Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ Θέλει ταχύτερα «εκσυγχρονισμό» και άλλη μοιρασιά για τις... μη προνομιούχες μεγάλες επιχειρήσεις

 

Eurokinissi

Για «μη εκσυγχρονιστική πολιτική» και έλλειψη σχεδίου κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση της ΝΔ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Δηλωτικά για το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι «κατηγορίες» που εκτόξευσε ο Σ. Φάμελλος προς την κυβέρνηση, ότι «δεν ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις προσκλήσεις του μέλλοντος», λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ελλάδα «στην πρωτοπορία της Ευρώπης» και να παίζει «ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο στη γειτονιά μας και έξω από αυτήν», εξωραΐζοντας τόσο τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ όσο και την επικίνδυνη εμπλοκή σε ευρωΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μάλιστα, επιχειρώντας να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός διαχειριστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, είπε ότι επιδιώκει σχεδιασμό στην οικονομία που να εξασφαλίζει «υγιή ανταγωνισμό, με ρύθμιση, με έλεγχο της αισχροκέρδειας, αλλά και με πρόσβαση όλων στα χρηματοδοτικά εργαλεία, γιατί σήμερα για να πάρεις ένα δάνειο, για να μπεις σε μια επιχορήγηση, για να πας στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να έχεις κολλητό είτε υπουργό είτε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ε, αυτό λοιπόν είναι αδικία. Αυτήν την αδικία δεν τη θέλουμε» είπε, ισχυριζόμενος πως «σ' αυτό το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, του καθεστώτος Μητσοτάκη, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις είναι στους μη προνομιούχους και πλήττονται»! «Αναξιοπαθούντες» λοιπόν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέλει άλλη «μοιρασιά» από τους πακτωλούς των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πληρώνει ο λαός με μνημόνια διαρκείας.

Ασκησε κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην πανδημία και τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, χωρίς όμως να αναφερθεί στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, την οποία υπηρέτησε πιστά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βγάζοντάς την επί της ουσίας εκτός του κάδρου των ενόχων για την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σχετικά με τα ζητήματα της ακρίβειας στο ρεύμα και τα βασικά αγαθά, υπέδειξε σαν λύση την αιτία του προβλήματος προτείνοντας την εφαρμογή με μεγαλύτερη ένταση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», που διογκώνει την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό, κατηγορώντας την κυβέρνηση «δεν έχετε σχέδιο. Δεν έχετε σχέδιο για επιδοτήσεις. Δεν έχετε ενεργειακό προγραμματισμό. Δεν έχετε σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα. Δεν έχετε στρατηγική», ενώ καλούσε την κυβέρνηση να φορολογήσει τα «υπερκέρδη» ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, την εφεύρεση αυτή για να μένουν στο απυρόβλητο τα ίδια τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλωστε «βγάζοντας λάδι» και την αιτία των συνεχών «κρίσεων», το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τα αδιέξοδά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε για μια πιο ισχυρή κρατική παρέμβαση, που θα θωρακίζει την καπιταλιστική κερδοφορία στις «φουρτούνες» που έρχονται, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ζούμε σε μια περίοδο που οι μεγάλες προκλήσεις δημιουργούν νέα δεδομένα παγκοσμίως. Η κλιματική κρίση, που έφερε και συνδέεται με την ενεργειακή, η κρίση υγείας, ο πόλεμος δημιουργούν αβεβαιότητες που απέδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. (...) Μόνο μια ισχυρή πολιτεία σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας μπορεί να δώσει λύσεις». Για να μην υπάρχει δε και καμία αμφιβολία για το για ποιον θα δίνει... λύσεις το αστικό κράτος επικαλέστηκε ότι «στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Μεγάλη Βρετανία, ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συζητούν για ένα μοντέλο αγοράς Ενέργειας που ελέγχεται το κέρδος και υπάρχει έλεγχος της αγοράς»...

Αλλωστε, αναμασώντας και τα περί «βιώσιμης ανάπτυξης» τάχα για όλους, δεν έκρυβε και την πραγματική αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «αλλιώς το ρήγμα της κοινωνικής συνοχής και ο κοινωνικός αποκλεισμός, αλλά και οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι κολοσσιαίο μπροστά στις αβεβαιότητες της επόμενης μέρας και θα αμφισβητήσει τη δημοκρατία μας. Εμείς, λοιπόν, παίρνουμε θέση σ' αυτό το ερώτημα».

Και σε αυτό το πλαίσιο ο Σ. Φάμελλος «φόρτωσε» τα σημερινά «καλά» στο επιτελικό, «συγκεντρωτικό» κράτος των «γαλάζιων παιδιών», που απέχει από το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», συγκαλύπτοντας τον ταξικό ρόλο του αστικού κράτους σε βάρος του λαού και στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου