Πηγή:
Eurokinissi
Μια ακόμα βάση των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα είναι η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, στην οποία πραγματοποίησαν κοινή επίσκεψη ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.
«Η 110 Πτέρυγα Μάχης θα αποτελέσει μία από τις βάσεις της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Π. Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα είναι ο ρόλος της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα, όπου σταθμεύουν αμερικανικά drones «MQ9». Ο υπουργός άμυνας δήλωσε ότι «είμαστε στην 110 Πτέρυγα Μάχης μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η παρουσία του εδώ αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο λειτουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου». Αναφέρθηκε στον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων και σημείωσε «τον ιδιαίτερο ρόλο της Σούδας ως κύριο λιμάνι της Συμμαχίας στη Μεσόγειο, αλλά και της Λάρισας που μετατρέπεται σε ένα αεροπορικό κέντρο που έχει ως στόχο όχι μόνο την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, αλλά και τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή».
Έδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης να εμπλακεί όλο και περισσότερο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ενέργεια, λέγοντας πως «η Ελλάδα, σε λίγο καιρό γίνεται μια παραγωγός χώρα φυσικού αερίου -και αργότερα ίσως πετρελαίου- και έχει ιδιαίτερη σημασία η στενή συνεργασία που έχουμε και η ασφάλεια που παρέχει η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εδώ».
Στις δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ σημείωσε ότι η βάση στη Λάρισα είναι «μία επίδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα, όπως είχαν συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβριο». Πρόσθεσε ότι «αναδεικνύεται, επίσης, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας, ως ισχυρός σύμμαχος, αλλά και ως χώρα που έχει δυνατότητες και άριστη γεωγραφική θέση», προφανώς για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Δυτικά Βαλκάνια.
902gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου