Για να μην έχουν παράπονο οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία με την οποία τους παρέχει ...προκαταβολικά ρευστότητα
Eurokinissi |
Οι αυξήσεις στις τιμές που ανακοίνωσαν οι εταιρείες - πάροχοι φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 600 - 700% στην τιμή της κιλοβατώρας και στην ουσία η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έγινε ενσωμάτωση στην τιμολόγηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι εταιρεία που μέχρι τώρα χρέωνε 0,07 ευρώ την κιλοβατώρα, τώρα την χρεώνει στα 0,58 ευρώ! Και πάνω - κάτω αυτό συμβαίνει με όλους τους παρόχους. Επιπλέον, οι πάροχοι αύξησαν και τις χρεώσεις των παγίων, προϊδεάζοντας για ένα μείγμα υπέρογκων λογαριασμών που θα κληθούν να πληρώνουν τα νοικοκυριά από το φθινόπωρο.
Η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε μέτρα επιδότησης στην κατανάλωση, ουσιαστικά, επιδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους με «ζεστό» χρήμα, μιας και εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς είτε με είτε χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, είτε με είτε χωρίς την επιδότηση - κοροϊδία της κυβέρνησης. Ετσι, χτες κιόλας, για να μην έχουν παράπονο οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με την οποία παρέχει ρευστότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας! Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διάθεση προκαταβολών στους παρόχους για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών, ενώ οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης διάταξης παραπέμπονται στην έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
Πηγή άντλησης των ποσών για τις προκαταβολές θα αποτελούν τα έσοδα που συγκεντρώνονται καθημερινά από τον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων της χοντρεμπορικής αγοράς. Δηλαδή, από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή χρήματα του λαού που πληρώνει και τους λογαριασμούς και τις επιδοτήσεις στις εταιρείες. Τους προηγούμενους μήνες οι προμηθευτές ρεύματος έβαζαν αρχικά από τα δικά τους ταμεία τις επιδοτήσεις και λάμβαναν εκ των υστέρων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα ποσά. Δηλαδή γινόταν ακριβώς το ίδιο με μια μικρή καθυστέρηση.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, σε ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού, προχώρησε σε νομοθετική παρέμβαση για τις χρεώσεις των παγίων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου. Με αυτήν προβλέπεται πως η ανώτερη χρέωση των παγίων δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 5 ευρώ μηνιαίως. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι δήλωσε: «Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερπολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι' αυτό και σήμερα φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες. Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Ετσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ - κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση, που αυτό δεν είναι σωστό - και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε».
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί και μονιμοποιεί τις τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια και ταυτόχρονα για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, θέτει ένα ανώτατο όριο στο πάγιο που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα και αυτό θα μεταφερθεί από τον Σεπτέμβρη στο βασικό τιμολόγιο.
Υπενθυμίζεται πως προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επέλεξαν λόγω των προαναφερόμενων παρεμβάσεων στην αγορά να ανεβάσουν τις χρεώσεις παγίων προκειμένου να καταφέρουν να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν και ταυτόχρονα να μην αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις χρεώσεις στο τιμολόγιο του ρεύματος. Δηλαδή, να βγάλουν ένα μέρος των κερδών τους από τα πάγια, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικοί στα τιμολόγια. Μόλις αυτό έγινε γνωστό, παράγοντες της αγοράς Ενέργειας διέρρεαν πως το πλαφόν στις χρεώσεις παγίων θα οδηγήσει τις εταιρείες σε αυξήσεις των χρεώσεων στα τιμολόγια του Σεπτέμβρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου