Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Αλλοι δύο εργαζόμενοι δεν γύρισαν χτες σπίτι τους από το μεροκάματο

 

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Μηχανικός «θάφτηκε» ζωντανός στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα και εργαζόμενος καταπλακώθηκε από βαριά αντικείμενα στο Μενίδι. Συγκέντρωση και στάση εργασίας σήμερα στην Αμφισσα

 

Η στοά όπου σημειώθηκε το δυστύχημα
Η στοά όπου σημειώθηκε το δυστύχημα
«Μακελειό δίχως τέλος»: Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με την εργατική τάξη να θρηνεί από χτες άλλα δύο θύματα στον βωμό του κέρδους. Οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει τη ζωή τους στο μεροκάματο από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν τους 45, πληρώνοντας «βαρύ φόρο αίματος» για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και για την «εξοικονόμηση» πόρων από κράτος και εργοδοσία.

Πιο συγκεκριμένα, ένας 40χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του μετά από κατάρρευση στοάς στα μεταλλεία βωξίτη της «Imerys» στη Βάργιανη Φωκίδας.

Ενώ ένας ακόμα εργαζόμενος σκοτώθηκε σε ηλεκτρονικό κατάστημα στο Μενίδι όταν καταπλακώθηκε από βαριά αντικείμενα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν πίσω από τις ψηφιακές βιτρίνες του διαδικτυακού εμπορίου, ενός χώρου που έχει τα τελευταία χρόνια μεγεθυνθεί, καθώς πολλαπλασιάζονται τα διαδικτυακά καταστήματα των σούπερ μάρκετ και συνολικά των εμπορικών επιχειρήσεων.

Αμεση ήταν η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας για το τραγικό δυστύχημα στις στοές του βωξίτη, καλώντας μάλιστα σε συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Λαού της Αμφισσας. Το Εργατικό Κέντρο έχει προκηρύξει και στάση εργασίας σε όλη τη Φωκίδα για σήμερα, από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Στο σημείο του δυστυχήματος βρέθηκαν άμεσα κλιμάκιο της ΚΟ Φωκίδας, με επικεφαλής τον Αντώνη Αλεξό, Γραμματέα της ΤΕ Φωκίδας, καθώς επίσης οι Τάσος Χρονάς και Στάθης Λεοντίου, περιφερειακός και δημοτικός σύμβουλος, αντίστοιχα, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 40χρονος μεταλλειολόγος Κ. Α., από τη Λαμία, πατέρας ενός παιδιού μόλις λίγων μηνών, βρισκόταν στη «στοά βάσης 617» (κεντρική στοά εισόδου στο μεταλλείο) με επιχειρησιακό τετρακίνητο αυτοκίνητο, όταν αποκολλήθηκε βράχος ο οποίος καταπλάκωσε και το όχημα και τον ίδιο. Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 12 χτες το μεσημέρι, με τους πυροσβέστες από την 7η ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμφισσας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πολυδρόσου να καταφέρνουν λίγο πριν από τις 2.30 μ.μ. να φτάνουν στο όχημα και να απεγκλωβίσουν τον άτυχο άνδρα, ο οποίος δυστυχώς ήταν νεκρός.

Εντός του μεταλλείου υπήρχαν εκείνη την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, 3 ακόμη εργαζόμενοι, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από άλλη, μικρότερη έξοδο.

Υπήρχαν «προειδοποιήσεις», σοβαρά τα ερωτήματα

Στα μεταλλεία της Φωκίδας βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης», συνομιλώντας με εργαζόμενους, οι οποίοι μετέφεραν μια σειρά από ζητήματα για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ήταν ήδη γνωστά στην εργοδοσία τα προβλήματα που υπήρχαν στη στοά.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι με τους οποίους συνομίλησε ο «Ριζοσπάστης» επισημαίνουν ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα στη στοά. Μάλιστα, αναφέρουν ότι είχαν γίνει παρεμβάσεις για την απομάκρυνση («ξεσκάρωμα») τμημάτων από τα τοιχώματα που είχαν χαλαρώσει. Επίσης, εξαιτίας αυτών των ζητημάτων που είχαν προκύψει στη στοά, το προηγούμενο διάστημα τοποθετήθηκε δονησιογράφος (ένα είδος σεισμογράφου) προκειμένου να καταγράφει την κίνηση των πετρωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η στοά όπου έγινε η αποκόλληση του βράχου αποτελεί κεντρική στοά του μεταλλείου. Από κει διέρχονται όλα τα βαριά οχήματα και ουσιαστικά πρόκειται για την πύλη εισόδου και εξόδου. Από αυτό και μόνο προκύπτει ξεκάθαρα ότι τα μέτρα ασφάλειας και συντήρησης στη συγκεκριμένη στοά θα έπρεπε να είναι αυξημένα, αλλά και το ερώτημα, αν είναι σε αυτήν την κατάσταση η κεντρική στοά, τι γίνεται με τις υπόλοιπες; Μάλιστα, εργαζόμενοι επί χρόνια στα μεταλλεία σημειώνουν ότι στη στοά βάσης δεν θα έπρεπε να τίθεται ζήτημα για πρόκληση ατυχήματος και κατάρρευση, ενώ σημειώνουν ότι στην περίπτωση που εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα προβλήματα θα έπρεπε να απαγορευτεί η χρήση της συγκεκριμένης στοάς και να ανοιχτεί μία από τις παράπλευρες στοές.

Να σημειώσουμε ότι η «Imerys» ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων της μέχρι νεωτέρας στο μεταλλείο που σημειώθηκε το εργατικό δυστύχημα.

Εργοδοτικό έγκλημα!

Για εργοδοτικό έγκλημα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση και εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του.

«Χαρακτηρίζουμε το συμβάν εργοδοτικό έγκλημα διότι η συγκεκριμένη στοά χρησιμοποιείται για να προωθούνται εργάτες στις υπόλοιπες στοές και να βγάζουν το μετάλλευμα (για τον λόγο αυτό ονομάζεται στοά βάσης). Συνεπώς έπρεπε να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να είναι η πιο ασφαλής από όλες, με δεδομένο ότι από εκεί θα περνούσαν πολλοί εργάτες για να βγάλουν το μεροκάματο. Αντίθετα, η στοά δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ήταν επικίνδυνη και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο», τονίζει το Εργατικό Κέντρο, που είχε άμεση παρέμβαση, ενώ χτες το απόγευμα συγκάλεσε σύσκεψη για τον συντονισμό των περαιτέρω παρεμβάσεων.

«Στη σημερινή εποχή που η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό, που η επιστήμη προσφέρει πολυάριθμα και ακριβή μέσα πρόβλεψης και προσδιορισμού της κατάστασης του υπεδάφους και όχι μόνο, η εργατική τάξη καταμετρά άλλο έναν νεκρό στον χώρο της εργασίας την ώρα του μεροκάματου», τονίζει ακόμα το Εργατικό Κέντρο. Αναδεικνύει ότι «γι' αυτό είναι εργοδοτικό έγκλημα, γιατί η επιχείρηση μπορούσε να πάρει όλα τα μέτρα και δεν το έπραξε».

«Το τραγικό συμβάν μάς αφορά όλους και όλες (...) Πρέπει όλοι να ενδιαφερθούμε και να αντιδράσουμε στην αυθαιρεσία των εργοδοτών που για να αυγατίζουν τα κέρδη τους παίζουν με τη ζωή των εργατών», προσθέτει.

Καλεί τους εργαζόμενους τόσο της επιχείρησης όσο και ευρύτερα να διεκδικήσουν:

-- Να παρθούν ΑΜΕΣΑ όλα τα μέτρα ασφάλειας της εργασίας σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κανονισμό και τις υποδείξεις των σωματείων και των ίδιων των εργαζομένων.

-- Να σταματήσει η αθλιότητα της αύξησης των ωρών εργασίας. Το ωράριο εργασίας να ισχύει από το σημείο συγκέντρωσης των εργαζομένων και όχι από την ώρα που φτάνουν στις στοές, με 5ήμερο - 40ωρο, Δευτέρα ως Παρασκευή.

-- Να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του συναδέλφου και να αποδοθούν ευθύνες.

-- Για όσο καιρό διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οι εργαζόμενοι σε αυτήν να πληρώνονται κανονικά.

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη σε επεξεργασία απορριμμάτων

Τον πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού εργαζόμενου είχε ως αποτέλεσμα το «ατύχημα» που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στον χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων που λειτουργεί στην Τριανταφυλλιά του δήμου Ηλιδας, στην Ηλεία, από κοινοπραξία εταιρειών.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έγιναν γνωστά, ο εργαζόμενος έπεσε από μεγάλο ύψος ενώ καθάριζε μηχάνημα πάνω σε κάδους εναπόθεσης απορριμμάτων. Από εκεί διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου όπου και νοσηλεύεται αφού έχει σοβαρό χτύπημα στη μέση.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου