληρώσει την καταστροφή την οποία μέχρι σήμερα έχει επιτελέσει στον θεσμό της ελληνικής οικογένειας”. Πρακτικά της Βουλής το 1986. Αυτή ήταν η Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Δεν είστε εσείς η Νέα Δημοκρατία. Είστε ένα κεντροδεξιό, ακραίο νεοφιλελεύθερο κόμμα και τρίζουν τα κόκκαλα του Καραμανλή του Α΄».

Φυσικά δεν παρέλειψε και τη …γνήσια «τραμπική» προσέγγιση κατηγορώντας όσους τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ακούστε τα επιχειρήματά τους. Το σώμα, λέει, ανήκει στη γυναίκα. Στα εμβόλια όμως το σώμα δεν ανήκει σε εμάς. Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Για να καταλάβετε την αντίφασή σας. Λέτε ότι αφορούν οι εκτρώσεις και οι αμβλώσεις τις γυναίκες. Δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες. Αφορούν και τα έμβρυα που υπάρχουν μέσα. Μην τα μπερδεύετε. Και να σας πω και κάτι; Ήσασταν όλοι έμβρυα κάποτε. Κι αν η μαμάκα σας έκανε την επιλογή που εσείς τώρα θέλετε να κάνουν οι γυναίκες δεν θα υπήρχατε εσείς. Παρατηρώ, λοιπόν, ότι όσοι είναι υπέρ των εκτρώσεων έχουν ήδη γεννηθεί».

Δύο για tango

Το πρόβλημα όμως δεν εστιάζεται αποκλειστικά στον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση. Άλλωστε είναι γνωστές οι φασίζουσες πολιτικές θέσεις τόσο του κόμματος αυτού όσο και του προέδρου του. Όπως είναι γνωστό για να χορέψει κανείς tango χρειάζονται δύο, κι όσον αφορά τον δεύτερο, δηλαδή την Νέα Δημοκρατία, έχει «αφήσει τα παράθυρα ορθάνοιχτα» σε μία τέτοια συνεργασία. Τη θεωρεί μία από τις δυνητικές εναλλακτικές στην – κάθε άλλο παρά απίθανη- περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.

Χαρακτηριστική επ’ αυτού είναι η συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 14 Ιουνίου στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Εκεί ρωτήθηκε συγκεκριμένα από τον δημοσιογράφος Γιώργο Κουβαρά για την προοπτική αυτή και δεν την απέκλεισε. Χαρακτηριστικά ο διάλογος είχε ως εξής:

Γιώργος Κουβαράς: Με την Ελληνική Λύση υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείτε στη δεύτερη φάση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα απαντήσω σε κανένα υποθετικό σενάριο για εκλογές οι οποίες ακόμα απέχουν ένα χρόνο από τώρα κ. Κουβαρά.

Αυτά ενώ στο παρελθόν, άλλοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, όπως επί παραδείγματι ο Κώστας Καραμανλής, στην ερώτηση αυτή οποτεδήποτε και αν προέκυπτε την απαντούσαν με κατηγορηματική άρνηση. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά την φράση που χρησιμοποιούσε ο πρωθυπουργός της περιόδου 2004-2009: «Δεν συνεργάζομαι με τα άκρα».

Επίσης αξίζει να θυμίσουμε ότι η Ελληνική Λύση έχει στηρίξει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε κομβικά νομοσχέδια, ιδίως σε όσα είχαν την πλήρη αντίθεση της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νομοσχεδίου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία που ψηφίστηκε από τα δύο αυτά κόμματα και πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με το μεταναστευτικό.

Για το δεύτερο αυτό ζήτημα πολλάκις ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης έχει δηλώσεις πως θεωρεί προνομιακό συνομιλητή την Ελληνική Λύση βρίσκοντας πάντα ενδιαφέρον στους προβληματισμούς της.

Τέλος να θυμίσουμε την …μυστηριώδη συνάντηση του Κυριάκου Βελόπουλου με τον Γιώργο Γεραπετριτη στο γραφείο του πρώτου στην Βουλή, πριν από έναν περίπου χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2021. Είχε τότε διαρρεύσει πως αντικείμενο της συνάντησης ήταν ένα προσωπικό ζήτημα του Κυριάκου Βελόπουλου, δίχως όμως να δοθούν επίσημες εξηγήσεις για το τι συζήτησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης με ένα μέλος της κυβέρνησης και στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνήθως εκτελεί «ειδικές αποστολές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου