Να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να «ξεμπλοκάρει» την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ζήτησε ο Τ. Ερντογάν, ενόψει της Συνόδου που ξεκινάει σήμερα στο Βίλνιους. Πέρα από την απάντηση της ΕΕ, ότι πρόκειται για διαδικασίες ανεξάρτητες η μια από την άλλη, το μεταξύ τους «πινγκ - πονγκ» επιβεβαιώνει ότι στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο διεξάγεται ένα μεγάλο παζάρι με οικονομικά και γεωπολιτικά ανταλλάγματα, σε πολλά διαφορετικά μέτωπα, προκειμένου να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός και να κλείσουν εκκρεμότητες μεταξύ ΝΑΤΟ - ΕΕ και Τουρκίας. Μπροστά στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, που θα γίνει αύριο κάτω από ΝΑΤΟική ομπρέλα, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι τα Ελληνοτουρκικά δεν αποτελούν μέρος αυτού του παζαριού. Με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας βρίσκονται «υπό αίρεση» από ΕΕ - ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που δίνουν αέρα στα πανιά των τουρκικών αμφισβητήσεων, προκειμένου να προχωρήσουν διευθετήσεις που θωρακίζουν τη ΝΑΤΟική συνοχή και όχι βέβαια με κριτήριο το αμοιβαίο όφελος και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής. Γι' αυτό ο λαός δεν έχει τίποτα θετικό να προσδοκά από την αυριανή συνάντηση. Αντίθετα, αυτή σηματοδοτεί έναν νέο γύρο παζαριών, με ατζέντα εφ' όλης της ύλης και με επικίνδυνες διευθετήσεις να περιμένουν στην άλλη άκρη, με τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
«Παρεμβάσεις» για τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προαναγγέλλει η κυβέρνηση, κάνοντας πως πέφτει από τα σύννεφα για το τεράστιο κόστος μιας ολιγοήμερης απόδρασης σε ένα νησί. Το πόσο υποκριτικές είναι οι εξαγγελίες της μέσα στο κατακαλόκαιρο, κι ενώ πολλοί εργαζόμενοι και βιοπαλαιστές έχουν ήδη κλείσει και πληρώσει τα εισιτήρια και τα ναύλα τους, φαίνεται κι από το γεγονός ότι το κράτος επιδοτεί με εκατομμύρια ευρώ τους εφοπλιστές, χαρακτηρίζοντας «άγονη γραμμή» ακόμα και τις Κυκλάδες! Θυμίζουμε ότι από 75 με 80 εκατ. ευρώ που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τις επιδοτήσεις το 2015, τις εκτίναξε στα 90 και 100 εκατ. ευρώ, για να έρθει στη συνέχεια ξανά η κυβέρνηση της ΝΔ και να τις εκτοξεύσει στα 130 και πλέον στα 138 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Οι επιδοτήσεις μόνο για τις Κυκλάδες ήταν 25.266.224,17 ευρώ το 2018, το 2019 ήταν 25.330.873,03 ευρώ, για να φτάσουν το 2022 τα 31.759.302,21 ευρώ και να εκτιναχθούν το 2023 στα 35.448.262,24 εκατ. ευρώ! Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και διάφορα έξτρα πακέτα, όπως 370 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ και άλλα 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Νέαρχος», ενώ ήδη έχει συμφωνηθεί να δοθούν στους εφοπλιστές περίπου 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανανέωση του στόλου τους. Ας αφήσουν λοιπόν τους γελοίους λεονταρισμούς στους εφοπλιστές, ότι θα βάλουν τάχα χέρι στην κερδοφορία τους. Το πολύ πολύ να τους φιλοδωρήσουν με κανένα έκτακτο pass στους επιβάτες, που θα μεταφέρει από τη μια τσέπη στην άλλη το κόστος για τα πανάκριβα εισιτήρια...
Περίπου 700.000 παιδιά κάνουν μάθημα σε μη ασφαλή ή γερασμένα σχολικά κτίρια που χρειάζονται εκτενείς επισκευές, σημειώνεται σε αναφορά για τη σχολική στέγη στη Μ. Βρετανία. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για σχολεία χτισμένα τη δεκαετία του '60, κάποια με αμίαντο, άλλα που πλημμυρίζουν από αποχετεύσεις, σχολεία που χρειάστηκε να κλείσουν μερικώς (ορισμένα τμήματά τους) ή ολόκληρα λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών. Ως αιτία αναφέρεται η χρόνια υποχρηματοδότηση από το κράτος, δηλαδή την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές. Τέτοιες σκηνές έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας, με επικίνδυνα ή ακατάλληλα σχολικά κτίρια, με μαθητές και εκπαιδευτικούς ...«δύτες» σε περίπτωση νεροποντής, με ταβάνια που «βρέχουν» σοβάδες και άλλα παρόμοια. Δεν παύουν ωστόσο να προϊδεάζουν και για ένα πιο ζοφερό μέλλον, όσο προχωρούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση και η κατηγοριοποίηση των σχολείων, στα οποία η Μ. Βρετανία κάνει ...πρωταθλητισμό εδώ και δεκαετίες. Για παράδειγμα, τι «λόγο» θα έχει ένας δήμος να καλύψει έστω και στοιχειώδεις ανάγκες ενός σχολείου που δεν είναι «ανταγωνιστικό», δεν το προτιμούν γονείς και μαθητές και ενδεχομένως να κινδυνεύει να κλείσει, σε αντίθεση με κάποιο άλλο που «τραβάει» κόσμο με τα κριτήρια του νέου σχολείου; Η απάντηση είναι αυτονόητη και δεν χρειάζεται να τη δώσει η ίδια η ζωή, όταν θα είναι πια αργά. Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών, με σύγχρονα κτίρια, πλήρως στελεχωμένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου