Αποφάσεις για την ενίσχυση της πολεμικής προετοιμασίας της ΕΕ, αλλά και την επιτάχυνση του εξοπλισμού της Ουκρανίας, έλαβε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωένωσης, στο πλαίσιο της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.
Από τη Σύνοδο δεν έλειψαν και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με επίκεντρο το θέμα του «ευρωομολόγου» για την αγορά όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία, χωρίς όμως να εμποδίζουν τη λήψη μίας σειράς ανησυχητικών αποφάσεων που οδηγούν του λαούς της Ευρώπης σε σκοτεινά μονοπάτια.
Σήμερα, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, οι «27» θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και την αντιαγροτική πολιτική.
Σε πολεμική ετοιμότητα τα κράτη-μέλη της ΕΕ
Σύμφωνα με το Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να αυξήσει τη συνολική πολεμική -«αμυντική», όπως αναφέρεται- ετοιμότητά της και τις «αμυντικές» της δυνατότητες «ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της στο πλαίσιο των μεγεθυνόμενων απειλών και των προκλήσεων για την ασφάλεια». Παράλληλα, «δεσμεύεται να μειώσει τις στρατηγικές της εξαρτήσεις και να κλιμακώσει τις δυνατότητές της».
Στο κείμενο Συμπερασμάτων, αναφέρεται παράλληλα, ότι «η ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση θα πρέπει να ενισχυθεί αναλόγως σε ολόκληρη την Ένωση». Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη – μέλη καλούνται να λάβουν μέτρα, μεταξύ άλλων, για την εκπλήρωση της κοινής δέσμευσης για ουσιαστική αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεις καλύτερα και ταχύτερα από κοινού, τη βελτίωση της πρόσβασης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να προσαρμόσει την πολιτική της για δανεισμό στην αμυντική βιομηχανία και τον τρέχοντα ορισμό των αγαθών διπλής χρήσης. Επίσης τα κράτη - μέλη καλούνται να παράσχουν κίνητρα «για την ανάπτυξη και τις κοινές προμήθειες για την αντιμετώπιση κρίσιμων ελλείψεων δυνατοτήτων της ΕΕ, ιδίως σε στρατηγικούς τομείς, καθώς και για την πλήρη χρήση των συνεργειών μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών αμυντικού σχεδιασμού, την ενθάρρυνση της περαιτέρω ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς σε ολόκληρη την Ένωση, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αμυντικές αλυσίδες εφοδιασμού».
Επίσης καλούνται το Συμβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Επιτροπή να προωθήσουν ταχέως τις εργασίες για την κοινή ανακοίνωση για μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική (EDIS).
Επιτάχυνση και εντατικοποίηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Σύμφωνα με το Κείμενο Συμπερασμάτων, η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα επιταχύνουν και θα εντείνουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει όλες τις πρόσφατες πρωτοβουλίες σχετικά με αυτό, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ξεκίνησε από την Τσεχία για την επείγουσα προμήθεια πυρομαχικών για την Ουκρανία. Η Τσεχία αποτέλεσε το μέσο και για την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να παραχωρήσει οβιδοβόλα και πυρομαχικά από το ελληνικό οπλοστάσιο.
Τονίζεται επίσης ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικά και πυραύλους.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με το Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο διασφαλίζει τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την ΕΕ να εργαστεί για την 8η δέσμη στήριξης για την Ουκρανία, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης». Χαιρετίζει επίσης την αυξημένη ικανότητα της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (EUMAM).
Προς «αξιοποίηση» τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας
Οι «27» εξέτασαν την πρόοδο σχετικά με τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση των κερδών που προέρχονται από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς όφελος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρηματοδότησης στρατιωτικής υποστήριξης. Καλεί το Συμβούλιο να προχωρήσει τις εργασίες σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι η ΕΕ πιθανόν θα είναι έτοιμη να εκταμιεύσει το πρώτο δισεκατομμύριο (ευρώ) από κέρδη δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να υποστηριχθεί η Ουκρανία στις αρχές Ιουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε την πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή και η βελγική προεδρία «διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση είναι να εργαστούμε πολύ γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο Σάρλ Μισέλ και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά για να αγοράσουμε αμυντικό εξοπλισμό για την Ουκρανία.
Νέες κυρώσεις σε Ρωσία, Λευκορωσία, Β. Κορέα και Ιράν
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκριση της 13ης δέσμης κυρώσεων. Ζητεί περαιτέρω βήματα για «να αποδυναμωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο», μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των κυρώσεων.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να βελτιώσουν τα μέτρα για «την αποτροπή της παράκαμψης των κυρώσεων μέσω τρίτων χωρών και τη διασφάλιση της επιβολής τους, επίσης όσον αφορά τις θυγατρικές εταιρειών της ΕΕ στο εξωτερικό». Η πρόσβαση της Ρωσίας σε ευαίσθητα αντικείμενα και τεχνολογίες που σχετίζονται με το πεδίο μάχης πρέπει να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, μεταξύ άλλων με τη στόχευση οντοτήτων σε τρίτες χώρες που επιτρέπουν αυτήν την παράκαμψη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί ακόμη τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να προετοιμάσουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.
Συνεδρίασε το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας
Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας συνεδρίασε την Τετάρτη για πρώτη φορά απ' όταν η ΕΕ ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τον περασμένο Δεκέμβρη. Το Συμβούλιο αυτό είναι υπεύθυνο για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων έως την έναρξη των επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιχάλ, παρουσίασε ένα πλάνο για τις «μεταρρυθμίσεις» και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, για όσο διαρκεί η ρωσική εισβολή.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι χτες καταβλήθηκαν τα πρώτα 4,5 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πακέτο συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ προς το Κίεβο. Εως το τέλος του 2027 η ΕΕ θα συγχρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας, πράγμα «απολύτως καθοριστικό για τη χώρα», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Σμιχάλ δήλωσε ότι τα 50 δισ. ευρώ του μηχανισμού χρηματοδότησης αποτελούν το κλειδί για τη σταθερότητα. «Η ΕΕ βρίσκεται πραγματικά στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας, διότι γνωρίζει πως διακυβεύονται και τα δικά της ζωτικά συμφέροντα», πρόσθεσε.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου