Στην πραγματικότητα, πίσω απ' το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στοιχίζονται όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και πρόκειται για ένα κεκτημένο βαθύτατα αντιλαϊκό και αντεργατικό. Να θυμίσουμε ενδεικτικά τη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020», που όριζε πως «όλα τα κράτη - μέλη παραμένουν απόλυτα προσηλωμένα στην ανάληψη της άμεσης δράσης που απαιτείται σε εθνικό επίπεδο» για να επιτευχθούν οι στόχοι της, οι οποίοι περιγράφονταν ως εξής: Γενικευμένη εφαρμογή της διαβόητης «ευελφάλειας», σε συνδυασμό με τη «διά βίου μάθηση», την «κατάρτιση και επανακατάρτιση» και την «κινητικότητα» των εργαζομένων, επέκταση των ατομικών συμβάσεων έναντι των Συλλογικών, εκ περιτροπής δουλειά, συγκράτηση του μισθολογικού κόστους και δραστική μείωση του μη μισθολογικού, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικότερα σαρωτικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, «απελευθέρωση» τομέων της οικονομίας όπου καταγράφονται καθυστερήσεις και άλλα πολλά. Αυτήν τη στρατηγική υπηρέτησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπλένει την αντιλαϊκή ΕΕ. Για τους εργαζόμενους το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» όχι μόνο δεν είναι για υλοποίηση, αλλά ο αγώνας τους πρέπει να κατευθύνεται στο ξήλωμα και στη σαρωτική ανατροπή του, βάζοντας στο στόχαστρο το σύνολο των αντεργατικών νόμων που ψηφίζουν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα.
Διεθνείς αναλυτές περιγράφουν με στρατιωτικούς όρους την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που συνεπάγεται η συμφωνία ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας - Αυστραλίας, την οποία συμπληρώνει η προμήθεια αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, που φιλοξενεί ο αυστραλιανός Τύπος, τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ως λιγότερο θορυβώδη και με μεγαλύτερη επιχειρησιακή αυτοτέλεια, ενδείκνυνται για στρατιωτικές αποστολές και περιπολίες στον ανοιχτό ωκεανό, όπως τον Ινδικό ή τη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Αντιθέτως, τα ντιζελοκίνητα υποβρύχια, που προέβλεπε το συμβόλαιο Αυστραλίας - Γαλλίας, έχουν μικρότερο βεληνεκές και αυτονομία. Από την κατασκευή τους (είναι λιγότερο ογκώδη και πιο ευκίνητα) προορίζονται για πιο συμβατικές αποστολές ελέγχου της μεγάλης αυστραλιανής ακτογραμμής (περίπου 36.000 χιλιόμετρα) και για ελλιμενισμό ακόμα και σε εκβολές ποταμών, όπου έχουν διαμορφωθεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, όπως στο Σίδνεϊ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα με τα γαλλικά υποβρύχια που ακυρώθηκε, υπηρετούσε άλλες ανάγκες, πέρα από τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή του Ειρηνικού, στον οποίο εντάσσονται οι παραδοσιακοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, όπως η Αυστραλία. Γι' αυτό άλλωστε η επιλογή των γαλλικών υποβρυχίων είχε γίνει και με κριτήριο τη δυνατότητά τους σε βάθος χρόνου να αναβαθμιστούν σε πυρηνοκίνητα, για να αποτελέσουν μέρος της διάταξης των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στον Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα.
Εφιπποι συνοριοφύλακες των ΗΠΑ, με καουμπόικες στολές και κραδαίνοντας χαλινάρια - μαστίγια, κυνηγούν εξαθλιωμένους μετανάστες από την Αϊτή και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, σαν να ήταν ζώα του ροντέο, μέσα στο ποτάμι Ρίο Γκράντε στα σύνορα με το Μεξικό. Τους αρπάζουν από τα ρούχα, τους απειλούν, τους ρίχνουν στο νερό. Οι εικόνες σύγχρονου «Φαρ Ουέστ» δεν έπεσαν βέβαια από το πουθενά. Εχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης Μπάιντεν, που παριστάνει τώρα την «έκπληκτη», ενώ συνεχίζει τη βάρβαρη πολιτική καταστολής των μεταναστών, ανοιγοκλείνοντας παράλληλα την «κάνουλα» των μεταναστευτικών ροών, ανάλογα με τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων. Οι εικόνες αυτές αποτελούν συνέχεια της αθλιότητας με τα χιλιάδες ανήλικα μεταναστόπουλα να στοιβάζονται σε κρατικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Τέξας. Αλλά και της βάρβαρης καταστολής ενάντια σε καραβάνια μεταναστών στο Μεξικό, με χρηματοδότηση και «τεχνογνωσία» από τις ΗΠΑ, του ανθρωποκυνηγητού που οδηγεί σε δεκάδες θανάτους μεταναστών, στην προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα. Ολα τα παραπάνω είναι η «μετάφραση» του «Μην έρχεστε!», της απειλής που επαναλαμβάνει μήνες τώρα ο «προοδευτικός» Αμερικανός Πρόεδρος απέναντι σε ανθρώπους που ψάχνουν μια χαραμάδα διεξόδου από τη φτώχεια και τις πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και στην αμερικανική ήπειρο. Είναι άλλο ένα «απαύγασμα» αυτών που αιματοκυλούν τον πλανήτη με επεμβάσεις για τα ...«ανθρώπινα δικαιώματα», αντίστοιχου «κάλλους» με τα «κατορθώματα» των συμμάχων τους στην ΕΕ, όπου περισσεύουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, οι πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο και εικόνες όπως αυτή με τους πάνοπλους Ισπανούς στρατιώτες και αστυνομικούς να κυνηγούν ανήλικα παιδιά στις ακτές της Θέουτα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου