Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Ασφυξία

 

Την αγωνία του για την «ασφυξία» που νιώθουν οι βιομήχανοι από το υψηλό κόστος Ενέργειας εκφράζει για πολλοστή φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγοντας στην «Αυγή» τις σχετικές επισημάνσεις της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Θυμίζουμε ότι οι βιομήχανοι διαχρονικά απαιτούν φθηνότερο ρεύμα για τις επιχειρήσεις τους, αξιώνοντας μάλιστα από τους εργαζόμενους να εντάξουν τέτοια αιτήματα στις διεκδικήσεις τους, την ίδια στιγμή που τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά είναι καταχρεωμένα για λογαριασμούς Ενέργειας ή παλεύουν για να μην τους κόψουν το ρεύμα. Οι βιομήχανοι της ΕΒΙΚΕΝ, που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει αναφανδόν, ζητάνε περισσότερες επιδοτήσεις από το κράτος για το «ενεργειακό κόστος», όπως και «εθνικό σχέδιο εγγυημένων τιμών Ενέργειας» μέσω επιδοτήσεων, απειλώντας με αναστολές λειτουργίας ή μετεγκατάσταση στο εξωτερικό (επομένως απολύσεις) επειδή «πλήττεται η ανταγωνιστικότητά τους». Εκβιάζουν δηλαδή για ακόμα περισσότερο «ζεστό» χρήμα, που βέβαια θα πληρώσει ο λαός μέσω της φορομπηξίας. Αυτά τα «θέλω» των βιομηχάνων, που αναγνωρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν ξεχωριστό «νόημα» και στη θέση του για «επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ», που επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή. Θέλουν μια ΔΕΗ με κρατική πλειοψηφία στο μετοχολόγιό της, που εκτός των άλλων θα εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για τους βιομηχάνους, το οποίο από άλλον δρόμο θα πληρώνουν ξανά τα λαϊκά στρώματα. Το παρουσιάζει μάλιστα ως το ...«αντίπαλο δέος» στην πολιτική της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι ο καβγάς τους είναι για το πώς και από ποια τσέπη θα φορτωθούν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της «πράσινης ανάπτυξης», που όλοι μαζί υπηρετούν.

Ο νόμος...

Τον «επιχειρησιακό χειρισμό» θα τον κρίνει η έρευνα, έλεγε και ξανάλεγε χτες στην τηλεόραση ο «πολλά βαρύς» Πορτοσάλτε, εξηγώντας ότι δεν θα μπορούσε να μείνει ατιμώρητο το ...έγκλημα του 16χρονου Ρομά να μην πληρώσει για τη βενζίνη που έβαλε. Ελεγε μάλιστα υστερικά ότι δεν έχει σημασία το κόστος της απλήρωτης βενζίνης, αφού είτε για 20 είτε για 30 είτε για 100 ευρώ το αδίκημα είναι αδίκημα και σωστά ενεργοποιήθηκε ο κατασταλτικός μηχανισμός. Προσπερνώντας το γεγονός ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε εν ψυχρώ τον 16χρονο στο κεφάλι, ο γνωστός τηλε-δικαστής δεν έδωσε μόνο άφεση αμαρτιών, αλλά ...παρασημοφόρησε κιόλας το κράτος που θέλει τη ΔΙΑΣ συνεπή διώκτη του εγκλήματος και όχι «να πίνει καφέ στις καφετέριες». Και αν στο μεταξύ σκοτωθεί και κανένας Ρομά, «αυτά συμβαίνουν» και κανείς δεν δικαιούται να μιλάει μέχρι να αποφανθούν οι έρευνες.


... είναι νόμος

Σε τι διαφέρουν άραγε όλα αυτά από τις σκηνές που βλέπουμε στην Αμερική με τους αστυνομικούς να πυροβολούν εν ψυχρώ άοπλους, με τον αέρα του καουμπόη που επιβάλλει τον «νόμο και την τάξη»; Είναι γνωστό ότι κι εκεί «το αδίκημα είναι αδίκημα»: Εκλεψες ένα γάλα από το σούπερ μάρκετ κι όταν πιάστηκες δεν σήκωσες γρήγορα ψηλά τα χέρια; Πάρε μια σφαίρα για να μάθεις άλλη φορά να συμμορφώνεσαι! Αν ζήσεις βέβαια για να υπάρξει «άλλη φορά»... Ετσι κι εδώ, τα παπαγαλάκια της κρατικής βίας και καταστολής, από γραβατωμένους μεγαλοδημοσιογράφους μέχρι ακροδεξιά «τρολ» του διαδικτύου, είχαν χτες την τιμητική τους. Οχι μόνο για να «ξεπλύνουν» τον εν ψυχρώ πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά, αλλά και για να στείλουν το μήνυμα ότι «ο νόμος είναι νόμος», είτε δεν πληρώνεις στο βενζινάδικο είτε απεργείς παρά τις απαγορεύσεις είτε εναντιώνεσαι στους πλειστηριασμούς και πάει λέγοντας. Κι όποιος τον παραβαίνει, «κακό του κεφαλιού του».


Το «μεδούλι»

Μιας και πήγε η κουβέντα στους νόμους, ας δούμε τι πραγματικά υπερασπίζονται με την καταστολή το ταξικό αντιλαϊκό κράτος, τα αστικά κόμματα και οι προπαγανδιστές τους: Στις ΗΠΑ το Κογκρέσο, με στήριξη από κοινού των Δημοκρατικών του Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων του Τραμπ, υιοθέτησε την περασμένη βδομάδα έναν νόμο που απαγορεύει διά ροπάλου την απεργία στους σιδηρόδρομους, «για να μην πληγεί η οικονομία»! Οπως ήταν αναμενόμενο, την απόφαση χαιρέτισε ο Σύνδεσμος των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, γιατί αποτρέπει μια «οικονομικά καταστροφική» απεργία. Η απόφαση του Κογκρέσου στηρίχτηκε σε νόμο του 1926 και πάρθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο να κηρυχθεί απεργία από τις 9 Δεκέμβρη, για αυξήσεις στους μισθούς και άλλα δικαιώματα. Αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο για να θωρακίσει την απεργοσπασία με κρατική εντολή, «για να μην παραλύουν οι μεταφορές» σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων. Θυμίζουμε ότι ίδιας κοπής ήταν και ο αντιαπεργιακός νόμος που ψήφισε η ΝΔ στη χώρα μας, επεκτείνοντας το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Να λοιπόν πού βρίσκεται το «μεδούλι» των νόμων που ψηφίζει το αστικό κράτος, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και κόμματα: Στην επιβολή, θωράκιση και διεύρυνση της άδικης εκμετάλλευσης σε βάρος των πολλών, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι λίγοι, με ...απαραίτητο συμπλήρωμα την κρατική βία και καταστολή.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου