Εξάλλου, την ίδια ώρα που περιέγραφε τα «ρεκόρ» που καταγράφουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, παραδεχόταν εμμέσως ότι ο λαός βρίσκεται σε... πτωχευτική τροχιά, λέγοντας ότι «ο πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα» και ότι «η κατάσταση δεν είναι εύκολη».
Εντούτοις αντί για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, όπως πρότεινε το ΚΚΕ με τις τροπολογίες στη Βουλή που η κυβέρνηση απέρριψε, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφάνισε σαν «πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πολιτών» την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάη και τις αυξήσεις κατά 7,7% στις συντάξεις, οι οποίες όμως είναι κάτω από τον πληθωρισμό που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα!
Αντί για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως κατάργηση του ΦΠΑ και της έμμεσης φορολογίας σε βασικά είδη, καύσιμα και Ενέργεια, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε σε πιθανά μελλοντικά μέτρα λέγοντας ότι «θα δοθούν και έκτακτες επιδοτήσεις για Ενέργεια και ακρίβεια αν χρειαστεί». Εσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει ξανά τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι η στήριξη στα λαϊκά νοικοκυριά είναι και θα είναι φτωχική και πως δεν θα διακινδυνεύσει η δημοσιονομική σταθερότητα. Ανέφερε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα "δώστα όλα"».
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης σημειώνοντας πως πρόκειται για «μία κίνηση η οποία βάζει και μία ευρωπαϊκή σφραγίδα στη σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση, αλλά απαντάει και στα ανεύθυνα λόγια τα οποία ακούγονται τελευταία περί αναδιαπραγμάτευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης», συνεχίζοντας την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποια μονοπώλια θα καρπωθούν το «ζεστό» χρήμα που προέρχεται από τη φορολογία των ευρωπαϊκών λαών.
Σε σχόλιο για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο και την αντιπαράθεση σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το νέο "υπερμνημόνιο" σε βάρος των λαών της Ευρώπης, δεν έχει ούτε μπορεί ν' αποκτήσει φιλολαϊκό περιεχόμενο. Συμπυκνώνει τη Στρατηγική της ΕΕ, που από πίσω της φέρνει νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, νέους αντεργατικούς νόμους, περισσότερη ενεργειακή φτώχεια, χάριν της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων. Αυτήν την πραγματικότητα κρύβει και η διαμάχη μεταξύ των κομμάτων που από τη μία αποδέχονται το Ταμείο και από την άλλη σκιαμαχούν για τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου