Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Να φάνε... πόρτα

 

Εν μέσω κατακραυγής για τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση κάνει την ανήξερη για τις συνέπειες από τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε, συνεχίζοντας το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των δανειοληπτών. Κι από πάνω παριστάνει τη «γαλαντόμα», με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «εξετάζει σχέδιο στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών» και άλλα τέτοια φούμαρα. Μόνο που ο εν λόγω μηχανισμός βρίσκεται ήδη σε ισχύ (!), ενώ αναφέρεται και στην πρώτη «μεταπρογραμματική» έκθεση της Κομισιόν, που βγήκε μέσα στη βδομάδα. Τι λέει εκεί; Οτι «το προσωρινό σχήμα στήριξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών έχει επίσης τεθεί σε λειτουργία στα μέσα Σεπτεμβρίου» για να «εξασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση μέχρι η νέα οντότητα (σ.σ. στην οποία θα καταλήγουν τα σπίτια από τους πλειστηριασμούς) να ξεκινήσει τις εργασίες της». Προσθέτει μάλιστα ότι αυτό το καθεστώς θα παρέχει επιδότηση των δανείων «πιστοποιημένων» ευάλωτων οφειλετών, βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Ο μηχανισμός «στήριξης», δηλαδή, όχι μόνο δεν προστατεύει ουσιαστικά κανένα λαϊκό σπίτι, αλλά έρχεται να δώσει μια ώρα αρχύτερα τα κλειδιά σε τράπεζες, funds, «Πάτσηδες» και λοιπά «κοράκια», αφού η μεγάλη πλειοψηφία δεν πρόκειται να περάσει κάτω από τον πήχη της ...πιστοποιημένης εξαθλίωσης που θέτουν ως όρο για να επιδοτήσουν προσωρινά μερικές από τις δόσεις των δανείων.

Εκτός από τη ΝΔ, «μάστορας» στην απατεωνιά με τους πλειστηριασμούς υπήρξε και ο ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε φορά που νομοθετούσε ως κυβέρνηση μέτρα ενάντια στη λαϊκή κατοικία (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θέσπιση «Ιδιώνυμου» κ.ά.), «κότσαρε» από δίπλα και μια εξαγγελία περί δήθεν «προστασίας» της πρώτης κατοικίας για τους πιο ευάλωτους. Αυτά τα κουρέλια «πουλάει» και σήμερα σαν πανοπλία απέναντι στους πλειστηριασμούς, και έχει το θράσος να κατηγορεί το ΚΚΕ ότι ...ταυτίζεται με τη ΝΔ, επειδή αποκαλύπτει διαχρονικά τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων στην αρπαγή των σπιτιών του λαού! Σιγά μην έχασε κανείς την ντροπή για να τη βρουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι! ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με κάτι τέτοια φτηνά κόλπα θα ξελασπώσουν. Η «σκυταλοδρομία» τους στο ξεσπίτωμα του λαού για να θωρακιστούν οι τραπεζικοί όμιλοι, όπως και οι κοινές δεσμεύσεις τους για τη συνέχεια, επιβεβαιώνουν αυτό που αναδείχθηκε περίτρανα τις προηγούμενες μέρες: Τα σπίτια του λαού θα τα σώσει μόνο ο λαός, όχι οι κυβερνητικοί «σωτήρες» που υλοποιούν τη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου.


Εύκολος χειμώνας

Αντιγράφουμε από την ειδησεογραφία: «Η Motor Oil ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο του 2022 υπερτριπλάσια καθαρά κέρδη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (...) τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 321,34 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 4,76 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, από 2,98 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021, με τα κέρδη προ φόρων στα 405,2 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο, εμφανίζει τζίρο ύψους 12,66 δισ. ευρώ από 7,1 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, στο 1,007 δισ. ευρώ από 205,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021. Παράλληλα η εταιρεία ''φουλάρει'' μηχανές για την ''πράσινη μετάβαση'' με τα σχέδια για ΑΠΕ, διαχείριση αποβλήτων αλλά και το υδρογόνο σε συνεργασία με τη ΔΕΗ». Οι ανακοινώσεις αυτές του ομίλου επιβεβαιώνουν ότι τα «διπλά πουλόβερ», η ...«προσαρμογή» ως αντιστάθμισμα του θανάτου και οι συστάσεις Κομισιόν - κυβερνήσεων για θερμοστάτες στους 17 βαθμούς με σβηστά φώτα ακόμα και σε ογκολογικά Νοσοκομεία, έχουν μοναδικούς αποδέκτες τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Αντίθετα, για τους ομίλους της Ενέργειας, ο χειμώνας προμηνύεται όχι απλά εύκολος, αλλά... καυτός από τα κέρδη! Δεν θα ξεπαγιάσουμε οι πολλοί για να κερδίζουν οι λίγοι! Απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια του λαού μπορούν να δώσουν μόνο οι διεκδικήσεις κόντρα στις δεσμεύσεις των διάφορων «σωτήρων» και της ΕΕ, ο αγώνας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια, άρση των κυρώσεων στη Ρωσία, που πληρώνουν πάλι οι λαοί.


Ανθρακες

Μετά την «προπαγάνδα των αυγών», με αφορμή την παρουσία χιλιάδων Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, τώρα περνάμε στην επόμενη «πίστα». Ελληνοαμερικανικές ενώσεις, η πρεσβεία, υπουργεία, τοπικές αρχές και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι διοργανώνουν το ένα συνέδριο μετά το άλλο για τη συμβολή των ΗΠΑ στην «οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπως και για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή. Επιστρατεύοντας δημοσιολόγους, πασχίζουν να πείσουν τον λαό της περιοχής για τα «οφέλη» της αμερικανικής παρουσίας. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο «αναπτυξιακό» συνέδριο στην Κομοτηνή παρευρέθηκαν μόνο οι ομιλητές, με τον λαό να τους γυρίζει την πλάτη. Υπάρχει άλλωστε και η πείρα που συσσωρεύεται όλα αυτά τα χρόνια, από το 2017 που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να διαφημίσει τα προσδοκώμενα «οφέλη» από τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε «Σούδα του Βορρά». Πολλά έργα και υποδομές που βρίσκονταν τότε στα σκαριά ή σχεδιάστηκαν αργότερα, για να αποτελέσει η περιοχή ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί κυκλοφορούν «σαν στο σπίτι τους» στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο και στα στρατόπεδα της Αλεξανδρούπολης, όπως και στο Πεδίο Βολής της Ξάνθης. Ολα αυτά όμως αποδείχθηκαν «άνθρακες» για τον λαό, που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια, αλλά και στους κινδύνους της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου