Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Τηλε-στρατοδίκες

 

«Η κόκκινη γραμμή έχει ήδη ξεπεραστεί». Αυτό αναφέρουν 130 Ισραηλινοί στρατιώτες, έφεδροι και κληρωτοί, που υπογράφουν κοινή δήλωση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Οι στρατιώτες προειδοποιούν ότι «θα σταματήσουν να υπηρετούν αν η κυβέρνηση δεν θέσει σε προτεραιότητα τη συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός». Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της επιστολής είναι η επισήμανση ότι «πολλοί όμηροι έχουν σκοτωθεί από χτυπήματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, πολύ περισσότεροι από αυτούς που διασώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις». Αυτά τα λένε στρατιώτες του Ισραήλ, του στρατού που θαυμάζουν και στη χώρα μας οι χειροκροτητές του κράτους - δολοφόνου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν αντιδράσεις στην κατά τ' άλλα «άτρωτη» πολεμική μηχανή. Δεν ξέρουμε πώς αντέδρασαν οι Ισραηλινοί ...Πλεύρηδες και Παππάδες. Φανταζόμαστε όμως ότι οι εγχώριοι τηλε-στρατοδίκες του ΝΑΤΟ, σαν καλά μαθητούδια της πρεσβείας, δεν το 'χουν σε τίποτα να αρχίσουν να μοιράζουν «φυλακές», γιατί όχι και εκτελέσεις ακόμα και σε Ισραηλινούς φαντάρους.

Κατάρρευση

Από το α' τρίμηνο του 2009 στο β' τρίμηνο του 2024, η παραγωγικότητα της εργασίας στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά 43,6%. Το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα καταγράφει η τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σημειώνοντας πως η παραγωγικότητα στη βιομηχανία έχει ανακάμψει και έχει υπερβεί τα επίπεδα πριν την καπιταλιστική κρίση. Το γεγονός αυτό συνδέεται και με τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν στη μεταποίηση τα τελευταία χρόνια, όπου σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας κατευθύνθηκε ένα μεγάλο μέρος των κρατικών επιδοτήσεων και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν έγινε όμως το ίδιο με τους μισθούς στο διάστημα της προηγούμενης δεκαπενταετίας. Ενδεικτικά, ο ακαθάριστος μέσος πραγματικός μισθός τον Αύγουστο του 2011 στον ιδιωτικό τομέα ήταν 1.308,52 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2023 ήταν 1.114,71 ευρώ, μειωμένος κατά 14,81%. Τι έχουμε δηλαδή; Μια ακόμα κατάρρευση του μεγαλύτερου αστικού μύθου, ότι η αύξηση της παραγωγικότητας μετατρέπεται σε πραγματική αύξηση των μισθών. Για να μη μιλήσουμε για την εργασιακή ζούγκλα που χειροτέρευσε την ίδια περίοδο στους εργασιακούς χώρους, την αύξηση των απολύσεων, τα ωράρια - κόλαση, τη μείωση της αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση, την εντατικοποίηση κ.λπ. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πήραν τίποτα, αλλά πλήρωσαν πανάκριβα την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ οι καπιταλιστές μπούκωσαν με νέα κέρδη.


Αντίπαλος

«Απαγόρευση» στους σιδηροδρομικούς να κάνουν απεργία με αίτημα να παρθούν μέτρα για να μην κινδυνεύουν επιβάτες και προσωπικό από εγκλήματα όπως στα Τέμπη, να μη μετατρέπονται κάθε τόσο τα βαγόνια σε «συγκρουόμενα». «Απαγόρευση» και στους εργαζόμενους στο ΨΝΑ Δαφνί, που διεκδικούν με απεργία να μην μπει λουκέτο στο νοσοκομείο και συνολικά στις δημόσιες μονάδες Ψυχικής Υγείας, να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό. «Απαγορεύεται» και στους νέους στρατευμένους να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολεμική εμπλοκή, να αντιδρούν στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και να υπερασπιστούν την ίδια την αποστολή τους, κόντρα στην πολεμική εμπλοκή χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα. Ενα αυταρχικό - κατασταλτικό παραλήρημα του κράτους και της κυβέρνησης μέσα σε μια βδομάδα, με το οποίο νομίζει ότι θα κάμψει τις δίκαιες αντιδράσεις του λαού και της νεολαίας που στρέφονται ενάντια σε στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, τις οποίες εκφράζει η βάρβαρη πολιτική της. Τα παραπάνω μάλιστα γαρνίρονται από τα κυβερνητικά παπαγαλάκια με μπόλικο αντικομμουνισμό, οπότε το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Αν όντως η κυβέρνηση νιώθει τέτοια «υπεροχή» για το «έργο» της, αν πράγματι ψάχνει να βρει ...αντιπολίτευση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και αν - όπως λένε οι ίδιοι - οι λαϊκοί αγώνες «δεν βγάζουν πουθενά», τότε προς τι οι «υπερωρίες» στην ποινικοποίηση και την καταστολή; Για μια ακόμα φορά φανερώνεται ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης και της πολιτικής της: Οι εργαζόμενοι που την αντιπαλεύουν, τα παιδιά τους που την αμφισβητούν, η οργανωμένη πάλη του λαού.


Κάτσε φρόνιμα

Σκούζουν εδώ και μέρες σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες, τόσο οι «συνήθεις ύποπτοι» του αντικομμουνισμού, όσο και νέοι «λαγοί», ότι το ΚΚΕ «είναι στο απυρόβλητο» με αφορμή την υπόθεση των στρατευμένων που δηλώνουν αντίθετοι στην πολεμική εμπλοκή της χώρας. Τη σκυτάλη πήραν δημοσιογραφίσκοι και σε τοπικά Μέσα, που έτρεξαν να δείξουν με το δάχτυλο στρατευμένους της περιοχής τους, οι οποίοι συμμετείχαν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του ΚΚΕ. Ενας από αυτούς, στην «Καθημερινή», συμπυκνώνει σε μια γραμμή τα πραγματικά όρια της «δημοκρατίας» τους: «Ο καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις του και να τις εκφράζει, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις πράξεις»! Μπορείς δηλαδή να έχεις ό,τι απόψεις θέλεις. Μπορείς να είσαι αντίθετος με την πολιτική που για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των ευρωατλαντικών συμμάχων της σέρνει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια πολέμου. Μέχρι εκεί όλα καλά, αν κάθεσαι φρόνιμα στη γωνία σου και δεν μιλάς. Αν όμως αγωνίζεσαι και διεκδικείς μαζί με το λαό και τη νεολαία, τότε χτυπάει συναγερμός καταστολής και τρομοκρατίας. Δεν θα τους περάσει και το ξέρουν...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου