Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

6 Μάη: Πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο


Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα

 

«Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»: Με το σύνθημα αυτό, και το κάλεσμα ξεσηκωμού στην εργατική τάξη, Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να τιμήσουν τη φετινή Πρωτομαγιά με απεργία την Πέμπτη 6 Μάη.Ταυτόχρονα η 6η Μάη θα είναι και η πρώτη απεργιακή απάντηση στις «ανατροπές του αιώνα» που δρομολογεί η κυβέρνηση στα Εργασιακά, με τον νόμο - έκτρωμα για τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τη νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη γενίκευση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Η απεργία της 6ης Μάη θα αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης των συνδικάτων ενάντια στη νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας και του «εργαζόμενου - λάστιχο» που προωθούν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στον αντίποδα αυτής της επίθεσης οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προβάλλουν την επίκαιρη διεκδίκηση για μείωση του εργάσιμου χρόνου, για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Ταυτόχρονα με τον απεργιακό αγώνα δίνεται συνέχεια στην ανυποχώρητη πάλη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς από την πανδημία και στη διεκδίκηση θωράκισης των δημόσιων δομών Υγείας. Κόντρα στην εγκληματική πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, τα συνδικάτα απαιτούν την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, προσλήψεις στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Οι απεργιακές αποφάσεις πληθαίνουν καθημερινά, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους κλάδους και χιλιάδες χώρους δουλειάς, ενώ στην «ημερήσια διάταξη» της μάχης των συνδικάτων βρίσκονται εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις, συνελεύσεις και κάθε άλλη πρόσφορη μορφή για την οργάνωση της πάλης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνδέει οργανικά το νέο αντεργατικό τερατούργημα με την εκταμίευση δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ομολογεί κυνικά ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η ισοπέδωση κορυφαίων εργατικών κατακτήσεων για να δώσει νέο πακτωλό χρημάτων στα μονοπώλια», σημειώνει στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Επιβεβαιώνεται ότι η περιβόητη "ανάπτυξη" που μας τάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Δίπλα τους και με ενεργό ρόλο στέκεται η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που πλέον δεν παίζει απλά αντιδραστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των εργαζομένων αλλά συνδιαμορφώνει την επίθεση ως χρήσιμος σύμμαχος της κυβέρνησης».

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις (βλ. σχετική λίστα).

Απεργία από Εργατικά Κέντρα στην Αττική και σε όλη τη χώρα

Απεργιακές αποφάσεις για τις 6 Μάη έχουν ήδη πάρει τα εξής Εργατικά Κέντρα στην Αττική: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Επίσης τα Εργατικά Κέντρα της επαρχίας: Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας. Χθες μάλιστα στις αποφάσεις προστέθηκαν και αυτές από τα Εργατικά Κέντρα Κορίνθου και Λακωνίας.

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Απεργία στα καράβια και στα λιμάνια της χώρας

Δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση σε κοινή σύσκεψη για απεργία στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη).

Συνελεύσεις σε εργοτάξια και εκδηλώσεις σε γειτονιές

Με στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια, περιοδείες και εξορμήσεις, εκδηλώσεις στις γειτονιές προετοιμάζει την απεργία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Η επόμενη στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση είναι στις 26/4, στο εργοτάξιο του «Λα Μιράζ» στην Ομόνοια.

Επίσης, το πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι το εξής: Σήμερα σε Ιλίσια (6 μ.μ., πλατεία Τερζάκη), Νέα Μάκρη (6.30 μ.μ., πλατεία). Τη Δευτέρα 26/4 σε πλατεία Αμερικής (6 μ.μ.), Ηλιούπολη (6 μ.μ., κεντρική πλατεία) και Μενίδι (6.30 μ.μ., Δεκελείας 42). Την Τετάρτη 28/4 σε Νέα Σμύρνη (6 μ.μ., πλατεία), Ιλιον (6 μ.μ., κεντρική πλατεία), Περιστέρι (6.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου), Αιγάλεω (6.30 μ.μ., Μπαρουτάδικο) και Παλλήνη (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας).

Το Σωματείο Οικοδόμων Κοζάνης και το ΣΕΕΝ δίνουν σήμερα Παρασκευή συνέχεια στον αγώνα υπεράσπισης της ζωής των εργαζομένων με κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Κοζάνη στις 11 π.μ., διεκδικώντας αύξηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, λήψη μέτρων προστασίας, πλήρη διερεύνηση των αιτιών του πρόσφατου διπλού εργοδοτικού εγκλήματος στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και απόδοση ευθυνών, πρόσληψη προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στήριξη των οικογενειών των συναδέλφων τους από το κράτος και τους εργοδότες.

Συσκέψεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σε συσκέψεις σε δυτικές συνοικίες (Περιστέρι, αύριο), βόρειες συνοικίες (Νέα Ιωνία, αύριο) και Πειραιά (25/4).

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε σύσκεψη σήμερα στις 6.30 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Συγκέντρωση σήμερα στην 7 μ.μ. στην πλατεία της Καλαμάτας πραγματοποιούν τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Τροφίμων - Ποτών και ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ., στο ανοιχτό θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου στην Ελευσίνα (Δραγούμη 37).

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής την Κυριακή 25/4 στις 10.30 π.μ., στο θεατράκι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (κοντά στη στάση του Μετρό «Αγ. Αντώνιος», απέναντι από τον ΟΤΕ).

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/4 στην Πολυτεχνειούπολη (Ηρώων Πολυτεχνείου 9, κεντρική πλατεία ΕΜΠ, στάση 8η Ζωγράφου με το λεωφορείο 608).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 25/4 στις 11 π.μ., στην πλατεία Αλέκου Παναγούλη στον Αγιο Δημήτριο.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/4 στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων τη Δευτέρα 26/4 στις 6 μ.μ., στο Πάρκο Χατζηδήμου.

Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου θα πραγματοποιήσει ανοιχτή σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα 26/4 στις 6.30 μ.μ., στον αίθριο χώρο του κτιρίου του.

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων Κυψέλης καλεί σε συγκέντρωση στις 26/4, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αμερικής.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/4 στις 12 μ., στο πάρκο μπροστά στο ΕΚΘ.

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία» καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 27/4 στις 6 μ.μ., στον χώρο της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης (πίσω από το παλιό νοσοκομείο).

Στην Αλεξανδρούπολη, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα» καλεί πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε σύσκεψη την Κυριακή 25 Απρίλη, στις 11 π.μ., στο ανοιχτό αμφιθέατρο μπροστά από το εκκλησάκι του Αγιου Εύπλου. Επίσης, την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε εμπόριο και ΒΙΠΕ με το κάλεσμα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην Κομοτηνή, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συνδικαλιστές σε σύσκεψη σήμερα στις 5.30 μ.μ., στο πάρκο της Περιφέρειας, για την προετοιμασία του αγωνιστικού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην Καβάλα, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων καλούν πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε σύσκεψη τη Δευτέρα 26/4, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου