Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Σκυτάλη στον επόμενο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης με «πολεμικό» χρονοδιάγραμμα



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ



Σε ρυθμούς προετοιμασιών ενόψει της επόμενης, 4ης «αξιολόγησης», σε συνδυασμό βέβαια με τις διεργασίες αναφορικά με τις «μορφές» που θα πάρει η αντιλαϊκή πολιτική την περίοδο μετά το 2018, περνούν οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, με καταληκτικό ορόσημο τον Ιούνη του 2018, όπως αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
 Σε αυτό το φόντο, την Παρασκευή συνεδρίασε η «Ομάδα Εργασίας» των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ενόψει του συμβουλίου Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης ύψους 6 με 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, με βάση βέβαια την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων που «έκλεισαν» στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της «εποικοδομητικής συμμετοχής όλων των εταίρων», αναμένεται να ξεκινήσει τη δική του (πρώτη από την πλευρά του) «παράλληλη αξιολόγηση», που βέβαια θα έρθει να «κουμπώσει» με αυτές της Ευρωζώνης, έχοντας στο επίκεντρο τις νεότερες εκτιμήσεις αναφορικά με τη διαμόρφωση των «ματωμένων» πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς για τη διετία 2019 - 2020.


Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί αναμένεται να τεθούν και στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (20 - 22 Απρίλη), με άξονα το «νέο» εποπτικό πλαίσιο, το «προληπτικό πρόγραμμα» χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος και βέβαια τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω θα έρθουν να «κουμπώσουν» με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Τα «δημοσιονομικά μεγέθη» της επόμενης περιόδου θα ενσωματωθούν και στο υπό διαμόρφωση νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022, που αναμένεται να κατατεθεί την άνοιξη του 2018, ως πρόσθετη «δικλίδα ασφαλείας», με βάση και τις όποιες «υποδείξεις» από την πλευρά του ΔΝΤ.

Σε αυτό το φόντο, ο ΣΕΒ από την πλευρά του, επιβραβεύοντας την κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», σπεύδει να ξεκόψει κάθε συζήτηση περί «επιστροφής» στην «προμνημονική» περίοδο, ενώ οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με «αβάντα» τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς, από καλύτερες θέσεις για τους ίδιους, παζαρεύουν τους όρους για τη διεξαγωγή των επικείμενων «στρες τεστ» αναφορικά με το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας και για τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων τους, όσο και για την «τροφοδότηση» ολόκληρης της καπιταλιστικής οικονομίας με φτηνό χρήμα.

Συγκεκριμένα ο ΣΕΒ, δείχνοντας τη μονιμότητα ολόκληρης της γκάμας με τα αντιλαϊκά μέτρα, τόσο αυτά που αφορούν στη «δημοσιονομική διαχείριση» (φοροληστεία, κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων) όσο βέβαια και στις αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων σημειώνει - με διατύπωση «καρμπόν» με την πρόσφατη του πρωθυπουργού - ότι είναι απαραίτητο «να μην υπάρξει επιστροφήστις εσφαλμένες πολιτικές των χρόνων της πλασματικής ευημερίας με δανεικά, κυρίως σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης και τη λειτουργία των αγορών,ιδίως της αγοράς εργασίας».

Οι εγχώριοι βιομήχανοι στο «μηνιαίο δελτίο» τους τονίζουν ακόμη ότι «η εφαρμογή του προγράμματος τονώνει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη», ενώ παράλληλα «η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων αναμένεται να απομακρύνει την όποια αβεβαιότητα, ενισχύοντας τις προοπτικές για ισχυρότερη ανάκαμψη το 2018».

Μόνιμα στο «κάδρο» τα «κόκκινα» δάνεια
 
Την ίδια ώρα, στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για την «Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» τονίζεται ότι «το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο σε μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές». Σε αυτό το φόντο, καλούνται οι τράπεζες «να προσαρμοστούν σε νέες προκλήσεις», με κυριότερες την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (αυτό προσαυξάνει τις κεφαλαιακές ανάγκες), την αυστηροποίηση του χειρισμού των προβλέψεων στους ισολογισμούς τους για τα νέα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», αλλά και τη διενέργεια της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ, τα «στρες τεστ».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «υπό αυτές τις συνθήκες, είναι θετικό που υπάρχει ένα απόθεμα ασφαλείας, με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για την ενδεχόμενη στήριξη του τραπεζικού τομέα εάν αυτή καταστεί αναγκαία». Σε αυτό το πλαίσιο, «ανοιχτό» θεωρείται το ενδεχόμενο και για νέα πακέτα «διάσωσης» για περιπτώσεις τραπεζικών ομίλων που δεν καταφέρουν να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες μεγαλομετόχους και άλλους «επενδυτές».
Μεταξύ άλλων, η έκθεση:

-- Εστιάζει στην ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην περαιτέρω περικοπή στο λειτουργικό τους κόστος και την έμφαση στην ανάπτυξη νέων εργασιών.

-- Επισημαίνει ότι οι τράπεζες «επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά στις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, στον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις».

-- Σημειώνει ότι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχωρεί για έξι συνεχόμενα τρίμηνα και διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβρη του 2017 σε 100,4 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,6% (ή 8,2 δισ. ευρώ) σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκε τον Μάρτη του 2016.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου