Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

«Ρήτρα»... κερδοφορίας

 

Copyright 2022 The Associated

Μεγάλη προβολή από κυβερνητικά ΜΜΕ είχε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στα εργοστάσιά τους τον ερχόμενο χειμώνα. Από την άλλη, η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν τα παράπονα, προβάλλοντας αντιδράσεις των ίδιων των βιομηχανικών καταναλωτών, οι οποίοι, όπως λένε, δεν επιθυμούν περιορισμό της κατανάλωσης, ακόμα και ανταλλάγματα, διότι η απώλεια παραγωγής θα έχει συνέπειες στο μερίδιο αγοράς που κατέχουν. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται στην ποδιά των μεγαλοβιομηχάνων για το πώς θα θωρακιστούν τον «δύσκολο χειμώνα» η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά τους. Βέβαια πριν μερικές μέρες, μαζί με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τη μονιμοποίηση των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», που μαζί με τα «πράσινα» χαράτσια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής κ.λπ. εκτινάσσουν την τιμή του ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Είναι φανερό ότι κοινός παρονομαστής των αστικών κομμάτων είναι η με κάθε τρόπο προστασία της ανταγωνιστικότητας των βιομηχάνων, με την «λυπητερή» βέβαια να καταλήγει πάντα στον λαό. Εξάλλου, στο όνομα της «μείωσης του ενεργειακού κόστους», οι εργαζόμενοι διαχρονικά πληρώνουν τις εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια Ενέργειας, την κατάργηση των προσαυξήσεων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τόσες άλλες απαλλαγές για τους καπιταλιστές. Μάλιστα, η ίδια η πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ για επιδότηση στους ...αναξιοπαθούντες εργοστασιάρχες προκειμένου να περικόπτουν την ενεργειακή κατανάλωση είναι εμπνευσμένη από τον θεσμό της «διακοψιμότητας». Πρόκειται για τη διαδικασία που πρωτο-υλοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί το πλαίσιο κινήτρων στους βιομήχανους, με ζεστό χρήμα κ.ά. προκειμένου να διακόπτουν μονάδες παραγωγής σε περιόδους υψηλής ζήτησης ρεύματος.


Η ξαπλώστρα

Σε «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός χτες για να απαντήσει, υποτίθεται, σε όσους κάνουν κριτική στην κυβέρνηση για την ανυπαρξία σχεδιασμού για τις πυρκαγιές, κάτι που οδηγεί από καταστροφή σε καταστροφή καθημερινά. Και επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την αυτοθυσία των πυροσβεστών που παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους στα μέτωπα, για να βγάλει την κυβέρνησή του και τον ίδιο «λάδι» για την εγκληματική πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων γι' αυτήν την κατάσταση. Θυμίζουμε λοιπόν ότι, πρώτον, οι ίδιοι οι πυροσβέστες έκαναν δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια από εθελοντές στα μέτωπα της φωτιάς επειδή ήταν εξαντλημένοι και ανήμποροι. Δεύτερον, αυτούς τους πυροσβέστες στους οποίους αναφέρονται η κυβέρνησή του και οι προηγούμενες, τους τσάκιζαν με τα ΜΑΤ και τις «αύρες» όταν διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους για να μπορούν να επιχειρούν και να ζουν σαν άνθρωποι. Τρίτον, ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν οδηγήσει σε 4.000 ελλείψεις και κενά στην Πυροσβεστική. Και, τέλος, ότι με δική του ευθύνη και συνολικά των κυβερνήσεων, εξαιτίας και αυτών των κενών σε πυροσβέστες, έχουν καεί τα τελευταία χρόνια η μισή Εύβοια και η μισή Αττική. Αλλά, αν νοιάζεται τόσο πολύ για τους πυροσβέστες και τον «σεβασμό» στο πρόσωπό τους, γιατί δεν κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για μονιμοποίηση των εποχικών, 5ετών και 7ετών πυροσβεστών; Καλά λοιπόν τα λογοπαίγνια του πρωθυπουργού από την ...ξαπλώστρα του Μαξίμου, αλλά ας μην κρύβεται πίσω από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που τους έχει καταδικάσει σε απάνθρωπες συνθήκες και σε κίνδυνο της ζωής τους.


Κοσμογονία

Ως γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 60 χρόνια, παρουσιάστηκε η ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση στα τέλη Ιούλη αντί για τον Αύγουστο. Και πίσω από αυτήν την «επιτυχία» της κυβέρνησης, λες και ήταν δύσκολο αυτό να γίνεται κάθε χρόνο πάει να κρυφτεί ο Γολγοθάς των σπουδών για μια εργατική - λαϊκή οικογένεια. Ετσι, και επίσημα από σήμερα, μαζί με τη χαρά για χιλιάδες εισακτέους ξεκινάει και η αναζήτηση της φοιτητικής στέγης με τις φοιτητικές εστίες να καλύπτουν ελάχιστο ποσοστό και τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί μέχρι και 26% σε σχέση με πέρυσι, διαμορφώνοντας απαγορευτικές τιμές ακόμη και για μια γκαρσονιέρα. Οσοι θα συνεχίσουν μάλιστα στα ΙΕΚ, θα αντιμετωπίσουν την απλήρωτη πρακτική πολλές φορές σε άλλο αντικείμενο, το κυνήγι πιστοποιήσεων, την υποχρηματοδότηση κ.ά. Οι απόφοιτοι μαθητές έδωσαν πολλές μάχες τα προηγούμενα χρόνια με το κεφάλι ψηλά και υπερασπιζόμενοι τα όνειρά τους, για να εντυπωσιαστούν τώρα από απλά μια έγκαιρη ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την κυβέρνηση. Γνωρίζουν πως μόνο μέσα από τον αγώνα τους μπορούν να βελτιώσουν τους όρους σπουδών και της ζωής τους απέναντι σε όσους έχουν βάλει τη νεολαία και τον λαό στο στόχαστρο.

Ριζοσπάστης 

1 σχόλιο:

  1. Ακούστε ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ!!!

    Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"( ΑΥΤΗ Η ΕΝΔΟΞΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ!!!) ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΠΟΛΥΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟΥΑΛΟΧΑΡΤΟ ΤΟΥ ..... ΚΟΤΖΙΑ/ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ/ΤΣΙΠΡΑ/ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ ΚΑΙ ΆΛΛΩΝ ΠΟΥΛΗΜΕΝΩΝ ΜΠΙΝΕΔΩΝ!!!!!

    Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ: ΜΑΣΤΟΥΡΑ ΚΑΤΟΥΡΑ ΝΑ ΦΎΓΟΥΜΕ!!!!!

    Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΟΠΩΣ Ο ΠΡΑΚΤΩΡΑΣ ΤΩΝ ΕΓΓΛΕΖΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή