Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα που «στηρίζει έμπρακτα τη γυναικεία συμμετοχή και εκπροσώπηση στην πολιτική παρέχοντας στις γυναίκες που επιθυμούν την εκλογή τους σε δημόσια αξιώματα όλα τα απαραίτητα εργαλεία: Ενθάρρυνση, εκπαίδευση, έμπνευση, δικτύωση, στήριξη».
Διαδικτυακά μαθήματα και webinar, οδηγίες για τη σύνταξη «επιτυχημένων δηλώσεων», συμβουλές για τη διαμόρφωση μιας «αποτελεσματικής καμπάνιας» και την αξιοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, πρακτικές «ενδυνάμωσης» και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης, είναι μερικά από όσα περιλαμβάνει η βεντάλια των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Τα μαθήματα του Women CANdidates θα σας δώσουν όλα τα εργαλεία για να προετοιμάσετε καλύτερα την υποψηφιότητά σας και να διεκδικήσετε με περισσότερες αξιώσεις την εκλογή σας στη θέση που επιθυμείτε», συνοψίζει η πλατφόρμα και διαβεβαιώνει ότι με τη συνδρομή της οι υποψήφιες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν «ένα ολοκληρωμένο προεκλογικό σχέδιο δράσης» και να διαχειριστούν αποτελεσματικά «όλες τις προκλήσεις στον δρόμο προς τις κάλπες».
Είναι φανερό ότι το «target group» τέτοιων πρωτοβουλιών, οι οποίες αντιγράφουν τις υπηρεσίες οργανωμένων και πανάκριβων γραφείων «συμβουλευτικής» στη χάραξη προεκλογικών εκστρατειών, είναι γυναίκες που διεκδικούν την εκλογή τους μέσα από τα ψηφοδέλτια των αστικών κομμάτων και επιχειρούν να διαχειριστούν ως «πλεονέκτημα» τη διαφορά του φύλου στον ανταγωνισμό με τους ανθυποψήφιούς τους.
Από την άλλη, «νεοφιλελεύθερα» και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, ομονοούν στον στόχο της «ισόρροπης συμμετοχής» των φύλων στα κρατικά όργανα και θεσμούς, στην «ισότιμη εκπροσώπηση» στα λεγόμενα «κέντρα λήψης αποφάσεων». Παρουσιάζουν, μάλιστα, την «ισότιμη συμμετοχή» ως μέτρο για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας, ακόμα και ως μέσο που μπορεί να συμβάλει σε μια πιο «δίκαιη» πολιτική.
Στην Ελλάδα, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 22% στο Κοινοβούλιο, το 21% σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, το 16% στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ γυναίκες έχουν αναδειχθεί δήμαρχοι μόνο σε 19 από τους 332 δήμους της χώρας.
Ο περιορισμός και η εξάλειψη υπαρκτών προβλημάτων που περιορίζουν τη συμμετοχή των γυναικών της αστικής τάξης είναι μέρος των εκσυγχρονισμών τους οποίους επιδιώκουν αστικά κόμματα, κυβερνήσεις και διακρατικές ενώσεις. Ομως, οι εκσυγχρονισμοί αυτοί γίνονται πάνω στο έδαφος των εκμεταλλευτικών σχέσεων, οι οποίες ευθύνονται για τα προβλήματα των εργαζόμενων, των άνεργων, των νέων γυναικών.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι καινούριο, καθώς τέτοιοι προβληματισμοί έχουν μόνιμα θέση στην ατζέντα των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Αξίζει όμως να σημειωθεί για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ότι τη σημαία της «ισότιμης εκπροσώπησης» των γυναικών κρατούν οι ΗΠΑ. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, η εν λόγω πλατφόρμα είναι πρωτοβουλία της οργάνωσης «Women Act» και χρηματοδοτείται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Στο τελευταίο από τα προγραμματισμένα webinars, στα μέσα Δεκέμβρη, η υπεύθυνη πολιτιστικών υποθέσεων της πρεσβείας αναφέρθηκε στη σημασία της «αύξησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων». «Η ισότητα των φύλων, η διαφορετικότητα, η δικαιοσύνη, η συμπερίληψη και η προσβασιμότητα, είναι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν», σημείωσε.
Οσον αφορά τις επικείμενες εθνικές και τοπικές εκλογές στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα της πρεσβείας θα συμβάλει στην ενίσχυση της «γυναικείας ηγεσίας».
Τη σκυτάλη πήραν εκπρόσωποι των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε προεκλογικούς τόνους για τη «συμβολή των κομμάτων στην αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης». Το μέτρο των ποσοστώσεων στα ψηφοδέλτια, οι προτάσεις για εφαρμογή του στα κομματικά και κυβερνητικά όργανα, τα στερεότυπα που χωρίζουν τα υπουργικά χαρτοφυλάκια σε «ανδρικά» και «γυναικεία», η χαμηλή συμμετοχή γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, αποσπασμένα βέβαια από τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα των θεσμών του αστικού κράτους.
Οι διακηρύξεις για συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα όργανα της αστικής εξουσίας και στις διοικήσεις των καπιταλιστικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται για να κρυφτεί ο ταξικός χαρακτήρας της γυναικείας ανισοτιμίας, απομονώνοντας από αυτόν τα προβλήματα που υπάρχουν στη συνείδηση, στη συμπεριφορά, στις άλλες - με εξαίρεση τις οικονομικές - κοινωνικές σχέσεις, μιλώντας ακόμα και για προβλήματα «ανδροκρατούμενης» εξουσίας και κοινωνίας.
Αφετηρία πρωτοβουλιών όπως η «Women CANdidates» είναι για το αστικό κράτος η προσπάθεια εξάλειψης αναχρονισμών που επιβιώνουν και σήμερα, χωρίς βέβαια να αμφισβητούνται οι εκμεταλλευτικές σχέσεις. Αντίθετα, στόχος είναι η θωράκισή τους.
Το γεγονός ότι οι αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο αναπαράγονται και με τη στάση, τη συμπεριφορά ανδρών σε όργανα του αστικού κράτους, μέσω των ΜΜΕ, της Εκπαίδευσης, μέσα από τα θρησκευτικά δόγματα, δεν αναιρεί ότι η πηγή των κοινωνικών διακρίσεων σε βάρος της είναι η διαίρεση της κοινωνίας σε εκμεταλλευτές και σε όσους υφίστανται την εκμετάλλευση.
Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της τωρινής κυβέρνησης, όπως και ο αντιλαϊκός απολογισμός της προηγούμενης, δεν οφείλεται στον χαμηλό βαθμό εκπροσώπησης των γυναικών στα υπουργικά συμβούλια και στα όργανα των αστικών κομμάτων αλλά έχει να κάνει με τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετούν, τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Η καπιταλιστική εξουσία επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ακόμα και όταν φροντίζει για το απαραίτητο ...«άρωμα γυναίκας» στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στις διευθύνσεις επιχειρήσεων, κρατικών μηχανισμών, ενώσεις καπιταλιστών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Από τα αστικά επιτελεία αξιοποιείται η γυναικεία συμμετοχή στα «κέντρα λήψης αποφάσεων» για την προετοιμασία μιας γυναικείας αστικής «ηγεσίας», που θα συμβάλει στην ταξική ενσωμάτωση των γυναικών εργατικής - λαϊκής ένταξης ή καταγωγής, ιδιαίτερα στη χειραγώγηση με σύγχρονους όρους των μισθωτών επιστημόνων και με στόχο την πιο αποτελεσματική προώθηση της στρατηγικής που ισοπεδώνει κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα, προκειμένου να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον τους είναι σταθερά προσανατολισμένο στην ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες κυρίως αστικής καταγωγής ή ένταξης στην εκπροσώπησή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των μετοχικών - καπιταλιστικών επιχειρήσεων, εισηγμένων στο χρηματιστήριο, εκτιμώντας ότι αποτελεί «το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια οικονομία».
Τον περασμένο Οκτώβρη, η ΕΕ κατέληξε σε Οδηγία για την εισαγωγή κανόνων με στόχο την προώθηση «μιας πιο ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών». Η Οδηγία προβλέπει ότι, έως το 2026, τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών σε εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να καλύπτεται από μέλη του υποεκπροσωπούμενου φύλου.
Εάν τα κράτη - μέλη εφαρμόσουν τους νέους κανόνες για τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά διοικητικά στελέχη, ο στόχος θα ανέλθει στο 33% του συνόλου των θέσεων διοικητικών στελεχών έως το 2026.
Στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ προβάλλεται η άποψη ότι «οι γυναίκες ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα της διοίκησής τους», δηλαδή είναι «αποτελεσματικές» στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού κέρδους, κυρίως μέσω της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων της επιχείρησης, ανδρών και γυναικών.
Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η ενίσχυση της σύνθεσης των οργάνων της διοίκησης των εταιρειών με γυναίκες μπορεί να βελτιώσει την εικόνα τους, καθώς «οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο ποσοστό της καταναλωτικής αγοράς και μια ηγετική ομάδα που περιλαμβάνει γυναίκες θα επιτύχει ευκολότερα την κατανόηση των γυναικών πελατών». Η ικανότητα των επιχειρηματικών ομίλων να προσεγγίζουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις γυναίκες ως καταναλωτές, συναρτάται με καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.
Κάτω από την περίφημη ποσόστωση, γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί ότι τη διαφορά δεν την κάνει το φύλο, αλλά τα συμφέροντα που υπηρετεί ο καθένας και η καθεμιά. Αν υπηρετεί δηλαδή τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού ή των μονοπωλίων, της αστικής εξουσίας και των ιμπεριαλιστικών τους συμμαχιών.
Ολο και πιο συχνά αναδεικνύονται γυναίκες μέτοχοι - στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αξιωματούχοι της ΕΕ, στελέχη των κυβερνήσεων, στη Βουλή, στις περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις, που έχουν διακριθεί για τα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» τους.
Κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές με περισσότερες ή λιγότερες γυναίκες στη σύνθεσή τους, συμβάλλουν διαχρονικά στην υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, του λαού, στην αδικία, στην εκμετάλλευση, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων - ανδρών και γυναικών - στην επιδείνωση της ζωής των παιδιών των εργατικών-λαϊκών οικογενειών. Στους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που γίνεται για την εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών κολοσσών, συγκλίνουν από διαφορετικές αφετηρίες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, με τους άνδρες και τις γυναίκες εκπροσώπους τους.
Στον αντίποδα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, γυναίκες και άνδρες, δρουν, παρεμβαίνουν, αγωνίζονται με κριτήριο την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων παντού, σε όλα τα μέτωπα, σε όλες τις μάχες και ως υποψήφιοι στις επερχόμενες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές εκλογές με τα ψηφοδέλτια του Κόμματος, για να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια.
Δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να πολλαπλασιαστούν οι αγωνιστικές εστίες, η συμμετοχή των γυναικών εργατικής - λαϊκής ένταξης ή καταγωγής στο κίνημα, στην οργάνωση και τη δράση, που θα βάζει εμπόδια, θα διεκδικεί και θα κερδίζει ακόμα και ορισμένες ανάσες, γιατί δεν θα σκοντάφτει στην παγίδα μιας δήθεν πολιτικής εναλλαγής στην κυβερνητική διαχείριση αλλά θα κοιτάει μπροστά και θα βάζει στόχο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες.
Η συμμετοχή στον αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας, είναι ακόμα πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα της βιοπάλης, για την αγωνιστική και ανυπότακτη με τις δυσκολίες στάση σε όλα τα πεδία της ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου