Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Τρία χτυπήματα


Τρία «χτυπήματα» από το Ταμείο Ανάκαμψης βιώνουν οι εργαζόμενοι μόνο τις τελευταίες μέρες. Πρώτον: Οι αυτοαπασχολούμενοι αρχίζουν να λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά τους, με χρέη χιλιάδων ευρώ από το «πουθενά», αφού έτσι προβλέπει το νέο φορο-έκτρωμα, που τους φορολογεί με βάση φανταστικά εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό, «εισπράττουν» τη «φορολογική συμμόρφωση» που προέβλεπε το Ταμείο, την οποία προσυπέγραψαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί. Δεύτερον: Στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο) προχτές «πετάχθηκαν» ασθενείς από γηροκομείο που διατηρούσε ΜΚΟ, αφού έληξε η χρηματοδότησή της από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ετσι «εισπράττουν» ασθενείς και εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας τα αποτελέσματα των περιβόητων χρηματοδοτήσεων, που αφήνουν πίσω τους ρημαδιό όταν αυτές «λήγουν». Τρίτο και ...φαρμακερό: Το υπουργείο Εργασίας δίνει «ερμηνευτική εγκύκλιο» στην εργοδοσία για την εφαρμογή της «Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας», ένα ακόμα «σπουδαίο έργο», χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με την εγκύκλιο προβλέπονται περισσότερες «τζάμπα ώρες» εργασίας, κάνοντας ακόμα περισσότερο λάστιχο τον εργάσιμο χρόνο. Με την ευκαιρία, θυμίζουμε ότι την «ψηφιακή κάρτα» την ψήφισε η ΝΔ, ενώ την «πατρότητά» της διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, και τώρα όλοι τους ...κλαψουρίζουν για τα αποτελέσματά της. Οπως και να 'χει, η προπαγάνδα της «κοσμογονίας» του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ξοφλήσει προ πολλού, επιβεβαιώνοντας ότι όλα τα κόμματα του κεφαλαίου που το στήριξαν ψήφισαν ένα υπερμνημόνιο «με τα όλα του» και με εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που πληρώνει βαριά ο λαός.

Στα αζήτητα

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην πρώτη δεκάδα (7η) στον κόσμο σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα και μέχρι το 2030 αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο της εγκατεστημένης ισχύος που έθεσε για το 2050 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Την ίδια ώρα, όμως, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών από το διασυνδεδεμένο δίκτυο, πετάχτηκαν στα σκουπίδια 228.500 «πράσινες» μεγαβατώρες το 2023, ενώ μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2024 πήγαν στα αζήτητα 308.000 ΜWh. Χιλιάδες στρέμματα δάσους, χορτολιβαδικών εκτάσεων και γόνιμης αγροτικής γης δόθηκαν βορά στα «πράσινα» αρπακτικά για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και Αιολικών Πάρκων, μαζί με παχυλές επιδοτήσεις. Πού οδήγησε η επέλαση της «πράσινης» ανάπτυξης; Αποκαλυπτικός ήταν πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα συνεδρίου στην Κοζάνη: «Η περίοδος των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ έχει τελειώσει (...) Ηδη έχουμε έναν λογαριασμό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη, για τις "παλιές" ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, η βίαιη μείωση των τιμών τις ώρες που λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, έχει δημιουργήσει μια πτώση των τιμών, που αυξάνει το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Επομένως είμαστε σε μια περίεργη φάση της ενεργειακής μετάβασης (...)». «Περίεργη», βέβαια, δεν είναι καθόλου για τα μονοπώλια του κλάδου, που συνεχίζουν να θησαυρίζουν με τις πλάτες του κράτους, αφού πληρώνονται «βρέξει - χιονίσει» για το ρεύμα που πουλάνε στο δίκτυο, ακόμα και όταν η Ενέργεια που παράγουν πάει στα αζήτητα...


Εικόνες...

Μεγαλύτερες πληρότητες κατέγραψαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας το πρώτο 5μηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023. Μάλιστα, η Μέση Τιμή Δωματίου από την αρχή του έτους μέχρι τον Μάη έφτασε τα 127,15 ευρώ, αυξημένη κατά 15,6% σε σχέση με πέρυσι. Στο φόντο αυτών των επιδόσεων, η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού σημειώνει περιχαρής ότι «το να προσελκύονται τουρίστες που θα είναι διατεθειμένοι ή θα είναι σε θέση να ξοδέψουν πολλά περισσότερα χρήματα για την επίσκεψή τους στην Αθήνα, σίγουρα λειτουργεί σε συνάρτηση με το προφίλ που "χτίζει" καθημερινά η ίδια η πόλη ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και διεθνής προορισμός, ικανοποιώντας επισκέπτες υψηλών απαιτήσεων». Με άλλα λόγια, η στρατηγική του κεφαλαίου, που επενδύει στον τουρισμό, είναι να εξελιχθεί η Αθήνα σε διεθνή προορισμό για «γερά» πορτοφόλια.


... από το μέλλον

Σ' αυτόν τον στόχο, «κουμπώνει» διαχρονικά η πολιτική των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, με τις αναπλάσεις και τη στήριξη των μεγαλοξενοδόχων, που αλλάζουν μέχρι και την κοινωνική σύνθεση ολόκληρων περιοχών, εκτοξεύοντας το κόστος της στέγης και «εξορίζοντας» λαϊκές οικογένειες σε πιο απομακρυσμένες συνοικίες. Την ίδια ώρα, οι αθηναϊκές γειτονιές στο απόκεντρο μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε «πίσω αυλή» των τουριστικών ...τριγώνων και τετραγώνων που δημιουργούν οι θηριώδεις και πολυδάπανες αναπλάσεις, οι κατασκευές και ανακαινίσεις ξενοδοχείων. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων σε παγκόσμιες τουριστουπόλεις, που έχουν προ πολλού κορεστεί, είναι εικόνες από το μέλλον και επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη που να υπηρετεί ταυτόχρονα τα κέρδη των ομίλων και τις ανάγκες του λαού.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου