Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Κριτήριο για τη νεολαία


  Πηγή: Eurokinissi

Με ένα πολυνομοσχέδιο - σκούπα, μια μέρα πριν από τις φοιτητικές εκλογές και λίγες μόλις βδομάδες πριν από τις εκλογές του Μάη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθεί την πλέον εμβληματική παρέμβαση στους χώρους της Εκπαίδευσης, επιβεβαιώνοντας τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της.

Η ουσία των διατάξεων που περιλαμβάνονται στις εκατοντάδες σελίδες του νομοσχεδίου και αποτυπώνει το σχεδιασμό κυβέρνησης - ΕΕ, δικαιολογεί απόλυτα τους χαρακτηρισμούς «Λύκειο - αρένα ανταγωνισμού» και «Πανεπιστήμια με τη βούλα της αγοράς», με τα οποία δεν πρέπει να συμβιβαστεί η νεολαία. Γι' αυτό, το πολυνομοσχέδιο και η στάση κάθε κόμματος πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, κι έναν ακόμη λόγο για να ενισχύσουν την «Πανσπουδαστική» στις φοιτητικές εκλογές και το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες του Μάη.

Το πολυνομοσχέδιο οδηγεί σε ένα Λύκειο ακόμα πιο ταξικό, σ' ένα ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο, όπου δεν χωράνε οι μορφωτικές ανάγκες της νέας γενιάς.
Προσαρμόζει ακόμα περισσότερο το Πανεπιστήμιο στα μέτρα των μεγαλοεπιχειρηματιών, μακριά από την ανάγκη να μαθαίνουν οι φοιτητές ολοκληρωμένα την επιστήμη τους, να βρίσκουν οι απόφοιτοι δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπούδασαν.


Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των «μεταρρυθμίσεων» που έκαναν στην Εκπαίδευση οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επεκτείνει τις κατηγοριοποιήσεις, τις διαφοροποιήσεις των εκπαιδευτικών διαδρομών, την πιο στενή σύνδεση όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις.

Ετσι, ακόμα περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, μαθητές και φοιτητές καλούνται να μετράνε το κάθε επόμενο βήμα ανάλογα με το πόσο βαθιά μπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη: Το αν και σε ποια σχολή θα σπουδάσουν εξαρτάται από το αν και πόσα έχουν να πληρώσουν σε φροντιστήρια. Το αν και σε ποια δουλειά θα δουλέψουν εξαρτάται από το αν και πόσα έχουν να πληρώσουν για να αγοράσουν μεταπτυχιακά, σεμινάρια, πιστοποιήσεις κ.λπ., ώστε να συμπληρώσουν το βιογραφικό τους.

Το μορφωτικό περιεχόμενο των σπουδών σε όλες τις βαθμίδες υποβαθμίζεται. Ακόμα και αυτή η κουτσουρεμένη γενική παιδεία που δίνει το σημερινό Λύκειο, με το σχέδιο της κυβέρνησης ουσιαστικά σταματά στην Α' Λυκείου.

Οι πανεπιστημιακές σπουδές αποκτούν ολοένα και περισσότερο χαρακτήρα εφήμερης κατάρτισης για τους πολλούς, αφού στα τμήματα των συγχωνευμένων ιδρυμάτων τα προγράμματα σπουδών προσανατολίζονται στενά στις πρόσκαιρες «αναπτυξιακές» προτεραιότητες του κεφαλαίου.

Αυτή είναι η ουσία της ευρωενωσιακής στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με όσες παραλλαγές κι αν προσπαθούν να την προωθήσουν τα κόμματα της ΕΕ. Γι' αυτό, εξάλλου, η ΝΔ δεν λέει κουβέντα για όλα τα παραπάνω.

Οι μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, για «σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», συναντιούνται με τις διεκδικήσεις των φοιτητών να μαθαίνουν ολοκληρωμένα την επιστήμη τους, να σπουδάζουν χωρίς εμπόδια και να δουλεύουν στο αντικείμενο των σπουδών τους με δικαιώματα.

Σηματοδοτούν την ηχηρή αγωνιστική απάντηση που πρέπει να δώσει η νέα γενιά στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, που θέλουν την πλειοψηφία των νέων να ανακυκλώνεται από την κακοπληρωμένη μισοδουλειά στην ανεργία, με τα πτυχία κορνίζες στους τοίχους!

Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια πρώτη ηχηρή απάντηση σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, να κάνουν ένα βήμα μπροστά, ρίχνοντας στην κάλπη των σημερινών φοιτητικών εκλογών το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής».

Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, μαζί και χιλιάδες 17άρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επικείμενες ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές, μπορούν να κάνουν τη διαφορά! Να τιμωρήσουν την ΕΕ και τα κόμματά της, που με την πολιτική τους υπονομεύουν το μέλλον της νεολαίας, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί τον αγώνα για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες της νέας γενιάς, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 10 Απρίλη 2019.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου