Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Η Κομισιόν περιφρονεί τους συγκλονιστικούς αγώνες των φοιτητών

 

...και δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

 

Σε απάντηση στην Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου, για το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκλητικά, περιφρονώντας τους συγκλονιστικούς αγώνες των φοιτητών και μαθητών που ξεσκέπασαν την κυβερνητική προπαγάνδα, δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ που προωθεί με αποφασιστικότητα την ευρωενωσιακή στρατηγική για τα πανεπιστήμια.

Οπως η ίδια αναφέρει, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι σε πλήρη συμφωνία με «τις διατάξεις του Χάρτη σχετικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθερία ίδρυσης ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την επιχειρηματική ελευθερία». Ωστόσο, φαίνεται πως δεν... απασχολεί την Κομισιόν ότι η τοποθέτησή της αυτή είναι σε πλήρη διαφωνία με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που έχει καταγραφεί ότι εναντιώνεται στον απαράδεκτο νόμο.

Σε απλά Ελληνικά, όταν η ΕΕ μιλά για «επιχειρηματική ελευθερία» εννοεί την ελευθερία για κάποιους λίγους να κάνουν μπίζνες, με εμπόριο πτυχίων και ελπίδων, όσο οι πολλοί θα αγοράζουν γνώση «με το κομμάτι» ανάλογα πόσο αντέχει η τσέπη της οικογένειάς τους, ωθώντας τους, έχουν δεν έχουν, να πληρώσουν και να πέσουν στα νύχια των τραπεζών και των φοιτητικών δανείων, όπως γίνεται ήδη στο εξωτερικό.

Οσο για τον ρόλο της ΕΕ ως θεματοφύλακα δήθεν της ακαδημαϊκής ελευθερίας... θυμίζουμε ότι με βάση τον ορισμό που δίνεται από την EUA (Ενωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων), στις αξιολογήσεις της χώρας σχετικά με τον βαθμό «ακαδημαϊκής ελευθερίας» των πανεπιστημίων μας, υπήρξε αρνητική αναφορά στις «αντιδράσεις φοιτητών και διδασκόντων ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία»!

Ετσι, η «ακαδημαϊκή ελευθερία» τελικά ορίζεται ως ελευθερία για τους ομίλους και τις ορέξεις τους να αξιοποιούν τις υποδομές, το προσωπικό και τη «σφραγίδα» των δημόσιων πανεπιστημίων ή να ιδρύουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, και τα δυο προς όφελος της κερδοφορίας τους. Γι' αυτήν την επιχειρηματική ελευθερία αποτελεί πρόβλημα και «πνίγεται» κάθε φωνή. Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται άλλωστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται τις σπουδές και τα πτυχία ως εμπόριο όταν «καλεί τα κράτη - μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας για το Εμπόριο Υπηρεσιών (GATS)»...

Η Κομισιόν εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για την πρόθεση κύρωσης της σύμβασης της Λισαβόνας, που δίνει και ακαδημαϊκή αναγνώριση στα πτυχία των κολεγίων! Και η οποία, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι υπουργοί Παιδείας των χωρών της ΕΕ, και της Ελλάδας, το 2018, όταν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους σημερινούς βουλευτές της «Νέας Αριστεράς» που ήταν τότε βουλευτές και υπουργοί της.

Αλλωστε, η πλήρης συμφωνία με αυτήν την αντιδραστική πολιτική «έβγαζε μάτι» και στις τοποθετήσεις των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αφού έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αθωώσουν αυτήν τη στρατηγική, με τα περί «ευρωπαϊκών μοντέλων πανεπιστημίων» και «απομάκρυνσης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τα οποία απογυμνώνονται διά στόματος Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Οπως τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, «οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, οι μαθητές, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όλος ο κόσμος της Εκπαίδευσης, να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουν την πάλη τους για ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, με πτυχία με αξία κι όχι με τιμή! Ολοι αυτοί, συνολικά οι λαϊκές οικογένειες έχουν μια μεγάλη ευκαιρία στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη. Να απορρίψουν και με την ψήφο τους αυτήν την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που προκλητικά την εφαρμόζουν και την εξωραΐζουν. Με πιο ισχυρό ΚΚΕ που σταθερά μεταφέρει τη φωνή των αγωνιζόμενων φοιτητών, μαθητών και στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος στη στρατηγική ΕΕ - κυβερνήσεων - κομμάτων του συστήματος».

Ο άδικος νόμος της κυβέρνησης φέρει τη σφραγίδα της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ

Σε σχόλιό του για την απάντηση της Κομισιόν στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ότι χαιρετίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια - ακόμα - τρανταχτή απόδειξη ότι αυτός ο άδικος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ έχει τη σφραγίδα της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και αποτελεί κριτήριο ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Η ουσία της απάντησης είναι ότι η στρατηγική της ΕΕ για τα πανεπιστήμια όχι μόνο δεν απαγορεύει αλλά είναι ακριβώς αυτή που προωθεί τη μετατροπή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε αγορά πτυχίων, που θα πωλούνται και θα αγοράζονται, με φοιτητές - πελάτες, παρακάμπτοντας ακόμα και το Σύνταγμα της χώρας.

Αυτό είναι το "ευρωπαϊκό κεκτημένο", στο οποίο όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ συμφωνούν. Αυτά είναι τα "πρότυπα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων", τα οποία πρόβαλλαν ως δήθεν εναλλακτική ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Αυτό είναι το περίφημο "κράτος δικαίου" που δήθεν εγγυάται η ΕΕ.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, η πανεπιστημιακή κοινότητα δυναμώνουν τον αγώνα τους για αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν, σύγχρονο πανεπιστήμιο και πτυχία με αξία.

Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη, ο κόσμος της Εκπαίδευσης, ο ελληνικός λαός, να απορρίψει και με την ψήφο του αυτήν την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την υλοποιούν και την εξωραΐζουν. Στις 10 Ιούνη, να έχουν στήριγμα ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, το μοναδικό αντίπαλο δέος στη στρατηγική ΕΕ - κυβερνήσεων - κομμάτων του συστήματος».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου