Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Καμιά αναμονή!

 

 

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, που παρουσίασε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνει ξανά ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση του λαού από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια στο πλαίσιο της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που αναπαράγει τις αιτίες τους για να θωρακίζονται τα κέρδη του κεφαλαίου. Και ότι, αντίθετα, απαιτείται σύγκρουση με αυτήν την πολιτική για να πάρει ο λαός ανάσες. Αυτό το μήνυμα στέλνει και η προετοιμασία της γενικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Είναι αποκαλυπτικό ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει τη διάθεση τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους για τη στήριξη των επενδυτικών τους σχεδίων και δίνει «παρηγοριά στον άρρωστο» μόλις 3,5 δισ., τάχα για τη «στήριξη των αδύναμων». Ακόμα κι αυτά, βέβαια, θα προέλθουν από τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς προδιαγράφεται νέο ρεσάλτο στο εισόδημά τους, με την αύξηση της φορολογίας και τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα».

Συγκεκριμένα, το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών που ο νέος προϋπολογισμός φορτώνει στα εργατικά - λαϊκά στρώματα ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με φέτος. Σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για «επίμονα υψηλό πληθωρισμό», μιλάμε για στράγγισμα κανονικό του λαϊκού εισοδήματος, που κάνει φύλλο και φτερό την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα για «καλύτερες μέρες» από τους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως περιγράφεται και στον προϋπολογισμό, με πολλούς βέβαια αστερίσκους.

Τα αντιλαϊκά «ρεκόρ» λοιπόν συνεχίζονται και με τον νέο προϋπολογισμό: Της «υπεραπόδοσης» των κρατικών εσόδων, για την οποία πανηγύριζε η ΝΔ πριν από λίγες μέρες, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα ματωμένα «υπερπλεονάσματα» του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και των υπερκερδών που καταγράφουν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο με την απλόχερη στήριξη του κράτους, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι εταιρείες Ενέργειας και οι τράπεζες, εκείνες δηλαδή που έχουν πάρει «εργολαβία» το γδάρσιμο των λαϊκών νοικοκυριών.

Στις πλάτες του λαού θα φορτώνονται και όσα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» συνοδεύουν την «έξοδο από τα μνημόνια», με τις προτεραιότητες για την τελευταία δόση τον ερχόμενο Δεκέμβρη να αφορούν περισσότερα μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή νέους πλειστηριασμούς, «κωδικοποίηση» - θωράκιση της αντεργατικής νομοθεσίας κ.ο.κ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γίνεται ακόμα πιο ξεδιάντροπος ο εμπαιγμός των δήθεν «αυξήσεων» στους μισθούς με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που, σε συνδυασμό με τους άλλους αντεργατικούς νόμους, βάζει «πλαφόν» όχι μόνο στον κατώτατο μισθό, αλλά και στον μέσο, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις λεγόμενες «αντοχές της οικονομίας».

Ιδιος είναι ο εμπαιγμός και για τους συνταξιούχους, με τις αυξήσεις - «μαϊμού», που όσες δεν είναι «λογιστικές», θα τις καταπιεί μονομιάς η μεγάλη ακρίβεια. Εχει φροντίσει άλλωστε γι' αυτό και ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρμόζει τώρα η ΝΔ.

Απέναντι σ' αυτήν τη γενικευμένη κλιμάκωση και στη σκιαμαχία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για το πόσα και από ποια τσέπη θα συνεχίσει να χάνει ο λαός, συνδικάτα και εργαζόμενοι «ανεβάζουν στροφές» στην οργάνωση της απεργίας στις 9 Νοέμβρη, για να αποτελέσει αποφασιστική απάντηση και σταθμό για τη συνέχεια, να μπουν στη δράση ακόμα περισσότερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις που αρνούνται να στριμώξουν τη ζωή τους στον στενό κορσέ της «δημοσιονομικής σταθερότητας».

Η μαζικότητα των χτεσινών συσκέψεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φανερώνει νέες δυνατότητες και προϋποθέσεις για να σηματοδοτήσει η απεργία έναν πραγματικό ξεσηκωμό των εργαζομένων, των άλλων βιοπαλαιστών, της νεολαίας, προετοιμάζοντας ακόμα πιο επιθετικούς αγώνες το επόμενο διάστημα, για αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, ρεύμα και καύσιμα φτηνά για τον λαό!

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Πέμπτη 6 Οκτώβρη 2022

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου