Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Η ανάκαμψη του κεφαλαίου σημαίνει αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ


«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν εν μέρει από την πανδημία».

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα στην 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ, ανεξάρτητα από «αστερίσκους» και επιμέρους «παρατηρήσεις», βρίσκεται σταθερά πάνω από τον «πήχη» της αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα με θετικές γνωματεύσεις για τα πρόσφατα μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, για την παραπέρα «απαλλαγή» του από το εργασιακό «κόστος», τις εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού. Μέτρα που θα ενσωματωθούν και στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. Για την ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατά κλειστά χαρτιά σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάκαμψης, ωστόσο, όπως αναφέρει, με δεδομένα τα παραπάνω, «η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες παρεμβάσεις στήριξης των ισχυρών επιχειρήσεων, τόσο με μόνιμα όσο και με έκτακτα μέτρα, ενώ για χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τα μέτρα αυτά απλά «κλότσησαν το τενεκεδάκι» των χρεών λίγο παρακάτω, υπογραμμίζεται ότι η απόσυρση των μέτρων που εφαρμόστηκαν με φόντο την πανδημία θα πρέπει να γίνει «σταδιακά και με προσεκτικά βήματα προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες αλλά και το ενδεχόμενο έξαρσης των πτωχεύσεων».

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιβραβεύεται και για την πρόοδο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, Εγνατία, ΔΕΠΑ), το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου κ.ά.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης, «μετά την πρόσφατη εργασιακή μεταρρύθμιση», οι αρχές αναμένεται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο νέου κώδικα εργασίας έως τις αρχές του 2022.

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα του επόμενου (12ου) κύκλου αξιολόγησης, μεταξύ άλλων, αναφέρονται οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (διακυβέρνηση, στρατηγική αποεπένδυσης και ειδικά δικαιώματα που κατέχει στις συστημικές τράπεζες), η αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ για να τεθεί σε ισχύ από το 2022, παρεμβάσεις στον τομέα της Ενέργειας, νέο λογιστικό σχέδιο στο Δημόσιο κ.ά.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι «σε ορισμένους τομείς, η πρόοδος ήταν βραδύτερη από την αναμενόμενη στη 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας». Στο επίκεντρο βρίσκεται η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, που διαμορφώνονται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου στα 500 εκατ. για το τέλος Ιούλη. Οπως αναφέρεται, «οι αρχές καλούνται να επιταχύνουν την εφαρμογή όλων των ενεργειών που διευκολύνουν την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποτρέπουν τη συσσώρευση νέων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές αποκλίσεις από τους συμφωνηθέντες στόχους».

Στον αφρό τα «κόκκινα» δάνεια

Στο μεταξύ, «ενθαρρυντικά σημάδια» αλλά και καθυστερήσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα υπογραμμίζεται ότι «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της νέας δομής».

Μεταξύ άλλων διαπιστώνεται ότι ο αντίκτυπος της κρίσης που εκδηλώθηκε με φόντο την πανδημία μέχρι σήμερα είχε μέτρια επίδραση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κυρίως λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται (όπως οι κρατικές επιδοτήσεις σε δάνεια κ.ά.).

Βασικό ζήτημα είναι η συγκρότηση του ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες, με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, η έναρξη λειτουργίας του οποίου «δεν αναμένεται πριν από τα μέσα 2022, χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν άλλες διατάξεις του πτωχευτικού πλαισίου», αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης.

Οσον αφορά τη διεκπεραίωση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων για «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνεται πως είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, λόγω της πολύμηνης αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας.

Ανοιχτοί κίνδυνοι και «αβεβαιότητες»

Την ίδια ώρα, παρά και το μπαράζ των αντεργατικών μέτρων και των υπόλοιπων για τη στήριξη του κεφαλαίου, όπως και τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης περί «βιώσιμης» ανάκαμψης, η έκθεση - δείχνοντας και προς την κλιμάκωσή τους - διαπιστώνει ότι «οι αβεβαιότητες αναφορικά με τις προοπτικές παραμένουν υψηλές», ενώ ειδική αναφορά γίνεται στις προοπτικές του τουριστικού κλάδου με φόντο την πρόοδο στην καταπολέμηση της πανδημίας, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, που «θα αποτελέσει βασικό παράγοντα», όπως αναφέρεται.

Οι κίνδυνοι σχετίζονται και με τις πρόσφατες ανατιμήσεις πρώτων υλών και με τις προοπτικές του πληθωρισμού, ενώ σε αυτά προστίθενται γεωπολιτικοί παράγοντες και τυχόν αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών.

Μάλιστα, σε δημοσιονομικό επίπεδο κίνδυνοι που «παραμένουν σημαντικοί» σχετίζονται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας για τυχόν επέκταση των περιοριστικών μέτρων (που θα απαιτήσουν δημοσιονομική στήριξη) καθώς και με τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά που θα μπορούσε να οδηγήσουν «σε περαιτέρω σημαντικές πληρωμές».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου