Ρεκόρ πωλήσεων στρατιωτικού υλικού, ειδικά προς τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» στην ΕΕ, κατέγραψαν οι ΗΠΑ το 2023. «Είχαμε μια τεράστια αύξηση της ζήτησης μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυνα και την Ασφάλεια των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη - συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας - έχουν γίνει τεράστιοι πελάτες για το στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ». Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι ΗΠΑ πούλησαν εξοπλισμούς αξίας 80,9 δισ. δολαρίων το 2023, εκ των οποίων 24 δισ. προήλθαν από συνδιαλλαγές με «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ, έναντι 20 δισ. το 2022. Οι μηχανές της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας δουλεύουν «στα κόκκινα» εδώ και καιρό. Μόνο για την παραγωγή πυρομαχικών 155 χιλιοστών η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαια ύψους 1,7 δισ. δολαρίων από τον Αύγουστο του 2022, ενώ άλλα 1,9 δισ. έχουν επενδυθεί για την επέκταση των δυνατοτήτων παραγωγής τέτοιων πυρομαχικών. Την ίδια ώρα η Ευρώπη καταγράφει τους υψηλότερους πολεμικούς προϋπολογισμούς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και προσπαθεί να καλύψει μέρος των αναγκών της από την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας. Τα όπλα μιλάνε ολοένα και περισσότερο στο πεδίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου. Η ανάγκη για μαζική λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο σάπιο σύστημα που τον γεννά είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει 800 δισ. ευρώ έως το 2030 μόνο στην ενεργειακή της υποδομή, για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους και να διατηρήσει τη βιομηχανία της ανταγωνιστική, σύμφωνα με έκθεση ενός εκ των ισχυρότερων λόμπι των Βρυξελλών. Το «European Round Table for Industry», μέλη του οποίου είναι 60 εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μονοπωλίων («Airbus», «Mercedes - Benz», BP, «Nokia», «Volvo», «Vodafone», BMW, «Total Energies», «Shell», «Deutsche Telekom» κ.ά.), σημειώνει ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050 θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκευση Ενέργειας και εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα. Από το 2010 έως και το 2018, οι συνολικές επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ έφθασαν τα 32 δισ. ευρώ περίπου. Οπως σημειώνει η έκθεση, αν η χρηματοδότηση συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, μέχρι το 2050 θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό 60% σε σχέση με αυτό που απαιτείται. «Τα κίνητρα για την προσέλκυση τόσο απαραίτητων ιδιωτικών επενδύσεων δεν υπάρχουν ακόμη, επομένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν επειγόντως», δήλωσε σχετικά ο Δ. Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της «ΤΙΤΑΝ Cement Group», αντιπρόεδρος του λόμπι και πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Μετάβασης και Κλιματικής Αλλαγής. Και μόνο η πρεμούρα των μονοπωλιακών μεγαθηρίων να εξασφαλίσουν τα κράτη ακόμα μεγαλύτερα κονδύλια για την «πράσινη μετάβαση», δείχνει ποιοι ωφελούνται πραγματικά από αυτήν. Ο λαός, πάντως, το μόνο που έχει να περιμένει είναι ο ...λογαριασμός. Κι όπως όλα δείχνουν, από μέρα σε μέρα γίνεται όλο και πιο βαρύς.
Με φόρα από την «πράσινη» κερδοφορία η ΔΕΗ ΑΕ συνεχίζει να «σπάει ταμεία», καθώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 485 εκατ. ευρώ για το 2023. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έθεσε στόχο για κέρδη EBITDA 1,7 δισ. ευρώ το 2024, καθώς συνεχίζονται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ. Δεν είναι όμως μόνο η ΔΕΗ ΑΕ... Η «Energean» ανακοίνωσε έσοδα 1,4 δισ. δολάρια για το 2023, αυξημένα κατά 93% σε σχέση με το 2022, ενώ η «HELLENiQ ENERGY» (πρώην ΕΛΠΕ) είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη 606 εκατ. ευρώ την ίδια χρονιά. Βασικός κορμός της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων παραμένουν οι επενδύσεις στην «πράσινη Ενέργεια», που αποδεικνύεται «χρυσοφόρα» για τους μετόχους. Για τον λαό όμως; Την απάντηση δίνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023: Το 39,7% του «φτωχού» πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα, ενώ το 64,7% δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτοί του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου