Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Το «πρωτοπαλίκαρο» της εμπλοκής στους θανάσιμους ανταγωνισμούς και ο «φιλειρηνιστής» βαστάζος


Πηγή: Associated Press

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη παραμονή του στην Ουάσινγκτον, στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ που έλαβε αποφάσεις «φωτιά και μπαρούτι» για τους λαούς, είχε και άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα συμμετείχε σε δημόσια συζήτηση, στο πλαίσιο του NATO Public Forum, με την Νάντια Σάντλοου, πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε αυτή τη δημόσια συζήτηση, σε όσα ανέφερε εκεί ο Πρωθυπουργός αλλά και σε ορισμένες «αντιδράσεις» που ακολούθησαν θα αναφερθούμε στο συγκεκριμένο σχόλιο.

Ο Κ. Μητσοτάκης έβαλε θέμα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «λαθρεπιβάτες» στο ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας έκφραση που πρωτοχρησιμοποίησε παλαιότερα ο Τραμπ για να πιέσει τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Μάλιστα ο Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η νόρμα του 2% να ανέβει κι άλλο, π.χ. στο 2,5%, αυξάνοντας τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο δε της όξυνσης των ανταγωνισμών, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση του ευρωενωσιακού οπλοστασίου ποιοτικά και ποσοτικά, με εκταμίευση πόρων κεντρικά και από την ΕΕ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους «για να ενισχύσουμε επίσης την δικιά μας ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε μια περίοδο που μιλάμε για στρατηγική αυτονομία, την ώρα που το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας είναι στην κορυφή της ατζέντας μας, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και την καινοτομία. (...) Κάναμε μερικά πρώτα βήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά σαφώς πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Στη συνέχεια ακολούθησε ερώτηση της Σάντλοου την οποία έχει αξία να καταγράψουμε αναλυτικά: Ανέφερε λοιπόν η Σαντλόου: «Μιλώντας για την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα, η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία. Είστε ένα από τα κορυφαία κράτη, όσον αφορά την παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς. Τι περισσότερο πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ, γρήγορα; Πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Το σημείο κλειδί το περασμένο έτος ήταν η ταχύτητα και η ικανότητα ή η έλλειψη ικανότητας του ΝΑΤΟ, να μεταφέρει στη Ουκρανία τα υλικά και αυτό ήταν ένα από τα προβλήματα που είχαμε στις ΗΠΑ; Πως πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα τους επόμενους μήνες και τί θα μπορούσε να γίνει, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε γρηγορότερα;». 

Ο Μητσοτάκης αφού πήρε τα εύσημα του «πρωτοπαλίκαρου» στην εμπλοκή στους θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με την αθρόα αποστολή στρατιωτικού υλικού (θυμίζουμε πως ανάμεσα σε άλλα έχει αποστείλει και απαγορευμένα πυρομαχικά με λευκό φώσφορο) στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι απάντησε τα εξής: 

«Πρώτα απ’ όλα νομίζω ότι η Ευρώπη ανταπεξήλθε. Το 2022, νομίζω ότι έπεσαν πολλά στοιχήματα και στη Μόσχα, για την ανικανότητα της Ευρώπης, να μείνει ενωμένη όσο αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας. Έκαναν λάθος. Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη. Παρέχουμε στην Ουκρανία ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, 50 δισ. ευρώ είναι ένα σημαντικό πακέτο, που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες, αλλά και κράτη μέλη (της ΕΕ), παρέχουν στην Ουκρανία, αμυντικό εξοπλισμό, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. (...) Πρωτοβουλίες όπως η Τσεχική, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική, όσο αφορά την παράδοση της βοήθειας στην Ουκρανία, όσο γίνεται γρηγορότερα. Την ίδια στιγμή, πρέπει να δούμε τις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί στις δικές μας αμυντικές ικανότητες και όσο και αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει να φροντίζουμε ώστε να έχουμε τα βασικά, εννοώ ότι η Ουκρανία, απέδειξε πόσο σημαντικά είναι, για παράδειγμα, τα πυρομαχικά των 155 χιλιοστών, και δεν είναι όλα εξαρτώμενα από την τεχνολογία, σε ένα σύγχρονο πόλεμο, όπως πολλοί νομίζουν. (...) Άρα πρέπει να ομαλοποιήσουμε την παραγωγή, να ενισχύσουμε τα αποθέματά μας, έχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Αυτή είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Κάπως έτσι ο Μητσοτάκης «πανηγύρισε» για τη συμβολή της ΕΕ στη συνέχεια του σφαγείου στην Ουκρανία όπου συγκρούεται το ΝΑΤΟ με την καπιταλιστική Ρωσία, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα για την ανάγκη να τροφοδοτηθούν οι ευρωπαϊκοί πολεμικοί όμιλοι με νέους πακτωλούς δισεκατομμυρίων, μέσα στο πλαίσιο της στροφής της ΕΕ σε «πολεμική οικονομία» ώστε να δοθεί διέξοδος στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των καπιταλιστών και να προετοιμάζεται ταυτόχρονα για γενικευμένη σύγκρουση. 

Εδώ κάπου θα αφήσουμε το «πρωτοπαλίκαρο» και θα κάνουμε μια αναφορά στον «φιλειρηνιστή» βαστάζο. Ο Κ. Βελόπουλος, λοιπόν, επέλεξε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο απόσπασμα ασκώντας κριτική στις επιλογές του Μητσοτάκη. Ο δήθεν «φιλειρηνιστής» Βελόπουλος και στη συγκεκριμένη συζήτηση είναι έκθετος...

Πρώτον, γιατί όλα τα παραπάνω είναι πολύ βολικό, τουλάχιστον, να παρουσιάζονται σαν επιλογές Μητσοτάκη ενώ τα έχουν ψηφίσει μόλις εχθές στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ΑΠΑΝΤΕΣ. Από την Μελόνι και τον Όρμπαν μέχρι τον Μακρόν, τον Σάντσεθ κ.λπ. 

Δεύτερον, αξίζει να αναφερθούμε ξανά σε ένα σημείο από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού. «Πρέπει να φροντίζουμε ώστε να έχουμε τα βασικά, εννοώ ότι η Ουκρανία, απέδειξε πόσο σημαντικά είναι, για παράδειγμα, τα πυρομαχικά των 155 χιλιοστών, και δεν είναι όλα εξαρτώμενα από την τεχνολογία, σε ένα σύγχρονο πόλεμο, όπως πολλοί νομίζουν. (...) Άρα πρέπει να ομαλοποιήσουμε την παραγωγή, να ενισχύσουμε τα αποθέματά μας, έχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Αυτή είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Και εδώ αρχίζουν τα ωραία... Στις 22/2/2024 ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Βιλιάρδος Βασίλης καταθέτει κοινοβουλευτική ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 3389 με θέμα «Ίδρυση κοινής εταιρίας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με τη σλοβάκικη ΜSM για την παραγωγή πυρομαχικών και μεταφορά της μονάδας της ΠΥΡΚΑΛ του Υμηττού στο Λαύριο»

Στη συγκεκριμένη ερώτηση γράφει: « Στο πλαίσιο αυτό, αναφέραμε τις δυνατότητες παραγωγής όπλων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την Ουκρανία, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση και προμήθεια από διάφορες χώρες διεθνώς. Ειδικότερα αναφέραμε στην επίκαιρη ερώτηση υπ’ αρ. 389- 13/11/23, που συζητήθηκε στις 27/11/23 ότι, η ΠΥΡΚΑΛ έχει τη δυνατότητα παραγωγής οβίδων 155 mm, που είναι σε μεγάλη ζήτηση διεθνώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία…..».

Και συνεχίζει: «Διαβάζουμε ότι τα ποσά που δίνει η ΕΕ για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανίας μπορεί να φτάσουν τα 80εκ ευρώ, κάτι που μπορεί να αυξηθεί, αναλόγως της διάρκειας του πολέμου φυσικά.»

Και ρωτάει προς τους υπουργούς της κυβέρνησης: « … Υπάρχει δυνατότητα να συνεχισθεί η παραγωγή της ΕΑΣ στον Υμηττό, …, λόγω της ζήτησης για την Ουκρανία και της ανάγκης για αναπλήρωση των πυρομαχικών που έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία; …»

Τα λόγια είναι περιττά... Τόσο για τα «πρωτοπαλίκαρα» όσο και για τα «φιλειρηνικά» δεκανίκια της εμπλοκής της χώρας σε όλα τα βρώμικα και επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών που ματώνουν τον λαό μας μεταφορικά και κυριολεκτικά.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου