Ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και 2,3% το 2019 προβλέπει για την ελληνική καπιταλιστική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα προτείνει να διατηρηθούν και να συνεχιστούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις μέσω του περιβόητου «αναπτυξιακού σχεδίου» της ελληνικής κυβέρνησης.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι εξαγωγές «θα είναι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης, ωφελούμενες από την αύξηση της εξωτερικής ζήτησης και τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα». Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός θεωρεί ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι η ισχυρότερη από την αρχή της οικονομικής κρίσης και ότι η εμπιστοσύνη βελτιώνεται χάρη στην επιτυχή ολοκλήρωση των «αξιολογήσεων» του προγράμματος. Προσθέτει, ωστόσο, ότι αν και οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά στα τέλη του 2017, «η αύξησή τους παραμένει άστατη και χαμηλή».
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «η στήριξη των εγχώριων και ξένων επενδύσεων προϋποθέτει τη διατήρηση πρόσφατων μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση των αγορών προϊόντων, τις υπηρεσίες επαγγελματιών και της ανταγωνιστικότητας». Ως προς τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων που τονώνουν την ανταγωνιστικότητα και την καπιταλιστική ανάπτυξη, σημειώνει πως η «εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης παρέχει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα που θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής».
Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμά ότι «με τις σημερινές πολιτικές» προβλέπεται να είναι «αρκετά πάνω από το στόχο» του 3,5% του ΑΕΠ το 2018, «για να υποχωρήσει σε λίγο πάνω από το στόχο» το 2019. Η έκθεση θεωρεί ότι «η διαχείριση της κοινωνικής προστασίας παραμένει περίπλοκη και πρέπει να απλοποιηθεί», φωτογραφίζοντας τον περιορισμό μιας σειράς επιδομάτων και την ενοποίησή τους με άξονα το «Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» για τη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας.
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ως σημαντικότερους κινδύνους για τις προοπτικές της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας «μία βραδύτερη της αναμενόμενης» μείωση των «κόκκινων» δανείων και την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο τόσο στη νέα Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελλάδας, όσο και στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της χώρας», σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, με το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, στην έδρα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στο Παρίσι.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου