Στο επίκεντρο η πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας
Απέναντι στην ακρίβεια που καλπάζει εξανεμίζοντας το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, απέναντι στην προσπάθεια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων τις «αναταράξεις» στη διεθνή οικονομία, το «κόστος» της «ενεργειακής μετάβασης» και τις συνέπειες από την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ξεσπούν μαχητικοί εργατικοί αγώνες στο επίκεντρο των οποίων μπαίνει η πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Καθόλου τυχαία, μάλιστα, «μπροστάρηδες» στην πάλη μπαίνουν εργαζόμενοι σε κλάδους όπως οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες, εργαζόμενοι σε κλάδους που χτυπήθηκαν από την εργοδοσία με ιδιαίτερη ένταση την περίοδο της πανδημίας, με εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, μεγάλη εντατικοποίηση και ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας τους, και μεγάλες περικοπές μισθών, που σήμερα βλέπουν όχι μόνο να μην αποκαθίστανται τα δικαιώματά τους αλλά να κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η απεργιακή κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη στον κλάδο των αερομεταφορών.
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν μέσα σε μια μέρα, όσοι δεν απολύθηκαν υπέστησαν μεγάλες περικοπές μισθών, τέθηκαν σε διαθεσιμότητες, έμειναν απλήρωτοι.
Τώρα, που η αεροπορική κίνηση επανέρχεται στην «κανονικότητα», τα μονοπώλια του κλάδου επιχειρούν και πάλι να ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους, διατηρώντας πετσοκομμένους μισθούς και μειωμένο προσωπικό, και «απογειώνοντας» την εντατικοποίηση, προκειμένου να αναπληρώσουν την όποια χασούρα στα τεράστια κέρδη τους.
Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, χιλιάδες εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου επιλέγουν τον δρόμο του απεργιακού αγώνα, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και προσλήψεις επαρκούς προσωπικού.
Μεταξύ άλλων, την Πέμπτη το Συνδικάτο Εργαζομένων της «British Airways» στο αεροδρόμιο «Χίθροου» αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (άνω του 90%) την έναρξη απεργιών μέσα στο καλοκαίρι, με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα.
Στη Γαλλία το συνδικάτο Alter, που εκπροσωπεί εργαζόμενους στην εταιρεία «Air France» και στις θυγατρικές της, ανήγγειλε απεργία το Σάββατο 25 Ιούνη.
Απεργιακό αγώνα ξεκίνησαν στις 23 Ιούνη και οι εργαζόμενοι στη βελγική αεροπορική εταιρεία «Bruxelles Airlines» (θυγατρική της «Lufthansa»).
Στη Γερμανία η «Lufthansa» ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ακυρώσει πάνω από 3.000 πτήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού, απεργιών και συνεπειών της πανδημίας.
Στις 29 Ιούνη περίπου 1.000 πιλότοι στις Σκανδιναβικές Aερογραμμές (SAS) σε Νορβηγία, Σουηδία και Δανία έχουν προγραμματίσει απεργία, τη δεύτερη μέσα σε λίγες βδομάδες.
Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Βρετανίας και το κλαδικό Συνδικάτο RMT πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες (στις 21 και 23 Ιούνη, ενώ προγραμματίζουν και το Σάββατο 25 Ιούνη), στην πρώτη πανεθνική κινητοποίηση του κλάδου από το 1989.
Με τη μαζική τους συμμετοχή οι σιδηροδρομικοί διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς απέναντι στη μεγάλη ακρίβεια (ο πληθωρισμός στη Βρετανία ξεπέρασε το 9%), καλύτερες εργασιακές συνθήκες και αποτροπή των σχεδίων της εργοδοσίας και της κυβέρνησης για χιλιάδες απολύσεις.
Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να ενισχύσει κι άλλο την ήδη κατάπτυστη αντιαπεργιακή νομοθεσία και να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με αξιοποίηση συμβασιούχων, ενώ παράλληλα, με δηλώσεις του ίδιου του Μπ. Τζόνσον και υπουργών του για την «ταλαιπωρία των πολιτών», προσπαθεί να καλλιεργήσει τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό» απέναντι στην απεργία.
Η προσπάθεια αυτή ωστόσο σε μεγάλο βαθμό έπεσε στο κενό, με τους εργαζόμενους του κλάδου σε κάθε πόλη της Βρετανίας να δίνουν το «παρών» έξω από κεντρικούς σταθμούς, ενημερώνοντας για τον δίκαιο αγώνα τους, και συνδικάτα άλλων κλάδων να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.
Καθώς μάλιστα τα προβλήματα είναι κοινά, αγωνιστικές κινητοποιήσεις προετοιμάζονται και σε άλλους κλάδους: Οι δικηγορικοί σύλλογοι της Βρετανίας αποφάσισαν να ξεκινήσουν απεργίες την ερχόμενη Δευτέρα για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, αλλά και οι περίπου 118.000 εργαζόμενοι στα βρετανικά ταχυδρομεία «Royal Mail».
Και στη Γαλλία επικρατεί απεργιακός αναβρασμός στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Την Παρασκευή πραγματοποίησαν απεργία οι εργαζόμενοι των εταιρειών SNCF και RATP, στο δίκτυο του προαστιακού, καθώς και σε άλλα δρομολόγια τρένων που πραγματοποιούνται εντός αστικού ιστού στο Παρίσι.
Την ίδια μέρα ξεκίνησαν απεργία περίπου 35.000 υπάλληλοι της «Total Energies», ενώ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν νέα στις 28 Ιούνη.
Σε απεργία στις 27 Ιούνη προχωρούν και οι οδηγοί επαγγελματικών φορτηγών στη Γαλλία, με κεντρικό αίτημα αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών.
Στο Βέλγιο, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 24ωρη απεργία με αίτημα τη στήριξη των εργαζομένων απέναντι στις σαρωτικές αυξήσεις των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα. Μαζική ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Στη Γερμανία απήργησαν την Πέμπτη πάνω από 12.000 λιμενεργάτες, με αιτήματα για αυξήσεις μισθών. Το συνδικάτο Ver.di απαίτησε «πραγματική αποζημίωση για τον πληθωρισμό», που αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό.
Στην Πολωνία οι εργαζόμενοι στους πύργους ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην υπηρεσία αερομεταφορών σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στα συνδικάτα τον Απρίλη.
Στη Βόρεια Μακεδονία, στις 22 Ιούνη τα συνδικάτα κήρυξαν 24ωρη απεργία, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις που να καλύπτουν την αύξηση του πληθωρισμού.
Στην Ιταλία, απεργιακές κινητοποιήσεις με επίκεντρο τις συνέπειες της ακρίβειας και της έκρηξης του πληθωρισμού στα εισοδήματα των εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν και τον Μάη, ενώ τον Ιούνη ακολούθησαν οι υπάλληλοι της δημόσιας στατιστικής υπηρεσίας Istat, που κατέβηκαν σε απεργία ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποίησή της.
Την ίδια ώρα, απεργιακές κινητοποιήσεις με αντίστοιχα αιτήματα πραγματοποιούνται και στις ΗΠΑ, παράλληλα με τις προσπάθειες δημιουργίας σωματείων σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς και μεγάλες αλυσίδες.
Παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας, προσπάθειες συνδικαλιστικής οργάνωσης συνεχίζονται σε χώρους δουλειάς της «Amazon», της «Apple» και της αλυσίδας «Starbucks».
Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι της αμερικανο-ιταλικής πολυεθνικής βιομηχανίας κατασκευής αγροτικών και οικοδομικών μηχανημάτων «CNH Industrial N.V.» είναι σε απεργία εδώ και βδομάδες, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και επιδόματα.
Στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ, όπου βρίσκονται μεγάλες αλυσίδες καζίνο, η λήξη των Συλλογικών Συμβάσεων την 1η Ιούνη θέτει σε απεργιακό αναβρασμό τον Ιούλη πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους.
Στο Ντάλας του Τέξας, 1.300 πιλότοι της αεροπορικής εταιρείας «Southwest Airlines» πραγματοποίησαν στάση εργασίας και πικετοφορίες, διαμαρτυρόμενοι για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους στα Εργασιακά.
Στην Αλάσκα, τέλη Μάη οι περίπου 1.500 πιλότοι της εταιρείας «Alaska Airlines» και μέλη του σωματείου ALPA πήραν απόφαση για απεργίες μέσα στο καλοκαίρι, μετά από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις τριών ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου