Η ανακοίνωση των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπροστά στο 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ
Μπροστά στο συνέδριο οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, με ανακοίνωσή τους θυμίζουν τους μεγάλους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και αναδεικνύουν τι συνδικάτα έχει ανάγκη σήμερα η εργατική τάξη.
Η ΔΑΣ αναφέρεται αρχικά στο έγκλημα στα Τέμπη, τονίζοντας ότι «δεν είναι ούτε δυστύχημα ούτε ατύχημα αλλά προδιαγεγραμμένο και διαρκές έγκλημα».
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι από το προηγούμενο συνέδριο «αναδείχτηκε ακόμα πιο καθαρά ο ρόλος της ηγεσίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και των δυνάμεων που τη στηρίζουν. Αποδείχτηκε στη ζωή ότι ο χαρακτηρισμός κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός δεν είναι άδικος ούτε υπερβολικός. Αναδείχτηκε η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό από τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, από τη δράση συνδικάτων για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως στην κατάσταση μελλοθανάτων στον κλάδο των σιδηροδρομικών, στην οποία ξεχώρισε ο πρωτοπόρος ρόλος των συνδικάτων και των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ».
Η ΔΑΣ θυμίζει ότι στην πανδημία φανερώθηκε ακόμα πιο καθαρά πως «στο σύστημα της εκμετάλλευσης όχι μόνο δεν είμαστε "όλοι μαζί" αλλά ο κόσμος των εκμεταλλευτών και ο κόσμος των εκμεταλλευόμενων είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι».
Αναδεικνύει την ταξικότητα των μέτρων που πάρθηκαν από την κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας, σημειώνοντας ότι «ήταν άγρια μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα, χρόνια επεξεργασμένα και υπογεγραμμένα».
Αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στο χτύπημα μισθών, εργασιακών σχέσεων, της λειτουργίας των συνδικάτων κ.λπ., τονίζοντας ότι «η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ συντάχθηκε με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και των ομίλων, κάλεσε σε γενικό σιωπητήριο». «Σε συνθήκες πανδημίας κλείδωσε τα συνδικάτα, το κτίριο της ΓΣΕΕ και επιδίωξε να κάνει το ίδιο όλο το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα».
Στον αντίποδα, η ΔΑΣ αναδεικνύει την καθοριστική συμβολή που είχε το ΠΑΜΕ στην οργάνωση της αντίδρασης των εργαζομένων, των μεγάλων αγώνων.
«Δεν αποδεχτήκαμε την πλαστογραφία της "ατομικής ευθύνης" που διαλαλούσε η κυβέρνηση» ούτε τα καλέσματα ενσωμάτωσης «να λογαριαστούμε μετά» του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει. «Θέσαμε το ζήτημα της άμεσης οργάνωσης του αγώνα και της διεκδίκησης για να μείνει όρθιος ο λαός με το σύνθημα ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.
Φωνάξαμε δυνατά ότι και "τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή"».
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θυμίζουν τους αγώνες που έγιναν σε μια σειρά από χώρους, κόντρα στις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που «στρίμωξαν το κυβερνητικό αφήγημα της "ατομικής ευθύνης", ενίσχυσαν τις διεκδικήσεις ουσιαστικών μέτρων, αποκάλυψαν τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της μεγαλοεργοδοσίας». Που «πέτυχαν να αποσπάσουν μέτρα στήριξης της υγείας και του εισοδήματος, αναχαίτισαν την απροκάλυπτη καταστολή, την επίδειξη κρατικού αυταρχισμού και βίας, την προσπάθεια να επιβληθεί μόνιμα καθεστώς επιτήρησης, ελέγχου και καταστολής στον λαό και τους αγώνες του.
Η στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ήταν η ζωντανή απόδειξη για ποιο λόγο η κυβέρνηση, οι εργοδοτικές ενώσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ήθελαν πάση θυσία παραμονές εκδήλωσης της πανδημίας να επιβάλουν με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς τους ανθρώπους της εργοδοσίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), αποκλείοντας πραγματικούς εργάτες - αντιπροσώπους.
Τα γραμμάτια προς την κυβέρνηση ξεπληρώθηκαν άμεσα. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν έκανε τίποτε όλο αυτό το διάστημα για την υπεράσπιση των εργαζομένων, για να στηριχτεί ολόπλευρα ο αγώνας κλάδων και χώρων δουλειάς, αλλά έβαλε τη σφραγίδα της ως βασικός συμπαίκτης της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για να υλοποιηθεί η αντεργατική πολιτική».
Η ΔΑΣ θυμίζει τόσο τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς το 2020 όσο και του Πολυτεχνείου επίσης το 2020, που έσπασαν στην πράξη τις απαγορεύσεις, συνάντησαν διεθνή απήχηση, έδειξαν τη δύναμη της οργανωμένης απειθαρχίας από τα συνδικάτα. Σταθμοί όπου η ηγεσία της ΓΣΕΕ ήταν ξανά απούσα, όπως και στις μεγάλες διαδηλώσεις στη Ν. Σμύρνη ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή.
Συνεχίζοντας, η ΔΑΣ αναδεικνύει το πώς εμπλουτίστηκε το αντεργατικό οπλοστάσιο των επιχειρηματικών ομίλων. Και ξεχωρίζει τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, που «βάφτισε "εκσυγχρονισμό" τις νέες αντεργατικές ανατροπές», δηλαδή τη 10ωρη δουλειά, την αυταρχική παρέμβαση στα συνδικάτα κ.λπ.
«Με αφετηρία τη μεγάλη σύσκεψη των συνδικάτων στο Σπόρτιγκ το 2021, ξεδιπλώθηκε ένα ευρύ κύμα από εκατοντάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα που έδωσαν μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους με απεργίες, συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις με αιχμή αιτήματα που αντιπάλευαν στην πράξη την αντεργατική πολιτική, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, απειθαρχώντας ταυτόχρονα στους αντεργατικούς νόμους που επιδίωκαν να βάλουν ταφόπλακα στα συνδικάτα», θυμίζει η ΔΑΣ.
Ενώ «η ηγεσία της ΓΣΕΕ, συνδιαμορφωτής του νόμου, κατά δήλωση του υπουργού, ισχυριζόταν πως δεν γνώριζε τα σχέδια της κυβέρνησης και χαρακτήριζε "γελοία" τα συνδικάτα που οργάνωναν την αγωνιστική απάντηση, που έπαιρναν απεργιακές αποφάσεις και προχωρούσαν σε μεγάλες απεργίες χωρίς τη συμμετοχή της. Εφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την απεργία στις 26 Νοέμβρη 2020 απεργία χωρίς περιεχόμενο.
Οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες στη ΛΑΡΚΟ, στην "e-food", στην COSCO, των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των οικοδόμων, των εργαζομένων των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων της Καβάλας, των εργαζομένων στις μεταφορές, στη "Μαλαματίνα", στα Μεταλλεία Χαλκίδας, των εργαζομένων στο Φάρμακο, στη μεταποίηση Τροφίμων - Ποτών, των καλλιτεχνών, έδωσαν συνολική ανάταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, έδωσαν αισιοδοξία, δυνάμωσαν το σύνθημα - υπόσχεση πως ο νόμος - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά, έδωσαν κύρος στα συνδικάτα, καταξίωσαν ξανά τον ρόλο τους στα μάτια των εργαζομένων. Εγιναν χιλιάδες νέες εγγραφές στα σωματεία, τα έβγαλαν σε μεγάλο βαθμό από την ανυποληψία και τη συκοφάντηση όπου τα είχαν καταδικάσει η ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν».
Η ΔΑΣ ξεχωρίζει ακόμα την ένταση της αλληλεγγύης το προηγούμενο διάστημα, όπως με τις παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις συγκλονιστικές εικόνες με γειτονιές να σηκώνονται στο «πόδι», με παρεμβάσεις σε γραφεία παρόχων ρεύματος, με εθελοντική βοήθεια στους πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές στη Β. Εύβοια, τις πλημμύρες, τον χιονιά, έως την πρόσφατη αποστολή ανθρωπιστικού υλικού στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας.
Με αφορμή την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας και την τυπική έναρξη του πολέμου που προετοιμαζόταν χρόνια πριν, η ΔΑΣ αναφέρεται στην ενίσχυση των εργατικών αγώνων, στις «παρεμβάσεις ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την κυβέρνηση, τους νέους εξοπλισμούς για ΝΑΤΟικούς σκοπούς, την ώρα που ο λαός μας στερείται τα βασικά, τη μετατροπή της πατρίδας μας σε τεράστιο ορμητήριο θανάτου και ταυτόχρονα στόχο αντιποίνων».
«Τα "έργα και οι ημέρες" της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστά και δεν αλλάζουν», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΔΑΣ, που σημειώνει ότι «έτσι θα συνεχίσουν να πορεύονται γιατί εκφράζουν μέσα στο εργατικό κίνημα τη γραμμή του εταιρισμού, του συμβιβασμού με τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας στη λογική της ανταγωνιστικότητας». Και συνεχίζει:
«Αυτή η πολιτική δοκιμάστηκε. Πιο έντονα την τελευταία δεκαετία. Χαμένοι είναι μόνο οι εργαζόμενοι. Αυτή η άποψη έφερε τα συνδικάτα στο σημερινό επίπεδο, να έχουν ιστορικά το χαμηλότερο βαθμό οργάνωσης των εργαζομένων, μεγάλα τμήματα των πιο χαμηλά αμειβομένων και άγρια εκμεταλλευόμενων εργαζομένων να αποκλείονται από τη συμμετοχή τους, μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπου κυριαρχούν αυτές οι δυνάμεις, να βρίσκονται σε απαξίωση και εκφυλισμό.
Σε κάθε συνέδριο θα παίζουν το ίδιο θλιβερό θέατρο παριστάνοντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τους σωτήρες που θα σώσουν τους εργαζόμενους από τα δεινά της αντεργατικής πολιτικής. Το έργο αυτό το βλέπουμε εδώ και χρόνια, όπως βλέπουμε αντίστοιχα και τα αποτελέσματα.
Μετά το συνέδριο θα αποσυρθούν ξανά από το προσκήνιο. Θα περάσουν στο παρασκήνιο, όπου διαμορφώνουν συσχετισμούς και παζαρεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα παζάρια των "διαλόγων" με τις κυβερνήσεις και τους ομίλους.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και όλους τους εργαζόμενους να δουν την αλήθεια κατάματα. Να αξιοποιήσουν τη μεγάλη πείρα που έχουμε κερδίσει όλοι με τους μεγάλους αγώνες που δώσαμε.
Στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων που έχει ως όπλο η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ για να κρατάει τις "καρέκλες" της, στην απογοήτευση και στη μοιρολατρία, θετική διέξοδο στις αγωνίες των εργαζομένων, στην αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης πραγματικότητας τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και γενικότερα, μπορεί να δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μέσα από τα συνδικάτα που βρίσκονται στο πλευρό τους. Η κατάσταση της ζωής μας μπορεί να αλλάξει, με την πάλη μας και τη συλλογική μας οργάνωση. Πραγματική ώθηση μπορεί να δώσει η ενίσχυση της γραμμής πάλης που προωθούν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ενάντια στη γραμμή του κεφαλαίου και των δυνάμεων που το υπηρετούν σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, ενάντια στην ίδια την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Στα καλέσματα προσμονής για να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα στο πλαίσιο εναλλαγής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουμε με δυνάμωμα του αγώνα, της διεκδίκησης, με μεγαλύτερη συσπείρωση στα συνδικάτα μας. Με τον αγώνα μας να αδυνατίζουμε τα εμπόδια που στέκονται απέναντι στα δικαιώματα, στα συμφέροντα και τις ανάγκες μας. Γερά, μαζικά, μαχητικά συνδικάτα έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν οι κυβερνήσεις μεγαλύτερες δυσκολίες στην υλοποίηση των σχεδιασμών του κεφαλαίου. Εχουμε πικρή πείρα από την αξιοποίηση των συνδικαλιστικών μας αγώνων ως πλάτης για να ανεβοκατεβαίνουν αντεργατικές - αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Πιο δυνατή η δική μας οργάνωση και αδύναμα τα κόμματα που θα σχηματίσουν την επόμενη αντεργατική κυβέρνηση».
«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»: Με το σύνθημα αυτό οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ απευθύνονται σε όλους όσοι κατανοούν αυτήν τη μεγάλη αναγκαιότητα, «ανεξάρτητα αν έχουν επιμέρους διαφωνίες, προβληματισμούς, επιφυλάξεις, να συμπορευτούμε σε αυτόν τον όμορφο αγώνα. Οχι μόνο να αντιμετωπίσουμε όλα όσα μας βασανίζουν και φέρνουν τη ζωή μας σε αδιέξοδο αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση με επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών μας.
Θέλουμε συνδικάτα ζωντανά και όχι καρικατούρες ενός μηχανισμού που στέκεται απέναντι στους αγώνες, ως κοινωνικός εταίρος των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων.
Θέλουμε τα σωματεία οργανωτές της πάλης και όχι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, με τα μητρώα τους να έχουν παραδοθεί στις ενώσεις των εργοδοτών.
Θέλουμε συνδικάτα με εργαζόμενους που θα σχεδιάζουν, θα προβληματίζονται και θα αποφασίζουν από κοινού για την προοπτική του αγώνα, τις διεκδικήσεις τους και όχι συνδικάτα που λειτουργούν ως μηχανισμός για να εξασφαλίζονται θέσεις και καρέκλες.
Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω και για να ανέβει συνολικά η αποτελεσματικότητα των εργατικών αγώνων είναι τα συνδικάτα να περάσουν στα χέρια των εργατών.
Οι αγώνες που θα οργανώσει η τάξη μας θα είναι αυτοί που θα βάλουν την τελική σφραγίδα για όλα όσα ονειρευόμαστε, όλα όσα έχουμε ανάγκη!
Σε αυτόν τον δρόμο, σε αυτό το μεγάλο μέτωπο καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να προχωρήσουμε και να συμπορευτούμε μαζί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου