Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Καμία επαναφορά συμβάσεων και μισθών στα προ κρίσης επίπεδα


 
Πηγή: Eurokinissi

Να «πράξει τα δέοντα» για να μην επανέλθουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στα προμνημονιακά επίπεδα ζητάει από το πολιτικό προσωπικό (του) ο ΣΕΒ, μέσω του Εβδομαδιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων. Οι βιομήχανοι ασκούν εποικοδομητική κριτική στο «αναπτυξιακό σχέδιο», αναγνωρίζοντας στην κυβέρνηση «αγαθές προθέσεις» ως προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Κάνοντας την αποτίμηση των τριών μνημονίων, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι Ελλάδα «βρίσκεται πλέον σε μακροοικονομική και δημοσιονομική ισορροπία», «έχει βελτιωθεί ο τρόπος που λειτουργούν οι φορολογικές αρχές», «οι αγορές προϊόντων και εργασίας έχουν σε μεγάλο βαθμό απελευθερωθεί» και «έχουν τεθεί τα θεμέλια για τον επιτυχή μετασχηματισμό του αναπτυξιακού προτύπου προς μια εξωστρεφή -κυρίως βιομηχανική- παραγωγική δομή, που στηρίζεται στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, την εγχώρια αποταμίευση και τις διεθνείς αλυσίδες αξίας». Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΒ «γκρινιάζει» ότι «οι αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η οικονομία αναμένει αλλαγή του φορολογικού μείγματος και δυναμικές φιλοεπενδυτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που θα δώσουν το έναυσμα για σημαντικά περισσότερες νέες επενδύσεις».


Αποτιμώντας την «αναπτυξιακή στρατηγική» που δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση, οι βιομήχανοι επισημαίνουν πως «συνιστά μια ουσιαστική πρόοδο σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς είναι η πρώτη φορά που το κράτος καταθέτει κάτι ανάλογο. Δεν έτυχε ωστόσο της απαιτούμενης διαβούλευσης με τις επιχειρηματικές οργανώσεις. Διακρίνεται από καλές προθέσεις, όμως πάσχει στο περιεχόμενο καθώς δεν διαθέτει μετρήσιμους στόχους, συνεκτικές πολιτικές που να υπηρετούν αυτούς τους στόχους και σαφή χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους».

Προβάλλοντας την αξίωση για νέες φοροελαφρύνσεις -τόσο με αφορμή την τέταρτη αξιολόγηση όσο και πρωτίστως ενόψει της «μεταμνημονιακής εποχής»- οι βιομήχανοι τονίζουν πως «θα ανέμενε κανείς από κυβέρνηση και θεσμούς να σταθούν πιο τολμηροί και αποφασιστικοί στη στοχευμένη μείωση της υπερφορολόγησης που πλήττει την εργασία και πολλές παραγωγικές δραστηριότητες της οικονομίας». Ως προς την εργασιακή ζούγκλα που έχουν οικοδομήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι βιομήχανοι τονίζουν πως «τυχόν επαναφορά συμβάσεων και μισθών που ίσχυαν πριν την κρίση και μέσω της (μοναδικής στην Ελλάδα) υποχρεωτικής διαιτησίας και της επεκτασιμότητας επέβαλαν χωρίς οικονομική και κοινωνική λογική οριζόντιες μισθολογικές αυξήσεις αναντίστοιχες της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, θα οδηγούσε στην αναπόφευκτη και ταχεία αναστροφή των όποιων θετικών εξελίξεων έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας».

Έτσι, ενόψει της «εξόδου από το πρόγραμμα» και «με το χρέος να παραμένει σε απαγορευτικά για επιπολαιότητες επίπεδα», ο ΣΕΒ «εύχεται» ή μάλλον δίνει οδηγίες «το πολιτικό σύστημα να κατανοεί τις παραμέτρους του προβλήματος επιβίωσης και ευημερίας της χώρας στο μέλλον και να πράξει ανάλογα, ώστε η χώρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχονται σήμερα και να μη χαραμίσει τις θυσίες που υπέστη ο πληθυσμός στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων». 

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου