Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Χειρουργείο

 

Ενα νέο βίντεο έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, το οποίο καταγράφει τη «χειρουργική» επέμβαση ενός drone για την εξόντωση ενόπλου στη Γάζα. Με τέτοιες γελοιότητες και προπαγανδιστικά τρικ προσπαθούν να απαντήσουν στη διεθνή κατακραυγή για τον θάνατο τουλάχιστον 20.000 Παλαιστινίων τους τελευταίους δυόμισι μήνες, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. Η γενοκτονία που εξελίσσεται στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη δεν είναι αποτέλεσμα «χειρουργικών επεμβάσεων», αλλά ενός οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης του Παλαιστινιακού λαού, με «στοχευμένα» και «τυφλά» χτυπήματα σε καταυλισμούς, νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους και πολυκατοικίες, ώστε να προκαλείται ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις χιλιάδες πυραυλικές επιθέσεις των Ισραηλινών οι μισές είναι «τυφλές», σκορπώντας μαζικά τον θάνατο, ενώ και οι «στοχευμένες» πέφτουν με μεγάλη ακρίβεια πάνω σε πολιτικές υποδομές, όπου βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες γυναικόπαιδα. Είναι τέτοια η λύσσα τους να μην αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα στη Γάζα που σκοτώνουν ακόμα και τους Ισραηλινούς ομήρους, με την υποψία και μόνο ότι μπορεί να είναι Παλαιστίνιοι μαχητές! Πάντως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Ισραηλινούς ότι δεν ξέρουν από «χειρουργικά χτυπήματα»... Το αποδεικνύει η δεξιοτεχνία με την οποία ισραηλινά άρματα μάχης καταστρέφουν τα σπίτια στο Κιμπούτς Μπεέρι στις 7 Οκτώβρη, σκοτώνοντας όσους βρίσκονταν μέσα σ' αυτά, για να ενοχοποιήσουν μετά τους Παλαιστίνιους.

Αυτό εννοούσαν

Με αφορμή την τροπολογία για τους μετανάστες, η κυβέρνηση ανασύρει κάθε λογής σάπια επιχειρήματα για να πετύχει μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Ενα μάλιστα άρεσε πολύ στα κυβερνητικά στελέχη, που προσπαθούν να πείσουν ότι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο απ' όσα χρειάζεται το κεφάλαιο, ανοιγοκλείνοντας την «κάνουλα» του φτηνού εργατικού δυναμικού. Ελεγαν και ξανάλεγαν λοιπόν για το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που θα έστελνε ανέργους από τη Δυτική Μακεδονία να δουλέψουν ως εργάτες γης στο Ηράκλειο, αλλά δυστυχώς παρουσιάστηκαν μόλις δύο. Οπως γράφαμε χτες σ' αυτήν εδώ τη στήλη, το «επιχείρημα» αξιοποιείται και ως προετοιμασία εδάφους ώστε να κοπούν κι αυτά τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας, που δεν παίρνει ούτε ένας στους δέκα ανέργους για να φυτοζωεί. Ο πειρασμός όμως είναι μεγάλος και δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το ίδιο το παράδειγμα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Γιατί είναι παραπάνω από πρόκληση, ενώ η ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δρομολόγησαν την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την «απολιγνιτοποίηση» της Δυτικής Μακεδονίας, να μιλάνε τώρα για ...τεμπέληδες που δεν θέλουν να δουλέψουν. Ποιοι; Αυτοί που με την πολιτική τους μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο την περιοχή, καθιστώντας την πρωταθλήτρια στην ανεργία και στην εσωτερική μετανάστευση! Αποκαλύπτεται έτσι και τι εννοούσαν όταν παρουσίαζαν τις «χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» που θα άνοιγαν τάχα τα «πράσινα» αρπακτικά: Το μάζεμα της ελιάς στην άλλη άκρη της Ελλάδας δυο μήνες τον χρόνο...


Δεν πιάνει

Στον Εβρο, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού, ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πλημμυρών και διεκδικεί αγωνιστικά αποζημιώσεις και την ολοκλήρωση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Κάτω από αυτήν την πίεση, κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης προσπαθούν να σπείρουν εφησυχασμό, μοιράζοντας εξαγγελίες εκατομμυρίων ευρώ για έργα και αποζημιώσεις. Εχουν όμως όλοι λερωμένη τη φωλιά τους και η προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας δεν πιάνει. Γιατί υπάρχει προηγούμενο, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Για παράδειγμα, στις 15 Δεκέμβρη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης προκήρυξε διαγωνισμό για το έργο της αποκατάστασης ζημιών εγκαταστάσεων αποστραγγιστικών - αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων στην περιοχή του Ερυθροπόταμου. Το θέμα είναι όμως ότι οι ζημιές αφορούν τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το 2021! Χρειάστηκαν δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια για να ξεκινήσει η αποκατάσταση από εκείνες τις ζημιές, και κανείς δεν ξέρει βέβαια πότε - και αν - θα ολοκληρωθούν τα έργα! Και δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, αφού αντίστοιχα παραδείγματα μπορεί να βρει κανείς σε κάθε γωνιά της χώρας. Η βραδύτητα με την οποία κινείται ο αντιλαϊκός κρατικός μηχανισμός για να προστατεύσει έστω και στοιχειωδώς την περιουσία και τη ζωή του λαού είναι αντιστρόφως ανάλογη της ταχύτητας που επιδεικνύει όταν πρόκειται να κάνει τη δουλειά του κεφαλαίου.


Απλησίαστα

Οσοι πρόλαβαν να επισκεφτούν την Ακρόπολη έστω και μία φορά πρέπει να αισθάνονται τυχεροί: Στο εξής θα πρέπει να ξοδέψουν σχεδόν ένα μεροκάματο για να δουν από κοντά τον Ιερό Βράχο. Με τις αυξήσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, το εισιτήριο θα κοστίζει πλέον 30 ευρώ (από 20 σήμερα) και για μια επίσκεψη στο πιο εμβληματικό μνημείο της χώρας μια οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά της. Αυτό οδηγεί σε νέους και μεγαλύτερους φραγμούς στην πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία, αλλά και σε μεγαλύτερη εμπορική εκμετάλλευση, όπως γίνεται ήδη. Στην Ακρόπολη, για παράδειγμα, καθιερώνεται πριβέ ξενάγηση για τους πιο φραγκάτους, που δεν θέλουν να συνωστίζονται με τον υπόλοιπο κόσμο ο οποίος συρρέει για να θαυμάσει το μνημείο. Τελικά, όλος αυτός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έναν στόχο έχει: Την αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων κατά 60%, ώστε να είναι περίπου «αυτοχρηματοδοτούμενη» η συντήρηση και ανάδειξή τους, την ώρα που το κράτος αποχωρεί με ελαφρά πηδηματάκια από τις υποχρεώσεις του απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Οσο για τις όψιμες κορόνες του ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρετεί την ίδια ακριβώς στρατηγική της εμπορευματοποίησης και στον Πολιτισμό, να θυμίσουμε ότι το 2015, ως κυβέρνηση, είχε αυξήσει κι αυτός το εισιτήριο στην Ακρόπολη, από τα 12 στα 20 ευρώ, «χτίζοντας» το αναγκαίο «σκαλοπατάκι» στη ΝΔ για να το απογειώσει τώρα στα 30 ευρώ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου